Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bu çocuklar sizin eseriniz2

Bu çocuklar sizin eseriniz2

Şirazinin bilinen bir sözü vardır: Bir avuç toprak aldım. Gül kokuyordu. Sordum ona: Bu senin aslî kokun değildir, sen bu kokuyu nereden aldın? Toprak dedi ki: Ben bir gül ağacının altının toprağıydım.Gülün kokusu bana sindi.İşte ben bunun için gül kokuyorum " Sizler kendinizle ve çevrenizle ilişkilerinizde hangi renkleri taşıyorsanız çocuğunuz da zaman içinde bu renklerin birer versiyonu olacaktır. Bu nedenle, insanlıktan hiç nasiplenenemiş bu katilleri yetiştiren anneler kendilerine bir baksınlar ve nerede hata yaptık sorusunu sorsunlar...

Toplumumuzda özellikle erkek çocuklar şiddete eğilimli yetiştirilir. Hatta çocuk bu konuda ailenin desteğini alır. Mesela çocuk arkadaşını döver, oyuncağını elinden alır küfreder anne "oğlum ne kadar da güçlü" der ve çocuğu adeta teşvik eder.

Çocuk yerdeki böceği ayağı ile ezer ve öldürürken büyük bir zafer kazanmışcasına kasılır anne çocuğun bu tavrını güçlü olmakla ilişkilendirir ve seyretmekle yetinir.

Çocuk arkadaşına ait oyuncakları kırar ve kırmaya

tahrip etmeye devam eder. Anne kırılan benim çocuğun oyuncakları değil ya der ve aldırmaz.

Çocuk anne ile yürürken, yolda gördüğü kediye tekme atar ve hayvanın çırpınışını keyifle seyreder anne çocuğun bu davranışını tebessümle karşılar... Ve çocuk ileride bir cani olmaya adaydır fakat anne bunun sorun olduğunu görmez, göremez....

Güç deyince, toplum olarak, kaba kuvveti, rakibini alt etmeyi ve baskın gelmeyi anlıyoruz öyle değil mi?.. Oysa güç, hakkın ve haklının bağrında büyür ve gelişir. Bu nedenle öncelikle anne babanın haklı haksız kavramı konusunda bilinçlenmeleri ve çocuklarını bu doğrultuda yetiştirmeleri gerekir. Anne kediye tekme atan, arkadaşına vuran, küfreden çocuğuna önce empati yapmayı ve mahlukata şefkatle muamele etmeyi öğretmelidir. Aksi takdirde, kediye şiddet uygulayan arkadaşına küfreden, kaba kuvveti güçlü olmakla ilişkilendiren bu çocuk büyüdüğünde yakıp yıkmaktan öldürmekten katletmekten çalmaktan kaçınmayacaktır. Tekrar ediyorum, lütfen alınmayın ama bu canileri biz anneler yetiştiriyoruz, dolayısıyla öncelikle erdemli annelerin yetiştirilmesi gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi