Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ne ekerseniz onu biçersiniz

Ne ekerseniz onu biçersiniz

Gençlerin kümelendikleri belli mekanlar vardır ve bu çocukların gece geç vakte kadar bu mekanlarda boş boş gezdiğini sigara tüttürüp küfür savurduklarını görürsünüz. Zaten hayattan tek bekledikleri şey de gezip tozmak ve eğlenmektir. Geleceğe dair idealleri yok, kendi kültürlerine değerlerine karşı yabancılar. Aslında bir tür kimlik bunalımı yaşıyorlar ve ne olmak istediklerine dair henüz bir fikir sahibi değiller. Çocuğuna hiç vakit ayıramayan ve onu kendi kökleri ile tanıştıramayan ailelerin zihinlerini meşgul eden tek bir soru var. "Bu çocuğun hali ne olacak? Ancak bu soruya henüz kendileri de bir cevap bulmuş değiller. Aileler geç de olsa, çocuklarını kaybetmekte olduklarının farkına varıyorlar ama ellerinden bir şey gelmiyor. Çünkü zamanında vermeleri gereken eğitimi vermemiş ve çocuklarını ihmal etmişlerdir.

Her meyve kendi doğup büyüdüğü ağacın altına düşer... Bu çocuklar da doğup büyüdükleri aile ortamını yansıtıyorlar elbette. Ancak ortaya çıkan zarardan ve gençlerin düştüğü bu makus talihten onlar da paylarını alıyorlar.

Bu çocukların içinde yaşadıkları toplum ne kadar dejenere edilmiş olsa da, hala geçmişle olan bağı yansıtan, geleceğe uzanacak medeniyet birikimlerini hafızasında taşıyan bir toplum olma özelliğini korumaktadır. Fakat gençlik küreselleşmenin getirdiği seküler kültürün etkisinde kendi toprağına kendi kültürüne kendi inancına kendi sosyal yaşam biçimine yabancılıyor. Gençlerin gidip geldikleri mekanlara, gittikleri ortamlara bakacak olursanız ahlak ve maneviyata dair hiçbir eğitim ve öğretimden faydalanamadıklarını görürsünüz. Çünkü ailelerinin gündelik yaşantıların da da böyle bir gündemleri yok.

Ailede, eğer baştan beri çocuklarına ahlak ve maneviyat üzerine bir eğitim verilirse bu çocuklar kişiliğin temellerini sağlıklı bir zemin üzerine atabilirler. Elbette dışarıda, kışkırtan uyarıcılar bir hayli çok ve çocuklar tek tek kültürel bir saldırıya maruz kalıyorlar. Bu konuda kuvvetli bir savunmaya ihtiyaçları vardır. Ancak bu da yine ahlak ve maneviyat zemininde oluşacak bir gelişim ve dönüşümle mümkündür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi