Kenan Alpay

Kenan Alpay

Asrın Şahitleri Suriye Cuması’na

Asrın Şahitleri Suriye Cuması’na

Müminlere “sabır ve namazla Allah’tan yardım dilemeleri” emredilmiştir. Malum olduğu üzere namaz/salât, bireysel bir arınmayla sınırlandırılamayacak kadar toplumsal bir ibadet ve de gayrettir. Çünkü namaz/salât gerek fert olarak gerekse cemaat olarak müminleri itikadi açıdan olduğu kadar iktisadi, siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında da duruş ve tavır sahibi olmaya teşvik eder. 

Diğer bütün ibadetler gibi ama en güçlü haliyle namazda tezahür eden hedef, adaleti ve merhameti bütün bir insanlık için tahkim etmektir. Zulme ve zalimlere karşı mücadeleyi şiar edinmeyen, yeryüzünden fitne ve fesadın giderilmesi için mücadeleye atılmayan tersine pasif ve edilgen, bananeci ve sorumsuz bir karakterin ne Allah yolunda cihad etmesi ne de ne de takvaya erişebilmesi mümkündür. 

Şehitler ve Mazlumlar Orada ya Şahitler?

Birkaç gün sonra Suriye’deki Beşşar Esed/Baas rejiminin giriştiği katliam ve yıkımların iki yılı bitmiş olacak. Biz Türkiye’de yaşayan Müslümanlar olarak Suriye’deki kardeşlerimizin maruz kaldığı zulmü gidermek için neler yapabiliriz? Evet, un, battaniye, ilaç, çadır vs. gibi ihtiyaçlar için yardım kampanyaları yapıldı ama daha iyisini yapabilecek imkânlara sahip olmadığımız söylenemez. 

Toplumsal desteğin kamuoyuna mal edilmesi açısından da ileri boyutlara taşınması gereken çabalarımız var. Mesela Esed/Baas şebekesini daha güçlü lanetlemek ve Suriye’deki İslami muhalefete daha güçlü sahiplenmek için daha yaygın, daha güçlü ve istikrarlı etkinlikler düzenlememiz gerekiyor. 
Mesela bu hafta ki Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Suriye üzerine güzel bir hutbe okuması ve bütün cami ve mescidlerden Suriye halkıyla dayanışma çağrısı yapılması yerinde olacaktır. 

İman ve İslam kardeşliğinin üzerimize yüklediği sorumlulukların hutbe ve vaazlarda tekraren hatırlatılması, dualarımızda Suriye’deki mazlum kardeşlerimize özel bir yer ayrılması ihmal edilmemeli. Çünkü zulüm altında inleyen milyonlarca kardeşimizi görmezden gelen bir hutbe ve duanın ne Resulullah’ın sünnetinde ne de takvaya erişme yolunda herhangi bir karşılığı vardır.

Devletin, resmi ideolojinin veya popüler kültürün değil Kur’an ve Sünnet’in “anın fıkhı” olarak yüklediği mükellefiyetler üzerinde hassasiyetle durduğumuzda, zaman ve mekândan münezzeh bir iman-salih amel olamayacağı daha iyi idrak edilir. İşte bu sebeple bu yazımda Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu adına Özgür-Der tarafından kaleme alınan çağrıyı sizlerle paylaşmak istedim: 

Suriye İçin Dua ve Dayanışma Haftası

Suriye’de ikinci yılını doldurmak üzere olan İslami direniş büyük zorluklara, imkânsızlıklara karşın kararlı ve istikrarlı bir tarzda sürerken, ne yazık ki hâlâ Müslüman halklarca yeterli bir sahiplenmeyi sağlayabilmiş sayılmaz. Bir vücudun azaları gibi olmaları gereken Müslümanların birçoğu Suriyeli kardeşlerinin feryatlarını duyma, acılarını paylaşma hususunda zaaf içinde. (…)

Hiç şüphesiz hepimiz Allah rızası için ortaya koyduğumuz çabaları daha fazla güçlendirmek, yaygınlaştırmak, kardeşlerimizin kanlarıyla yücelttikleri direniş bayrağını daha yukarılara taşımak için çabalarımızı yoğunlaştırmak gerektiğinin farkındayız. On binlerce şehit ve yüz binlerce tutsağa, milyonlarca muhacire rağmen direniş azminden taviz vermeyen Suriye halkıyla dayanışmamızı daha güçlü bir tarzda haykırmak durumundayız.

Önümüzdeki günlerde dayanışmamızı güçlü bir biçimde ifade etmek için Suriye İslami Direnişinin 3. yılına girecek olması bir fırsat olarak görülmeli. 15 Mart Suriye İntifadasının yıldönümü, bugüne dek dualarımızla, yardımlarımızla yanlarında olduğumuz kardeşlerimize yine yanlarında olduğumuzu, sonuna kadar yanlarında olacağımızı çok daha güçlü bir sesle duyurmak için vesile kabul edilmeli.

Bu çerçevede İstanbul’da çeşitli İslami kuruluşların ortak bir organizasyonuyla inşallah 15 Mart Cuma günü Cuma namazından sonra Fatih Camii’nden Saraçhane Meydanı’na bir yürüyüşle Suriye İslami Direnişiyle dayanışmamızı ifade edeceğiz. Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu adıyla gerçekleşecek bu organizasyonun Türkiye’nin diğer illerinde de gerçekleştirilmesinin gerekliliğine inanıyoruz. İmkân bulduğumuz her ilde, farklı İslami yapıları bir araya getirerek oluşturulacak organizasyonlarla bu eylemliliği sağlayabilmemiz inşallah dayanışma çabalarımızı daha güçlü bir zemine taşıyacaktır.

Bu amaçla sorumluluk sahibi herkesi ister 15 Mart tarihinde namaz sonrasında Cuma eylemleriyle, ister Cumartesi ve Pazar (16 ve 17 Mart) günlerinden birinde kitlesel basın açıklamalarıyla Suriye halkının yalnız olmadığını ve kardeşlerimizin İslami kıyamını desteklediğimizi haykırmak için meydanlarda yer almaya çağırıyoruz. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kenan Alpay Arşivi