Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ne kadar özgürüz?

Ne kadar özgürüz?

Bu dünyada hiçbir kavram yoktur ki bir yerde başlamış ve bir yerde bitmiş olmasın. Peki o halde insanın özgürlüğü nerede başlar ve nerede biter? Bugünün dünyasında bu soruya verilebilecek cevap pek çok sorunu görmemize de yardımcı olacaktır.

Günümüzde özgürlük, insanların kötü emellerinin ört bast edildiği bir kavram haline gelmiştir. Yapılan her menfur eylemin ardından " biz özgürlüğümüzü yaşıyoruz" denildiğini görüyoruz.

İnsanlar, gayri meşru ilişkiler yaşıyor, toplumun huzurunu bozacak işlere meylediyor, sabaha kadar içip avazı çıktığı kadar bağırıyor ve insanların haklarını gasp ediyor rahatsızlığınızı ifade ettiğinizde de "size ne benim hayatım" diyor. Artık insanımız, zina, israf, şiddet, yalan, hırsızlık, haksızlık, hakaret iftira ve daha pek çok menfur eylemi özgürlüğün yansımaları olarak tarif ediyor. Bir insan düşünün ki, hiçbir kural, yasak, günah haram tanımıyor, geleneğine ve kültürüne rest çekiyor ve bütün bunları özgürleşmek olarak görüyor. Adete yularından kopmuş bir hayvan gibi sokaklarda istediği gibi dolaşmak, canı neyi isterse onu yapmak sonra da insanlık adına ne varsa ayaklarının altın alıp katletmek istiyor. İşte özgür ve modern insanın hayattan anladığı bu!

Hepimiz insanlık ailesinin birer ferdiyiz ve müşterek değerlere sahibiz. Ne zaman ki bu değerler bozuldu, insan onuru ayaklar altına alındı. Meşruiyeti dinden ve insanlık ailesinin ortak değerlerinden almayan kimseler er geç sapar ve kendi heva ve heveslerinin peşinde koşarlar.

Müslümanların literatüründe özgürlük Allah'a kul olmakla ölçülür. Yani ne kadar iyi bir kul iseniz o kadar özgürleşirsiniz. Allah'ın iradesine ve hükmüne göstermiş olduğunuz teslimiyet sizi nefsinizin tahakkümünden kurtarır, insan olma onuru kazandırır.

Zira gerçek özgürlük taahhüt ve sorumluluk üzerine inşa edilmiştir, bunlar olmadan özgürlük kavramına hakkını vermeniz mümkün olamaz. İnsanın sorumluluğu ise teslimiyeti ile ölçülür...

"Şüphesiz biz onu (Ömür boyu yürüyeceği) yola koyduk. O bu yolu ya şükrederek ya da nankörlük ederek kateder" (Enbiya.3)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi