Hasan Karakaya

Hasan Karakaya

Maslak ve Ayazağa... Malı asıl götüren kim?

Maslak ve Ayazağa... Malı asıl götüren kim?

Her za­man söy­le­rim; si­zin “ne de­di­ği­niz” ve­ya “ne yap­tı­ğı­nız”ın pek öne­mi yok­tur... Önem­li olan, bu­nun “na­sıl yan­sı­tıl­dı­ğı”dır.
Ba­zen; “ağ­zı­nız­la kuş tut­sa­nız” bi­le, “aaa” der­ler; “Adam ne ka­dar çağ­dı­şı!.. Bu çağ­da bir tü­fe­ği bi­le yok ki, ku­şu ağ­zıy­la tu­tu­yor!”
Ya da;
Bir neh­ri ve­ya gö­lü, su­yun üze­rin­den “yü­rü­ye­rek” ge­çer­si­niz de, der­ler ki; “Aaa, adam yüz­me bil­mi­yor!”
De­dik ya;
Önem­li olan si­zin “ma­ha­ret”iniz de­ğil, onun na­sıl su­nul­du­ğu­dur.
İş­te bu­nun en çar­pı­cı ör­ne­ği...
1950’li yıl­lar­da, bir “imam”ın ke­çi­si ça­lı­nır... Dik­kat edin, “ça­lı­nır!”
Ama Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­si, bu ha­be­ri “imam ke­çi çal­dı” di­ye ve­rir, iyi mi?!?..
ŞİŞ­Lİ-SA­RI­YER KAV­GA­SI!
Ara­dan; bı­ra­kın “yıl­lar” geç­me­si­ni, “çağ­lar” bi­le geç­se, bu ger­çek de­ğiş­mez.
İş­te, gö­rü­yo­ruz.
13 ile da­ha “bü­yük­şe­hir” sta­tü­sü sağ­la­ya­cak ka­nun ta­sa­rı­sı, Mec­lis İçiş­le­ri Ko­mis­yo­nu’nda gö­rü­şü­lü­yor... Gö­rüş­me­ler hay­li san­cı­lı ve ge­ri­lim­li ge­çi­yor... CHP’li­ler, bu ta­sa­rı ka­nun­la­şır­sa, AK Par­ti’nin, “bü­yük bir rant el­de ede­ce­ği­ni” id­dia eder­ken, MHP’li­ler, bu dü­zen­le­me­nin “Tür­ki­ye’yi fe­de­ras­yo­na gö­tü­re­ce­ği­ni” ile­ri sü­rü­yor...
Tu­haf ama ger­çek;
BDP’li­ler de, “ta­sa­rı mer­ke­zi­leş­me­yi güç­len­di­re­cek” kay­gı­sı­nı ta­şı­yor.
Tam bu tar­tış­ma­lar ya­şa­nır­ken; Ko­mis­yon’a bir öner­ge ve­ril­di... Ka­bul edi­len bu öner­ge­ye gö­re; İs­tan­bul’un Şiş­li il­çe­si­ne bağ­lı Mas­lak, Aya­za­ğa ve Hu­zur ma­hal­le­le­ri, Sa­rı­yer il­çe­si­ne bağ­lan­dı.
Şiş­li Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mus­ta­fa Sa­rı­gül baş­ta ol­mak üze­re CHP’li­ler hop otu­rup, hop kal­kı­yor.
Di­yor­lar ki;
“Aya­za­ğa-Mas­lak İs­tan­bul’un en de­ğer­li böl­ge­si, İs­tan­bul’un Man­hat­tan’ı ola­rak ta­nım­la­nı­yor. AKP ora­yı ele ge­çir­mek is­ti­yor. Ye­rel se­çim­ler­de Şiş­li’yi ala­ma­ya­ca­ğı­nı bi­li­yor. An­cak bu iki böl­ge­nin des­te­ği­ni ala­rak, Sa­rı­yer’i CHP’den ala­bi­le­ce­ği he­sa­bı ya­pı­yor. Böy­le­ce hem Sa­rı­yer Be­le­di­ye­si’ni, hem de ran­tı yük­sek bu iki böl­ge­yi ele ge­çir­me­yi plan­lı­yor.”
SA­RI­YER’İ TÜ­LÜN KAY­BET­TİR­Dİ
Pe­ki, doğ­ru mu bu id­dia?..
Ya­ni, AK Par­ti, ger­çek­ten de “Sa­rı­yer’i ka­zan­mak” için mi ge­tir­di bu dü­zen­le­me­yi?..
Ben, doğ­ma­mış ço­cu­ğa don biç­mem... Ama, “ra­kam”la­rı or­ta­ya koy­mak­tan da ka­çın­mam...
Şiş­li’de 2009 yı­lın­da ya­pı­lan ye­rel se­çim­ler­de 108 bin 451 ge­çer­li oyun 56 bin 959’unu DSP, ya­ni Mus­ta­fa Sa­rı­gül, 22 bin 855’ini AK Par­ti, 17 bin 827’si­ni de CHP al­dı.
Aya­za­ğa, Hu­zur ve Mas­lak’ta ise 23 bin 710 ge­çer­li oyun 12 bin 467’si DSP’ye, 6 bin 764’ü AK Par­ti’ye, 2 bin 138’i de CHP’ye çık­tı.
2011 ge­nel se­çim­le­rin­de de üç ma­hal­le­de­ki 26 bin 369 ge­çer­li oyun 15 bin 61’ini AK Par­ti, 6 bin 434’ünü CHP, 3 bin 254’ünü MHP al­dı.
Tab­lo­dan da gö­rü­le­ce­ği gi­bi;
Aya­za­ğa, Mas­lak ve Hu­zur ma­hal­le­le­ri­nin Şiş­li’den alı­nıp Sa­rı­yer’e bağ­lan­ma­sıy­la; AK Par­ti’nin bir ka­zan­cı yok... Tam ak­si­ne, Şiş­li’de­ki 22 bin 855 olan oy mik­ta­rın­dan “6 bin”ini ko­pa­rıp, Sa­rı­yer’e ta­şı­yor... Ya­ni, Şiş­li’de­ki oyu­nu da­ha da azal­tı­yor.
Pe­ki; Sa­rı­yer’e gö­tür­dü­ğü bu “6 bin 764 oy” ne işi­ne ya­ra­ya­cak AK Par­ti’nin?..
Tab­lo­ya bir ba­ka­lım...
2009 ye­rel se­çim­le­rin­de Sa­rı­yer’de en yük­sek oy alan iki par­ti­den AK Par­ti 46 bin 200, CHP 55 bin 158 oy al­dı... 2011 se­çim­le­rin­de de AK Par­ti 71 bin 301, CHP 74 bin 66 oy al­dı.
Şiş­li’nin üç ma­hal­le­si ek­le­nin­ce Sa­rı­yer’de CHP’nin 2009 se­çim­le­rin­de­ki 9 bin oy üs­tün­lü­ğü 4 bin 262’ye dü­şü­yor.
Ya­ni; Aya­za­ğa, Mas­lak ve Hu­zur ma­hal­le­le­ri­nin Sa­rı­yer’e bağ­lan­ma­sı da, AK Par­ti’ye bir üs­tün­lük sağ­la­mı­yor.
Ama, şu da bir ger­çek...
AK Par­ti, 2009 se­çim­le­rin­de Sa­rı­yer’i CHP’ye kap­tır­dı ama, 2004 se­çim­le­rin­de bu­ra­sı AK Par­ti’nin­di... Oyu da 36 bin 106 idi... CHP ise 28 bin 648 oy al­mış­tı...
Bel­ki de; 2009’da “Yu­suf Tü­lün’ün tav­rı”ndan do­la­yı kay­bet­ti se­çi­mi... De­mek olu­yor ki; “hal­kın sev­di­ği bir aday” gös­te­ri­lir­se, AK Par­ti, ye­ni­den ka­za­na­bi­lir Sa­rı­yer’i!..
Bu da de­mek­tir ki;
“Des­tek oy­lar”a ih­ti­ya­cı yok!..
CHP’DEN FARK­LI SES­LER
Ge­le­lim, di­ğer id­di­ala­rı­na...
Ne di­yor CHP’li­ler;
“Mas­lak ve Aya­za­ğa gi­bi ran­tı bü­yük iki böl­ge­yi ele ge­çir­mek is­ti­yor­lar!”
Evet, “CHP kur­may­la­rı” böy­le di­yor ama, Sa­rı­yer’in CHP’li Be­le­di­ye Baş­ka­nı Şük­rü Genç, ge­liş­me­den son de­re­ce mut­lu...
Ba­kın, ne­ler di­yor;
“Be­le­di­ye ola­rak İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı’na bu de­ği­şik­lik ta­le­bi için git­tim, an­cak ko­mis­yon ka­ra­rıy­la bu ta­le­bim red­de­dil­di... Ar­dın­dan ko­nu­yu mah­ke­me­ye ta­şı­dım, bu­ra­dan da olum­lu so­nuç ala­ma­dım... İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı’ndan al­dı­ğım ya­nıt­tan son­ra ön­ce­ki ak­şam­ki ge­liş­me be­nim için de sürp­riz ol­du ama Sa­rı­yer için eko­no­mik an­lam­da bü­yük bir ka­zanç... Bi­ri­le­ri si­ya­se­ten ne he­sap yap­tı bi­le­mi­yo­rum ama hak ye­ri­ni bul­du, Sa­rı­yer ka­zan­dı. Ha­yır­lı ol­sun.”
Şu hâ­le ba­kın;
CHP’li kur­may­lar ka­ra­lar bağ­lar­ken, CHP’li baş­kan, ne­re­dey­se zil ta­kıp oy­na­ya­cak ka­dar mut­lu...
Bu­ra­dan şu so­nu­cu çı­ka­ra­bi­li­riz:
Se­çi­mi is­ter CHP, is­ter AK Par­ti ka­zan­sın, ya da bi­rin­den bi­ri kay­bet­sin... So­nuç­ta “Sa­rı­yer’in ka­za­na­ca­ğı” ke­sin!..
RANT BÖY­LE KA­ZA­NI­LIR!
Ge­le­lim, şu “rant” me­se­le­si­ne...
“İki kör”ün hi­kâ­ye­si­ni bi­lir­si­niz...
Ha­ni, “kör”ler­den bi­ri, di­ğe­ri­ne; “Dol­ma­la­rı çift çift ye­me­ye utan­mı­yor mu­sun?” de­miş de, di­ğer kör:
“Al­lah’tan kork!.. Sen kör, ben kör!.. Ne­re­den çı­kar­dın dol­ma­la­rı çift çift ye­di­ği­mi” de­yin­ce, ar­ka­da­şı­nı it­ham eden kör, şöy­le ce­vap ver­miş ya;
“Ben, çift çift yi­yo­rum da!”
Ay­nen bu­nun gi­bi...
CHP’li­le­rin ken­di­le­ri “rant­la­rı çift çift gö­tür­dük­le­ri” için; zan­ne­di­yor­lar ki AK Par­ti de ay­nı­sı­nı ya­pa­cak!..
“CHP’li­le­rin ma­lı na­sıl gö­tür­dü­ğü­ne” iliş­kin; buy­run, ön­ce­ki gün­kü Sa­bah ga­ze­te­sin­den bir ör­nek ak­ta­ra­lım.
“CHP’li Hur­şit Gü­neş’in göl oyu­nu” baş­lık­lı ha­ber­de, özet­le de­ni­li­yor­du ki;
“Ka­ra­de­niz sa­hi­lin­de­ki Ko­ca­eli’nin Kan­dı­ra il­çe­si­nin şi­rin kö­yü Ba­ba­lı sa­kin­le­ri, CHP Ko­ca­eli Mil­let­ve­ki­li Hur­şit Gü­neş ve ai­le­si­nin ha­ri­ta­da Ka­mış Gö­lü ola­rak ge­çen 645 dö­nüm ara­zi­yi ‘bi­zim’ di­ye­rek ken­di ad­la­rı­na ta­pu­lan­dır­ma­sı­na kar­şı mah­ke­me­ye baş­vur­du.
Ya­zın nü­fu­su 5 bi­ne ula­şan kı­şın ise 400 ki­şi­nin otur­du­ğu, es­ki adı Çam­ko­nak olan Ba­ba­lı kö­yün­den 2008’de ka­dast­ro geç­ti. Ba­ba­lı kö­yün­de kay­dı ol­ma­dı­ğı gi­bi hiç­bir ak­ra­ba­sı da bu­lun­ma­yan Hur­şit Gü­neş ile bi­rin­ci de­re­ce­den ak­ra­ba­la­rı Tur­gay Gü­neş, Ni­hal Ay­ser Tur­gut, Tev­fik Gü­neş, Tü­lin Gü­neş, Ner­min Sol­maz Gü­neş, Ay­şe Aya­ta, ka­dast­ro ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da Ka­mış Gö­lü ola­rak ad­lan­dı­rı­lan, ha­ri­ta­da ba­tak­lık ve de­re içe­ri­si olan 161 ada 36 par­sel­de bu­lu­nan yak­la­şık 645 dö­nüm­lük ara­zi­yi ‘bi­zim’ di­ye­rek ken­di ad­la­rı­na ta­pu­lan­dır­dı.
(....)
Kö­yün es­ki Muh­ta­rı Adem Türk­me­noğ­lu di­yor ki;
“Gö­le ta­pu otur­tup, komp­le ele ge­çir­me­ye ça­lış­tı­lar. Hur­şit Gü­neş’in de­de­si Kan­dı­ra böl­ge­sin­de ağa­lık ya­pı­yor­muş. Çam­ko­nak’ta ara­zi­si var­mış ama onu da İs­ma­il Şev­ki ad­lı va­tan­da­şa sa­tıp git­miş­ler. Ka­dast­ro ge­çin­ce Ha­zi­ne’ye ait olan ye­re ta­pu oturt­ma­ya ça­lış­tı­lar. So­nu­na ka­dar mü­ca­de­le ede­ce­ğiz.”
BA­ĞI­RI­YOR­LAR Kİ!
Di­ye­ce­ğim şu ki;
“AK Par­ti, Mas­lak ve Aya­za­ğa’da rant el­de et­mek is­ti­yor” di­ye­rek or­ta­lı­ğı vel­ve­le­ye ve­ren CHP’li­ler, asıl “ken­di iç­le­ri­ne” bak­sa­lar, her­hal­de “ma­lı; ki­min, na­sıl gö­tür­dü­ğü­nü” ga­yet iyi gö­rür­ler­di.
Uzun lâ­fın kı­sa­sı;
“Ya­lan”lar­la, “ma­sal”lar­la mil­le­ti uyut­ma­yın... “Rant­la­rı çift çift gö­tü­rü­yor­lar” di­ye ba­ğı­rı­yor­su­nuz ama, “Ko­ca gö­lü saz­la­rı ve kaz­la­rı ile gö­tü­ren” siz­si­niz!..
Yok­sa, “tez­gâh”la­rı­nız or­ta­ya çık­masın diye mi gürül­tü çıkarıyor­sunuz?..
O hal­de, daha çok bağırın!..
Ki, “deniz”ler de çık­sın or­taya!..


Apo ile gö­rüş­me­ler!
Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğan, 16 Ekim gü­nü Azer­bay­can’dan dö­ner­ken, ara­la­rın­da be­nim de bu­lun­du­ğum ga­ze­te­ci­le­re; “Kan du­ra­cak­sa, İm­ra­lı ile de gö­rü­şü­lür” de­di ya, MHP’li­ler baş­la­dı hü­cu­ma: “Eli kan­lı ka­til­le gö­rüş­mek; hem mil­le­te say­gı­sız­lık, hem de şe­hit­le­ri­mi­ze ha­ka­ret­tir!”... Sa­det­tin Tan­tan gi­bi­ler ise, do­za­jı da­ha da yük­sel­tip, de­di­ler ki; “MİT-PKK gö­rüş­me­si iha­net­tir!”
Pe­ki, sor­maz­lar mı ada­ma; siz­ler de ay­nı “iha­net”in için­de yer al­ma­dı­nız mı?..
21 Şu­bat 2012’de Mec­lis Ge­nel Ku­ru­lu’nda, MHP’li­le­rin göz­le­ri­nin içi­ne ba­ka ba­ka; BDP Grup Baş­kan­ve­ki­li Ha­sip Kap­lan, şun­la­rı söy­le­me­di mi;
“Ana­sol-M Ko­alis­yo­nu dö­ne­min­de, ya­ni 1999 yı­lın­da gö­rüş­me­ler ya­pıl­dı. Göz­le­rim­le gör­düm. Ya­ni şim­di, ben avu­kat ola­rak göz­le­rim­le gör­düm. Ora­la­ra gi­den, gö­rü­şen me­mur­lar, is­tih­ba­rat, hep­si hü­kü­met­le­re bağ­lı de­ğil mi?”
BDP Muş Mil­let­ve­ki­li Sır­rı Sa­kık da, o gö­rüş­me­le­rin “İm­ra­lı’da” ya­pıl­dı­ğı­nı doğ­ru­la­yıp; “Si­lah­lı mi­li­tan­lar ül­ke dı­şı­na çık­tı ve idam ce­za­sı kal­dı­rıl­dı” de­me­di mi?..
Söy­le­yin he­le; al­tın­da Dev­let Bah­çe­li’nin im­za­sı da bu­lu­nan “12 Ocak 2000 ta­rih­li pro­to­kol” ile, Apo’nun ida­mı er­te­len­me­di mi?..
O hal­de, da­ha ne­yin kav­ga­sı­nı ve­ri­yor, da­ha ne­yi is­pat­la­ma­ya ça­lı­şı­yor­su­nuz?..
Bu gö­rüş­me­le­ri yap­mak; “Mil­le­te say­gı­sız­lık, şe­hit­le­re ha­ka­ret, ül­ke­ye iha­net” ise, si­zin o za­man­lar yap­tı­ğı­nız ne olu­yor?..
Siz, ne yap­ma­ya ça­lı­şı­yor­sunuz, “kan” dur­masın mı?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Karakaya Arşivi