Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Ya yanlış yöneten!

Ya yanlış yöneten!

Enerji Bakanı Taner Yıldız son günlerde peş peşe gelen zamlarla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "Gaz zammı kullanana, içki zammı içene" diyor ve soruyordu:

"İçene mi yoksa 75 milyona yüklemek mi doğru? Doğalgazda kim ne kadar kullanıyorsa bedelini ödesin istiyoruz!"

Enerji Bakanı'nın bu sorusu ve verdiği cevap düz mantık açısından doğru bir soru ve doğru bir cevap görünüyor!

Zira yapılan zammı "ilgilisine ödeten" bir anlayış söz konusu!

Ama bir de iktidar yanlısı medyadan gelen "Yanlış yönet, halka ödet" eleştirisi var! O eleştiri ne olacak? Hiç mi dikkate alınmayacak?

Yapılan zamlarda yanlış yönetimin payı olduğunu görmezden mi gelelim? "Kim içiyorsa, kim kullanıyorsa zamma katlansın" anlayışı ilk etapta doğru bir anlayış gibi görünüyor ama iktidar her zaman bu anlayışın arkasında durmuyor ki!

Mesela ülkemizin bir "kayıp kaçak elektrik" sorunu var!

İktidar bazı yerlerde elektrik bedellerini kullanan kişilerden tahsil edemiyor! O zaman ne yapıyor? "Kayıp kaçak bedeli" adı altında her ay faturalarını düzenli ödeyen vatandaşlara pay ediyor!

Hani, kullananın "kullandığı şeyin parasını ve gelen zammı" ödemesi gerekiyordu? İktidarın işine geldiği zaman öyle işine gelmediği zaman böyle davranması doğru mu? "Yanlış yönet, halka ödet" tespiti muhalefet yanlısı bir medya organından gelmiş olsa "sırf muhalefet olsun" diye böyle yazıyorlar diyebilirler!

Ama iktidar yanlısı bir medya organından böyle bir tespit gelmişse üzerinde durmak ve nedenlerini araştırmak gerekmez mi?

Zamları sadece piyasa koşullarına bağlamak ve "aylardır dış piyasada fiyatlar artıyordu zam yapmaktan başka çaremiz kalmamıştı" diye savunmaya geçmek işin en kolay yanı olsa gerek!

Şimdi üzülerek görüyoruz ki iktidar bu kolay yolu seçmiş durumda!

Hem kolay yolu seçiyor hem de yaptığı zamlar konusunda adil davranıp kullanana ya da tüketene ödettiği gibi bir izlenim oluşturmaya çabalıyor! Bize kalırsa işin doğrusu zam yapmayı gerektirmeyecek politikalar üretebilmek! Zam gerektiren politikalar izledikten sonra zammı kime ödetirseniz ödetin ne fark eder ki!

İşlerin ters gitmeye başladığını inkâr edebilecek kimse var mı?

Bir süredir hemen hemen bütün işler ters gidiyor ve iktidar ters giden işleri düzeltmekte zorlanıyor! Bunun için zamlardan medet umuyor!

Yapılması gereken ilk iş ülkede işlerin ters gittiğini kabul ederek biran evvel önlem almaya başlamak olsa gerek!

Bir de yıllar öncesinin asgari ücreti ile doğalgaz fiyatını kıyaslayıp "Şimdi doğalgaz daha ucuz" demeleri yok mu?

Böyle konuşmaları insanı can evinden vuruyor!

Evet, ekonomide ipin ucu kaçmış durumda, her gün yeni bir zam kapımızı çalıyor! Gerçi "Bu yıl başka zam yok" diyorlar ama yeni yılın zamla başlayacağını da saklamıyorlar!

Bayram sabahı zamla ilgili şeyler yazıp canınızı sıktığımız için affınıza sığınıyoruz, hepinize iyi bayramlar efendim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi