Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Aşırılıklarımız

Aşırılıklarımız

Bir toplumda, ifrat ve tefrit noktasına varan bütün aşırılıklar normal görülürken ölçü ve denge hayatın dışına itilmişse burada sağlıklı bir toplumdan ve sağlıklı bir yaşamdan söz edilemez. Çünkü aşırılıklar sadece bir kişinin değil bir toplumun hayatını yok edecek, çökertecek kadar büyük bir tahribattır. Mesela, insanlık tarihinde, israfa dayanan yaşam tarzları, zina ve ahlaki yozlaşma, haksızlık ve istikrarsızlık bir toplumun hayat tarzı olmuş ve adalet katledilmişse o toplum tarih sahnesinden silinmeye mahkum olmuştur. Yani aşırılığın her türlüsü insan yaşamındaki tutarlılığı denge ve düzeni sarsmakta ve yıkıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Bu nedenle israf ve aşırılık, üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur.

Bugün, bütün aşırılıklar sıradanlaşırken, hayatın merkezinde yer alması gereken din, ahlak, makuliyet, saygı dürüstlük ve adalet aranır hale gelmiştir. Buna karşın cinsel sapkınlıklar, tüketim hastalığı yaygınlaşmış, hayatın her safhasında bir kokuşmuşluk ortaya çıkmış artmıştır.

İsraf almış başını gidiyor... Hayatın her alanında aşırılıklara bir meyil var. İnsanlarımız, çok yiyor çok konuşuyor, çok uyuyor, çok para harcıyor, çok yalan konuşuyor, çok haksızlık yapıyor... İyi olan her şey kısıtlanmış, kötü olanın alanı iyice açılmış vaziyette. İsrafın her türlüsünü görebiliyorsunuz. İnsanların gözü ve gönlü doymak bilmiyor. Her şeyin en iyisini ve en fazlasına sahip olmak istiyorlar. Halbuki aşırılık hangi konuda olursa olsun bir sorundur, dolayısıyla insanın ruh ve beden sağlığına çeşitli zararlar getirmektedir. Buna gündelik hayatımızda pek çok kere şahit olmaktayız. İnsanlarımız ruhsal ve bedensel rahatsızlıklarından, manevi boşluktan ve bireysel sorunlarından her zamankinden daha fazla bahsediyorlar. Çünkü israfın olduğu bir yerde huzur ve sukunetten bahsetmek hayal olur...

Ferd ya da toplum Allah'ın koyduğu ölçüden uzaklaştığında, hayatın bütün dengesi alt üst oluyor ve israfın önünü açılıyor. Çünkü böyle durumlarda, insan özne olmaktan çıkıyor ve heveslerinin peşinde sürüklenen edilgen bir varlığa dönüşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi