Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Küçük şeydir demeyin

Küçük şeydir demeyin

Hazreti Peygamber, sadaka vermeyi telkin ederken “verecek bir şeyimiz yok, Ya Resulullah” diyenlere insanlara tebessüm etmeniz de bir sadakadır” buyurmuştur. Bilindiği üzere “sadaka Allah için yapılan iyiliklere denir ve tebessüm de buna dahildir. Kimse, “benim verebilecek bir şeyim yok” deme hakkına sahip değildir. Çünkü, iyilik severlik tebessüm ve sevgi insanın gönlünde üretilen ve hiçbir maddi bir karşılığı olmayan değerdir. Eğer ikram edeceğimiz bir şeyimiz yok ise, karşımızdaki kişinin iyiliğini düşünebilir, ona dua edebilir, tebessümle selam verebiliriz. Allah en değerli şeyleri bizim gönlümüzde yarattı ve biz onlardan verdiğimizde bunun tesiri hem kendimize hem de karşımızdaki kişiye ulaşacaktır.

Gündelik ilişkilerimizde küçük gibi görünen fakat tezahürleri bakımından faydaları büyük olan pek çok şey göz ardı edilir. Mesela selam vermek, bir arkadaşı arayıp hal hatır sormak, hediye almak, tebessüm etmek insan ilişkilerinin gelişmesine ve iyileşmesine büyük katkılar sağlayarak gönülden gönüle köprü olur. Fakat nedense bu ayrıntılar hep küçük görülür ve pek dikkate alınmaz.

Bir yakınınızla, arkadaşınızla ya da tanıdığınızla karşılaştığınızda yüzünüzde bir tebessüm belirir. Bu sizin memnuniyetinizi ve karşı tarafa verdiğiniz değeri ifade eder. Sonra selam verirsiniz, hoş beş eder konuşursunuz. Fakat konuşmalarınızın seyrini ilk tepkileriniz belirler. Yani sizin pek de önemsemediğiniz, bir gülümseme ile, karşınızdaki kişiye “sana değer veriyorum, seni fark ediyorum ve seni önemsiyorum” mesajı vermektesinizdir. Bir insanın kendisini karşısındaki kişi nezdinde değerli hissetmesi ise ilişkilerimizi daha başarılı ve samimi kılar.

Uzmanlar tebessümün, beyin ve beden üzerinde pek çok olumlu etkilerinin olduğunu ifade ediyorlar. Yani yüzümüzdeki tebessüm ruhumuzda ve bedenimizde de pozitif bir etkiye sahip oluyor ve bu etki karşımızdaki kişiye de bulaşıyor.

Keşke bir şeylerim olsa da insanlara ikram etseydim diyenler, tebessümün para ile satın alınacak bir şey olmadığını bilmeli ve bu konuda cimri davranmamalıdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi