Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Süt kardeşliği (1)

Süt kardeşliği (1)

Son günlerde, Sağlık Bakanlığı’nın “Anne sütü bankası” ile ilgili projesi çeşitli çevreler tarafından tartışılıyor. Projeyi destekleyenler, bu vesile ile bebek ölümlerinin azaltılabileceğini ve daha sağlıklı nesillerin ortaya çıkabileceğini savunuyorlar. Ancak olayı dini ve sosyo-psikolojik boyutu ile birlikte düşündüğümüzde bu yöntemle sorunu çözüme götürmenin mümkün olamayacağını görmekteyiz.

Süt bankasında biriken sütlerin hem ayrı ayrı hem de karıştırılarak verileceği söyleniyor. Bu da hangi kadının hangi çocuğa sütanne olacağı konusunda bir belirsizliğe neden olacaktır. Uygulamayı bütün boyutları ile düşündüğümüzde bu projenin, sağlam bir temele dayandığını söylemeyiz. Zira anne sütü herhangi bir canlının sütü ile eş değer değildir. Sütanneliği maddi ve manevi bazı sorumluluklar getirdiğinden, bu tür uygulamaların sosyal ve dini boyutu dikkate alınmalıdır.

Proje uygulamaya konulduğu takdirde süt bankaları aracılığıyla süt alan çocuklar bir başka sorunun içine sürüklenecekler. Çünkü, buradan bir süt anneliği doğacak ve bu annelerden doğan çocuklarla evlenme engeli ortaya çıkacaktır. Sütanne ve bazı yakınları ile evlenmenin haram olduğu hükmünü dikkate aldığımızda bu uygulamanın Müslüman bir toplumda geçerliliğinin olamayacağını görürüz. Yani, süt ister karıştırılsın ister karıştırılmadan verilsin böyle bir uygulama sonucunda bir süt kardeşliği ve akrabalık hukuku doğacaktır ki, bu toplumsal bir sorumluluktur.

Elbette çocuklarımızın, anne sütünden ve anne sevgisinden mahrum kalmaları ve suni gıdalarla beslenmeleri üzerinde durulması gereken bir problemdir. Fakat bunun yerine Sağlık Bakanlığı ve Aile Bakanlığı çalışmalarını zayıflatılan ve her geçen gün biraz daha itibarsızlaştırılan annelik kavramının yeniden diriltilmesi ve çocuklara bizzat kendi anneleri aracılığı ile süt verilmesi yönünde yapmalıdırlar. Yani sözkonusu proje, anneleri emzirmeye, annenin bu konuda sağlıkla ilgili bir engeli varsa bunu ortadan kaldırmaya ve sağlıklı anne çocuk ilişkilerinin zeminini hazırlamaya kaydırılmalıdır. Anne sütünün bebek için en uygun besin olduğu ve bu besinden yoksun kalan çocukların bazı sorunlarla karşılaşabileceği uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirilir. Bütün bunların da ötesinde emzirmenin çocuğun anne ile sıcak bir bağ kurmasına ve kendini güvende hissetmesine de katkıları vardır. Anne bebeğini emzirirken ona güven vermekte ve sıcak bir iletişim kurmaktadır.

Allah çocuk için gerekli besini annenin göğsünde yaratmıştır. Annelere bu imkanlarını çocuklara sunmaları noktasında destek verilmelidir. Sağlıklı olan da budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi