Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Şova dönüşen evlilikler

Şova dönüşen evlilikler

“Geçtiğimiz günlerde, kayınvalidemlere gitmiştim. Televizyon açıktı, evlendirme programında ilginç bir olay yaşandı. Bir adam, evlenmek için gelen bir başka adama evlilik teklifi etti. O programı izlerken on iki yaşındaki oğlum da yanımdaydı “anne bu bir hastalık mı? Diye sordu ve ben ne diyeceğimi bilemedim. Biz bu çarpık ilişkileri çocuklarımıza nasıl açıklayacağız? Mahremiyet diye bir şey kalmadı, artık her şey gözler önünde yaşanıyor. Ama bizler ocuklarımızı korumak ve bilinçlendirmek zorundayız. Bunu nasıl başaracağız? (Z. A.)

Evlilikle ilgili bilinen ritüellerimiz vardır ki, bu ritüeller aşama aşama yaşanır ve benimsenir. Bu süre içinde aileler birbirlerini tanıma eş adayları ise evliliğin mahiyetini kavrama şansı bulurlar. Çünkü evlilikler bir erkekle bir kadının nikahı neticesinde kurulur fakat bu sürecin içinde aileler de vardır. Gününüz evliliklerinde ailelerin müdahil olmamaları ve gençlerin flört ettikleri kişi ile evlenmeyi tercih etmeleri aile içi sorunların ve boşanmaların artmasına neden olmaktadır. Çünkü günümüz gençleri aileden bağımsız hareket ediyor ve evliliklerini sırf görsellik ve heyecan ekseni üzerine koruyorlar. Heyecan bittiğinde ise her şey ters yüz oluyor.

Televizyon kanalları, evliliklere değer katan ritüelleri yıkarak, kadını adeta tüketilen bir varlık haline getirmiştir. Ekran evliliğinde kişi sadece görselliği dikkate alıyor ve kendini olduğundan çok daha farklı gösteriyor. Ayrıca aileler arasında yaşanması gereken güzellikler, toplumun önünde sergilenerek evliliğin saygınlığı zayıflatılıyor, görünür olmak ve her şeyi gözler önünde yaşamak cazip hale getiriliyor. Yapılan araştırmalar, ekran aracılığıyla evlenip mutlu olan çiftlere pek rastlanmadığını gösteriyor. Zira ekranın büyüsüne kapılan kişi, burada kendini olduğundan daha farklı göstererek yapay bir görüntü sergiliyor. Oysa gerçek hayatta bir evliliği sürdürebilmek için kişinin her şeyden önce sorumluluk sahibi olması gerekir. O yüzden şov eksenli evlilikler hüsranla sonuçlanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi