Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Nan-ı aziz üzerine..

Nan-ı aziz üzerine..

 

Başbakanın israf konusunda çağrısına canı gönülden ve sonuna kadar destek veriyorum..
 
Sadece İslam dünyasındaki ekmek israfı, İslam dünyasındaki bütün açları doyuracak kadar büyük..
 
Yani israf ettiğiniz her lokma yetimin, açın, yoksulun sofrasından çalınan haram lokmadır..
 
Yine aynı şekilde, kepeği alınmamış ekmek kampanyasına da destek veriyorum.. Kepeği alınmış ekmekte sadece kepeği israf etmiyor, ekmeği sağlıksız hale getiriyoruz.
“Kepekli ekmek”den söz etmiyorum. Una kepek katma ameliyesi doğru bir iş değil. “Tam buğday ekmeği” dediğimiz, buğdayı kendi kepeği ile fırına göndermeliyiz.
Bana kalırsa en doğru ekmek Peygamberimizin yediği ekmek. Eskiden buna “Mıkdanlı” denirdi. Buğday, Arpa, Yulaf ve Çavdar karışımı bir ekmek..
Biz eskiden ekmeğe “NAN-I AZİZ” derdik. Şimdi bir sürü çeşidi çıktı ama hiçbiri sadra şifa değil..
 
Size daha çarpıcı, dehşet verici bir şey söyleyeyim mi? Bugün açlık sebebi ile ölenlerden daha çok, aşırı yemenin sebeb olduğu hastalıklardan ölen insan var. Yaşayanlar ise hayat kalitesini kaybediyorlar. Şeker, kalp, safra kesesi.. 40 tane hastalık. Metabolik sendrom dedikleri bir sürü sorun.. Obezite.. Kilo vereceğim diye insanlar perişan oluyorlar..
 
Hastalığın tedavisi, çoğu zaman pahalı tedavi, iş kaybı gibi sorunlara sebeb oluyor..
İsraf diyince insanların aklına hemen sofrada kalan, yenmeyen şeyler geliyor..
Aslında sigara, alkol, tümden israf. Gazoz-kola türü içecekler de. Hatta mevsim meyvesi varken, o kutu meyve suları da öyle.. Doyduktan sonra yedikleriniz de israf. Sürekli çay içen bir adam düşünün, çaya atılan o şekerler..
 
Günde iki öğün yeter aslında.. Çok fazla yağ ve şeker tüketiyoruz. Acıkmadan yemememiz, doymadan kalkmamız gerekiyor.
 
O yemeği yapmak için harcanan zaman ve para, sofra kurmak için geçen zaman, kirletilen kap kacak, yıkama için harcanan su, deterjan, zaman, birçoğu israf..
En çok israf ettiğimiz şey zaman.. “Vakit nakittir” derler. Hayır, vakit ömürdür. Bizim boşa geçirecek bir saniye zamanımız ve boşa harcayacak bir kuruş paramız yok! Olamaz..
 
Sanırım özellikle yeme içme konusunda israfın önlenmesi sorumluluğu büyük ölçüde kadınların üzerinde olacak bir iş.. Özel ve resmi kurumlar da bu işe özen göstermek zorunda.
 
Yağ ve şeker israfı da çok yüksek. Özellikle çayla birlikte tüketilen şeker israfı had seviyede.. Sadece çay içerken tüketilen şeker, birçok insanın günlük şeker ihtiyacının çok üstünde..
 
İsraf konusunu her alanda ciddi bir şekilde ele almamız gerekiyor..
 
Ambalaj malzemelerinin israfı, hatta çöpün bile israfı sorun, enerji israfı da öyle..
Herkesin evinde kullanılmayan o kadar çok ilaç var ki! Şimdi, Kutup Yıldızı ve Adaleti Savunanlar Platformu çevresinde evlerdeki fazla ilaçları topluyorlar. Bunları Suriye’ye gönderecekler. Yani bizim evimizde yarın çevreye zarar verme riski olan, çöp olacak ilaçlar Suriyeli kardeşlerimiz için bir sağlık vesilesi olabilir.
Aman dikkat! Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi