Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sosyal paylaşım siteleri yalnızlaştırıyor

Sosyal paylaşım siteleri yalnızlaştırıyor

Amerikan Utah Valley Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalara göre, sosyal paylaşım siteleri insanların mutsuzluğunu arttırıyor. Bunun pratik yansımalarını gündelik hayatımızda pek çok kere yaşıyoruz. İnsanlar sosyal medyada hiçbir risk taşımadan hiçbir bedel ve külfete katlanmadan sanal bir iletişim ağı kuruyor ve burada sosyal bir çevre edinmeye çalışıyorlar. Ancak sanal ilişkiler hiçbir zaman yüzyüze görüşmelerin, sohbet ortamlarının yerini tutmadığı gibi insanların yalnızlığını daha da arttırıyor. Düşünün, konuşuyorsunuz ama sesinizi duyan yok, tebessüm ediyorsunuz mimikleriniz karşınızdaki kişiye ulaşamıyor, üzülseniz gözünüzdeki yaşı silen olmuyor, ne karşı tarafın duygularına ulaşabiliyorsunuz ne de kendinizi tam olarak ifade edebiliyorsunuz. Sanal bir ortamda karşınızdaki kişiye duygularınızı ifade ettiğinizi düşünüyorsunuz oysa bütün alış verişleriniz duyu organlarınızın dışında kaldığından bu beklentilerinizi hiçbir zaman karşılayamıyorsunuz.

Düşünün,

İnsan yok,

Ses yok

Kavga yok

Gürültü yok

Tebessüm yok

Göz yaşı yok

Ve siz daha fazla insana ulaşarak, iletişim ihtiyacınızı karşılamak için donuk bir ülkeye tanışıyorsunuz. Bu ülkede insanlar sihirli cümlelerle bir şeyler yazıyor ama konuşmuyor ve konuştuğunuzu duyamıyor. Halbuki siz aynı zamanda içinizi rahatlatacak bir sese, bir mimiğe samimi bir arkadaşça bir bakışa da ihtiyaç duyuyorsunuz... Ama olmuyor. Sanırım, söz, ses ve duygudan yoksun sadece harflerle varlık gösteren bu sanal dünyaya meyliniz biraz da yazılanların sizi etki altında bırakıyor olması ile ilgili.. Evet gerçekten burada size sihirli sözler söylenir vaatler verilir, en güzel dizeler yazılır. Ama bilgisayarın düğmesine bastığınızda bu sihirli ülke birden kaybolur ve siz uçsuz bucaksız bir yalnızlığa açılırsınız. Yeniden düğmeye basarsınız ama olmaz... Dışarı çıktığınızda ise karşılaştığınız dünyada kendinizi yalnız, güvensiz ve yabancı hissedersiniz. Çünkü burada gerçekler vardır ve sanal dünya sizin gerçeklerle tanışmanıza engel olmuştur.

Doğru... Hepimiz iletişim kurmaya ve sohbet etmeye ihtiyaçlıyızdır. Ama bunun için arkadaşlarımızla, komşularımızla, hısım ve akrabalarımızla bir araya gelip, sözün mimiklerin, tebessümün ve insana ait her şeyin olduğu yüzyüze iletişimi seçmeli ve paylaşımlarımızı burada yapmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi