Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Mediada kurban

Mediada kurban

Her dini bayramda İsrail Müslümanlara saldırır. Bu rutin bir gelişme..
Eskiden her Kurban Bayramı’nda Suriye’de kolera çıkardı.
Her Kurban Bayramı’nda kasaplar boğayı kovalardı, hayırdır inşallah bu sene boğa kasabı kovaladı.
Bir şeyler tersine dönüyor.
Her kurban “hayvan hakları” ve “kan dökmek” üzerine vicdan tartışması yaşanır. Bu sene sıra Pelin Batu’daydı.
Eskiden her Kurban Bayramı’nda deri kapmaca oynanırdı.
Bu bayram farklı bir şey oldu, Abdullah Gül’le birlikte muhafız alayındaki asker ve subaylar topluca Bayram namazı kıldılar..

Şimdi, bu mu gerçek, dün yaşananlar mı doğru ve gerçekti. Gerçekten de askeri birliklerde kimse namaz kılmak istemiyor mu idi?
Türkiye değişiyor.
Her bayramda hilal tartışması yapılırdı, yine yapılmaya devam ediliyor. Ama artık yetti, bu işi çözmek de Türkiye’ye kalıyor..
Suudiler bu defa erken davranıp kendi usullerini de hiçe sayarak hilal tartışmasını başlattılar.
Her Kurban Bayramı’nda kurbana ilişkin fıkhi tartışmalar da yaşanırdı..
-Kurban yerine bağış yapsak olmaz mı?
-Balıktan kurban olur mu?
-Kurban parasına ayakkabı alıp dağıtsak, kurban yerine geçer mi?
-Kurban kesmesek olmaz mı?
Bu sene bunun üzerine tüy diktiler.
Zekeriya Beyaz bu sene yine başı çekti: Ayakkabıdan da kurban olur. Kurban kesmek insanı Allah’a yaklaştırmıyor mu, yoksula kış gününde ayakkabı giydirirsen de Allah’a yaklaşmış olursun. O zaman kurban kesme ayakkabı dağıt.

Namaz da insanı Allah’a yaklaştırıyor değil mi? Namaz müminin miracı. Sadaka da insanı Allah’a yaklaştırır, o zaman namaz kılma sadaka ver!.. (Haşa)
Aynı mantık..
Bir başkası da çıktı, kurbanın Şaman geleneği olduğunu söyledi. Hz. Adem zamanındaki Habil Kabil olayı değil, Hz. Musa’nın “tevbe edin ve kurban kesin” uyarısı da değil, Hz. İbrahim’in Hz. İsmail’i kurban etmesi de değil, Kur’an-ı Kerim’deki Hz. Peygambere “Kurban kes” emir değil, bugün Müslümanların kurban kesmesi Şaman geleneğinin bir devamı imiş..
Sünnet ne, Sünneti müekkede ne, Vacip ne? Bu tartışmalar sonucu Müslümanlar bu vesile ile inşallah bunları da öğrenecek. Birileri bu tartışmaları mediaya taşıyarak akıllarınca bizi şüpheye düşürmek istiyorlar ama, bu tartışmalar bizim gerçeklerle yüzleşmemize sebeb olacak ve kalplerinde hastalık olanlar da bu vesile ile kendi cehennemlerine çıralı odunlar taşımış olacaklar.
Birçok dinde kurban var. Niye onlar değil de, Şamanlar..
Namaz benzeri ibadetler, oruç da başka inançlarda var, sakın namaz da oruç da o geleneklerin devamı olmasın! Kabe’nin tavafı zaten (Haşa) müşrik bir gelenek!

Bayram namazına koşup gelenlerin şuuraltı ve genlerindeki yönlendirici etkinin kaynağını birileri anında okuyabiliyor..
Hani bir laik bir Bektaşi dedesinin dediği gibi, namazsız bir zenginle dini tartışıyorlarmış da, “Ne anlatıyon hemşehrim” demiş, “Namaz, oruç bende yok, hac, zekat da sende yok, geriye bir kelime-i şahadet kalıyor, onu da bidayette kulağımıza okudular, ölünce de nasıl olsa talkın verirler, ne farkımız var.”
Bayramın hem dini, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu iyiden iyiye incelenmeli.. Bir bayram ucuz tartışmalara kurban edilmemeli. Bu bayramın daha verimli ve etkin bir şekilde kutlanması ve şartların iyileştirilmesi için tedbirler alınması gerekiyor.
Kurban sadece kurban mevsiminde kesilmiyor, adak kurbanı her zaman kesilir, başka vesilelerle de kurban kesilebilir. Kuşkusuz bu işte esas olan Allah’ın rızasıdır..
Bazı tartışmalara alıştık. Kanıksadık artık. Kimsenin bunları ciddiye aldığı da yok.. Aksine bu tartışmalar, insanları gerçeği araştırmaya sevk ediyor ki, bu da iyi bir şey. Bu tartışmaları başlatanlar da zaten ürkek, mahcup bir eda ile çıkıyorlar ortaya.. Onların kim oldukları da böylece gün yüzüne çıkmış oluyor. Birileri bu şekilde deşifre olmuş oluyor..

Bazı Arap ülkeleri bugün bayram yapacak.. İnşallah bu son olur ve gelecek yıl bu iş bir çözüme kavuşturulur. Bunun için inşallah Türkiye, Mısır, İran ve Malezya’nın öncülüğünde, Suudilerin ve Astronomi konusunda uzmanlaşmış İslam alimleri ve gelişmiş gözlem yapabilen ülkelerin katılımı ile bir konferans düzenlenir ve bir çözüme ulaşılır..
Bayramınızı tebrik tebrik ediyorum.
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi