Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Esaret mi özgürlük mü?

Esaret mi özgürlük mü?

Eskiden kadın olmakla anne olmak eşdeğer görülürdü. Şimdilerde ise, kadın ve annelik iki karşıt kavram gibi tanımlanıyor. Çünkü modern çağda kadın aileden uzaklaştı ve topluma karşı sergilediği adına da özgürlük dediği daha fazla görünürlüğün bir yansıması durumuna düştü.

Yani, artık çocuk doğuran, evinde kocasına itaat eden bir kadın ezik ve silik bir kişi olarak tarif ediliyor. Buna karşın ne kadar görünürde olursanız, göze hitap edebilirseniz o kadar özgür ve değerlisiniz. Ne yazık ki, bu anlayış bizleri de bir şekilde etkiledi ve artık yediden yetmişe her kesimde kadınlar göze hitap etmenin dışında bir şey düşünemez oldular. Annelik vasfı hayatta bir kadının yaşayabileceği en büyük lütuftur. Çünkü anne olmakla, bir insanın sorumluğunu üstleniyor ve ona yol gösteriyorsunuz...Ve farkında olmadan hem öğretmekte hem de öğrenmektesiniz. Anne "çocuğuma yol gösteriyor ve bir şeyler öğretiyorum" zanneder.

Oysa kendisi de bu aşamada pek çok şey öğrenmektedir. Bir insan yetiştirmek dünyanın en değerli işidir ve bunu Allah kadına lütfetmiştir. Peki kadın neden sorumluluğundan kaçar? Çünkü anneliği özgürlüğünün önünde bir engel olarak görüyor. Fiziksel aşınmaya uğrayacağından, yeterince gezip tozamayacağından ve kendine vakit ayıramayacağından endişe eder. Modern kadın anneliği özgürlüğünün önünde bir engel olarak görür. Oysa özgürleşmek, insan olmak ve insan kalmakla alakalı bir durumdur ki, bu da doğru işler yapmakla mümkün olur.

Allah insanı kul yönüyle muhatap alıyor. Kul ise sorumlu olan kişidir. Varlık alemi Allah'a karşı top yekün, kulluğunu yerine getiriyor. İnsan ise kendisine, Yaratıcısına, anne babasına ve yakınlarına karşı sorumluluk taşıyor. Ne yazık ki kadınlarımız sorumluluklarını üzerlerine yüklenmiş bir yük olarak görüyorlar. Evlenmekten çocuk sahibi olmaktan, kocasına itaat etmekten, ibadet etmekten kaçıyor ve bu kaçışın adına ise özgürlük diyorlar. Oysa bunun adı özgürlük değil, aksine kendin kaçış ve esarettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi