Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yalnız kaldığınızda ne yaparsınız?

Yalnız kaldığınızda ne yaparsınız?

İnsanın yalnızlığı ve mutsuzluğu ile ilgili sorunları köşemizde sıklıkla ifade etmişizdir. Çünkü çevremizdeki insanlar pek çok şeye sahip olabiliyor ve istedikleri gibi bir hayat sürebiliyorlar fakat mutsuz ve yalnızlar. Günümüzde insanların yaşadığı yalnızlık -iç dünyaya yapılan bir yolculuk, bir iç muhasebe- ihtiyacından doğmuyor, aksine kişinin kendini çaresiz desteksiz ve korunaksız hissetmesiyle ortaya çıkıyor.

Yalnızlık zaman zaman hepimizin yaşadığı bir duygudur. Bazen de bir ihtiyaç hissederek çekiliriz yalnızlığa… Yani yaşadığımız dünyanın meşgalelerinden kendimize kaçar, gönül şehrimizde dolaşır ve tefekkür ederiz. Bu insani bir ihtiyaçtır. Fakat kalabalıklar içinde yalnız kalmak ve her şeye sahip olurken mutsuzluğa saplanmak bir patolojidir.

Teknolojinin insanın yerine geçmesi, insan ilişkilerinin zayıflatılması ve hızlı şehir hayatı insanın yalnızlığını arttırmaktadır. Fakat yalnızlaşmanın birinci nedeni, insanın Yaratıcısı ile olan bağının zayıflaması ve manevi olarak boşluğa düşmesidir. Bu nedenle insanlar yalnız kaldıklarında korkuya kapılıyor ve dışarıda bir çare arıyorlar. Çünkü iç dünyalarında yaslanacakları dinamiklerden yoksunlar.

Yalnızlaşmanın getirdiği bazı sorunlar var:

Aşırı televizyon izlemek

Tatminsizlik, mutsuzluk hali

Boşluk duygusu

İçedönüklük

Dizi kahramanları ile özdeşim kurmak

Aşırı yemek, aşırı uyumak ve depresyon durumu

Allah’a hakkıyla iman eden ve O’nun kendisini rahmeti ile kuşattığını hisseden bir kişi ıssız bir vadide tek başına kalsa da kendini yalnız hissetmez. Çünkü onda Ebuzer’in sadakat ve bağlığı vardır. Ve bu kişi bütün benliği ile Allaha yönelmiştir.

İnsan iç yapılanmasında Allah ile öylesine güçlü bir bağ kurmalıdır ki, içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun yalnız olmadığını bilmeli ve hissetmelidir. Diğer taraftan Allah’ın insanlarla bir arada yaşamayı ve dayanışma içinde olmayı tavsiye ettiğini de unutmamalıdır. Bu da dış yapılanmadır. İnsan ilişkilerinde fark edemediğimiz bir çok faydalar vardır. Öncelikle kişi kendini açma, paylaşma, dünyada yalnız olmadığını hissetme ve destek alma ihtiyacını doğal yollarla karşılamaktadır. Bu nedenle elektronik aygıtlarla geçireceğiniz vakti, bir arkadaşınızla bir dostunuzla geçirebilir ve onunla sohbet edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi