M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Protokollar

Protokollar

1. SÜNNÎ MÜSLÜMAN çoğunluğu uyuşturmak, afyonlamak, kendi kimlik ve kültürüne yabancılaştırmak; robotlar ve zombiler haline getirmek.
2. Müslüman çoğunluğu dünyevîleştirmek, seküler Müslümanlar haline getirmek.
3. Müslümanları cahillik ile terbiye etmek. Öyle bir cahillik ki, üniversite mezunları bile 1928’den önce basılmış Türkçe bir romanı okuyamasınlar, atalarının mezar taşlarına sanki Çinceymiş gibi câhilce bakakalsınlar.
4. Müslümanları bölerek, parçalayarak çeşit çeşit cemaatlere ve İslamcılıklara ayırarak güçsüz hale düşürmek, tek bir Ümmet halinden çıkartıp sürüler haline getirmek.
5. İslam medreselerini kapatarak icazetli ulema ve fukaha yetiştirmemek, böylece ümmetin doğru şekilde bilgilendirilmesine, uyarılmasına, aydınlatılmasına set çekmek.
6. Birtakım reformcu ve modernist ilahiyatçılara Sünnet düşmanlığı yaptırarak fıkhı yıkmak.
7. Müslümanları en adi ve bayağı şekliyle hedonistleştirmek.
8. Lüksü, israfı, sefahati teşvik etmek.
9. Lüks ve ihtişamlı turistik umre seyahatlerini teşvik etmek; nâfile bir ibadet olan umreyi farzların da üstüne çıkartmak.
10. Müslümanların başında, kendisine biat ve itaat edilen bir emir ve imam olmasına engellemek.
11. Dini Feminist kadınlar vasıtasıyla bozmaya çalışmak.
12. Açılmamakta direnen kadınların bir kısmını şer’î tesettürden uzaklaştırıp, açık kapalılar haline getirmek; tesettürü modalaştırmak, ticarî bir sektör haline getirmek ve bu yolla büyük paralar vurdurmak.
13. İcazetli din hocalığını kaldırıp, yerine icazetsiz ve reformcu ilahiyatçıları getirmek.
14. Müslüman halktaki Ehl-i Sünnet şuurunu ve bağlılığını sarsmak, Ehl-i Sünneti mutezile ve haricilik gibi herhangi bir mezhep olarak göstermek.
15. Bin ulemanın fetvasıyla Pakistan’dan kovulmuş olan Tarihsellik mezhebi kurucusu Fazlurrahman’ın bozuk inançlarını ve doktrinini açıkça ve sinsice yaymak.
16. Cahil Müslümanların Kur’an-ı Kerim’i kendi re’y ve hevalarıyla yorumlamalarını teşvik etmek, onları bitmez tükenmez bir tartışma kaos ve anarşisi içine itmek.
17. Cami inşaatlarını teşvik etmek fakat camilerin mihraplarına, minberlerine, kürsülerine ehliyetli ve icazetli ulema tayin edilmesine imkân ve fırsat vermemek.
18. Müslümanların özel okullar açmasına izin vermek, lakin bu okullarda Tevhidî tedrisat yapmalarına engel olmak.
19. Dinlerarası diyalog, hoşgörü ve üç İbrahimî din bid’atini çıkartarak, İslam’ın Allah katında tek geçerli, makbul, doğru din olduğu temel inancını yıkmak.
20. İngiltere gibi demokrasinin, insan haklarının, din hürriyetinin beşiği olan ülkede Müslüman kadınlarının başörtülerinin serbest olmasına mukabil, Türkiye gibi Müslüman bir ülkede Müslüman kadın avukatların, Müslüman kadın memurların, Müslüman kadın profesörlerin başörtüsüyle hizmet görmelerini engellemek.
Bu protokolları da nereden çıkardın diyecekler olabilir. Böyle bir metin yok ama hayatta, realitede, uygulamada böyle bir protokol vardır. Bunu görmemek, bilmemek ve anlamamak için çok ama çok basiretsiz olmak gerekir.

“İkinci yazı”
Haftada Bir Milyon Bâyi Satışı Olacak Dergi

İSLAMÎ cemaatler, tarikatlar, dernekler, vakıflar, kuruluşlar kendi dergilerini, bültenlerini, özel yayın organlarını çıkartmasınlar mı?.. Çıkartsınlar, elbette buna ihtiyaçları vardır. Lakin bugün bu ülkede bin kadar İslamî gazete, dergi, bülten çıkıyor ama bayi satışı bir milyon olan ve hepimizin okuyacağı güçlü bir dergimiz yoktur.
Nasıl bir dergi?... Sadece dinî mahiyette olmayacak… Siyasî, edebî, kültürel, içinde sanat yazıları da bulunan, meselâ İtalya’da her hafta yarım milyon adet bayi satışı olan Famiglia Christiana dergisi gibi modern ve çağdaş bir dergi.
İşte biz Müslümanlar bunu yapamıyoruz.
Böyle bir dergi yayınlamamız gerekir mi?.. Gerekir.
Bizde bunu çıkartacak sermaye ve maddî güç var mıdır?.. Vardır.
Peki neyimiz eksik de yapamıyoruz?
Bir kere birlik halinde değiliz. Tek bir Ümmet değiliz… Çok parçalanmış, dağılmış vaziyetteyiz.
İkincisi, bilhassa basın ve iletişim sahasında, bir milyon nüsha bayi satışı olacak bir dergiyi çıkartacak elemanlarımız yok.
Zaten bu konuda bir fikir, niyet, teşebbüs ve aksiyon da yok.
Arap dünyası el-Cezire’yi nasıl kurdu ve dünya çapında başarı elde ettiyse biz de istesek böyle bir dergi çıkartabiliniz.
Sadece lafla, iyi niyetle, cemaat holiganlığı ile olmaz tabiî…
Türkiye’de böyle (Her sayısı bayilerde bir milyon satacak) bir dergiyi çıkartacak genel yayın müdürü bulunabilir mi? Aramak lazım, 75 milyon Türkiyeli içinden belki bu işi yapacak bir, iki veya üç kişi bulunabilir.
Uzun araştırmalardan, müzakerelerden sonra böyle bir zat ile mukavele yapılır. Şöyle bir taahhütte bulunacaktır: Altı ay içinde bir milyon bayi satışı olacaktır…
Peki bu taahhüdünü yerine getiremezse?.. Mukavelenin imzalandığı masanın üzerinde bir Kur’an-ı Kerim, bir de ruhsatlı bir tabanca bulunacaktır.
Bizim genel yayın müdürü, çok vasıflı ve beğenilen mükemmel bir dergi için bütün gücüyle çalışacağına Kur’an üzerine el basarak yemin edecektir.
Peki orada niçin bir tabanca var?...
İttihad Terakki tarihini okursanız anlarsınız…
Nazik bir soru: Bunca cemaat, tarikat, grup, parça, hizip, fırka, sekt böyle bir dergi çıkmasını ister mi?.. Çıkarsa nasıl karşılar?
İyi niyetli ve müspet olanlar iyi karşılar sevinir, destekler. Kötü niyetli olanlar kıskançlıktan mosmor kesilir, fenalık geçirir, aleyhinde bulunur, köstekler.
Bir soru da kendime: Sen böyle bir dergi yayınlayabilir misin?
Cevap: yayınlayabilirim demiyorum, sadece çıkmasını istiyorum. Bir şeyi yapmak başka, istemek başkadır.
Hiçbir ücret almaksızın, böyle bir derginin yayın veya istişare kurulunda vazife alabilir ve yazılı raporlar sunabilirim. Raporlarım beğenilirse yararlanılır, beğenilmezse çöpe açılır.
Dünyada, her sayısı bir milyon adet satılan dergiler var mıdır? Vardır, hattâ bunların bazısı, nüfusları Türkiye nüfusundan az olan ülkelerde yayınlanmaktadır.
Türkiye halkının kültür seviyesi=düzeyi çok mükemmel de olsa bir dergiyi bir milyon satın alıp okumaya müsait midir? Bu konuda araştırma ve anketler yapılacak ve halka göre bir dergi çıkartılacaktır.
Haftalık aylık derginin yanında, yine bir milyon bayi satışı olan aylık bir dergimizin de olması gerekir. Amerikadaki Reader’s Digest gibi. (17 dil ve lehçede ayrı edisyonları vardır ve ayda 28 milyon adet tiraja sahiptir.)
Bin kadar cemaat, tarikat, grup dergisi olacak, bunlara mukabil her sayısı bir milyon satacak büyük ve güçlü bir dergimiz olmayacak, işte bu eksiklik çok büyük bir dengesizlik ve zayıflıktır. Hattâ ağır konuşacağım hıyanettir, rezalettir…
Not: Taşıma suyla değirmen döndürülemez. Zoraki abonelerle, çeşitli destek ve sübvansiyonlarla yayınlanan dergilerin tirajı ne kadar yüksek olursa olsun canlı ve etkili yayın organları sayılmazlar…
(Daha önce yazmıştım: Yahova Şahitleri dininin veya sektinin aylık yayın organı Watch Tower dergisi tam 188 lisanda yayınlanıyor. Aylık yekun tirajı 42 milyondur.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi