Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bizim zamanımızda diye başlamayın

Bizim zamanımızda diye başlamayın

Çocuğunuz gençliğe adım atıyor. Yani, oyunların renkli dünyasından erişkinlerin realist dünyasına geçip burada kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Her değişim her geçiş bir uyum sürecini de beraberinde getirir. Yeni duruma uyum sağlamak sadece çocuğunuz için değil sizin için de zordur. Ancak bunu bir türlü kendinize itiraf edemezsiniz.

Aile bir üzümün taneleri gibidir. Ailenin her ferdi salkımın tanelerinden biri gibidir. Yani her ferd doğup büyüdüğü aileye kuvvetli bir bağ ile bağlıdır. Ancak bununla beraber her kişi kendine özgü bir bireydir. Hepimiz bir ailenin üyesiyiz... Acıda da neşede de ortaklığımız var. Bir beden gibiyiz. Bedenin uzuvlarından biri rahatsızlandığında bir bütün olarak etkilendiğimiz gibi, aile bireylerinden birine bir zarar ya da fayda geldiğinde de aynı şekilde etkileniriz. Bir üzümün salkımı gibiyiz birbirimize kuvvetli bir bağ ile bağlıyız.

Çocuğunuz yeni duruma uyum sağlarken zorlanmaktadır. Sizin ise duygularınız karmakarışıktır çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünür ve çözüm üretmeye çalışırsınız. Kimi zaman çıkmaz bir sokağa sürüklenirsiniz. Belli etmeseniz de gece yatağınıza geçtiğinizde gizli gizli ağlarsınız. Ama unutmayın ki bu yollardan siz de geçmiştiniz. Artık çocuğunuz büyüyor, bununla bağlantılı olarak duyguları, düşünceleri ve beklentileri değişiyor. Bu süreci birlikte aşacaksınız...Yaşadığımız dünya, sadece iyiliği değil kötülüğü de barındırıyor ve siz çocuğunuzu bu kötülüklerden nasıl koruyacağınızı düşünüyorsunuz. İhtiyacınızı olan şey ise bilgi ve sabırdır... Gençleri bekleyen tuzaklar, çoğu zaman onları bizlerden koparıp farklı kulvarlara sürüklüyor. Böyle durumlarda zihninizi iki soru meşgul eder. Birincisi, çocuğumu nasıl koruyabilirim sorusu, ikincisi, ona değerlerimizi nasıl veya hangi yöntemle aktarabilirim meselesi... Bir çocuğu yetiştirmek nazik bir çiçeği yetiştirmek kadar meşakkatlidir bunu biliyorsunuz...Bu dönem çocuğunuza yardımcı olabilmek için şu ilkelere sarılmalısınız:

1- Anlayışlı olmak

2- Empati yapmak

3- Eleştirmemek, suçlamamak ve sen diye başlayan cümlelerden uzak durmak

4- Gence değer vermek, doğru yönlendirmek

5- Bizim zamanımızda diye başlayan cümlelerden uzak durmak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi