Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ve Papa seçildi

Ve Papa seçildi

Kimin seçileceği merak konusu idi.. Hangi ülkeden olacaktı, zenci mi olacaktı beyaz mı? Yeni Papa zenci de değil, Avrupalı da.. Katolik dünyasının yeni lideri, Arjantinli Jorge Mario Bergoglio oldu.

Bergoglio, Aziz Petrus Bazilikası’nın büyük locasından halkı selamlıyor. 266. Papa seçilen Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio, “Francis” adını aldı. İlk bilgiler şöyle: Eski bir Cizvit papazı.. Arjantin’de askeri cuntaya yakın bir isim.. Twitter kullanmayı seviyor.. Avusturyalı kardinal adayının yaşlı annesi: “Oğlum Papalık için fazla iyi kalpli” açıklaması ile gündeme otururken, kimileri de Papa seçimini spor totoya benzetti. İngiliz bahis şirketlerine göre papalığa en yakın aday Milano Kardinali Angelo Scola idi ama tahminlerin hiç biri tutmadı..

Nijeryalı Francis Arinze 1’e 40 oranıyla ikinci sırada. Ganalı siyahi aday Peter Turkson 2’ye 7’yle bir sıra gerideydi. 3. Turda sürpriz bir isim seçildi.. Sistine Şapeli’ndeki sonuçlar öyle anlaşılıyor ki, Hıristiyan dünyasında yeni birtakım tartışmaları da beraberinde getirecek.. Bu arada yeni Papa’nın kim olacağına ilişkin birçok spekülasyon yapılırken, yarışın favori isimlerinden 68 yaşındaki Avusturyalı Kardinal Christoph Schönborn’un annesinden ilginç bir açıklama geldi. Kleine Zeitung gazetesine konuşan 92 yaşındaki anne Eleonore Schönborn, “Oğlumun Papa seçilmesini istemiyorum. Papa seçilirse onu bir daha asla göremem” dedi. Viyanalı Kardinal seçilemedi ama annesinin yorumu gündemdeki yerini aldı. Tüm ailenin Schönborn’un Papa seçilmesinden endişe ettiğini kaydeden anne Schönborn, “Papa Ratzinger’in veda konuşmasında Papa’nın kiliseye ait olduğunu duydum.

Oğlum seçilirse Roma’da kalır ve bir daha görüşemeyiz. Benim sağlık durumum da Roma’ya gitmeye müsaade etmiyor” dedi. “Böyle bir yükü kimsenin yüklenmesini arzu etmediğini” belirten Eleonore Schönborn, “Oğluma Viyana’daki entrikalar yetiyor. Oğlum Vatikan’daki alçaklıklarla büyümedi ve bu görev için fazla iyi kalpli” dedi. Yakından Vatikan’la ilgili yeni rivayetler gündeme gelecektir.. 266. Papa ile ilgili de herhalde bir kehanette bulunur birileri..

Belki bu işi kıyametle ilgilendirenler de olacaktır.. Şimdilik Vatikan; çocuklara yönelik cinsel taciz ve Papalık fonunun nasıl çarçur edildiği iddiaları ile gündemde.. Vatikan’da yeni Papa’yı belirmek için oy kullanan kardinaller arasında çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını örtbas etmekle suçlanan Roger Mahony’nin de bulunması kilise çevrelerinde rahatsızlığa yol açarken, bu olayların bir türlü önlememesi de, Ruhanilerin evlilik yasağının gerekli olup olmadığı tartışmasını beraberinde getiriyor.. Yeni Papa’nın İslamifobia konusundaki görüşünü henüz bilmiyoruz..

Ama yakında öğreniriz.. Bu arada “kim bu Cizvitler” derseniz, “Cizvitler, İsa Tarikatı olarak anılan bir Hıristiyan tarikatı. 1534 yılında Ignacio de Loyola tarafından kuruldu. Misyonerlik ve eğitim alanında yoğunlaştılar.. Türkiye’de “İsa’nın Askerleri” adıyla bilinir, üyelerine “Cizvit” denir. Bu tarikata mensup rahipler isimlerinin sonuna S.J. (Societas Jesu) eklerler. Cizvit tarikatı ilk kurulduğunda Roma Katolik kilisesinin tepkisiyle karşılaşmış ve kabul görmemişti. Ancak Cizvitler, kısa süre içerisinde Protestanlara ve Anglikan mezhebine karşı sert tutumları nedeniyle Papalığın beğenisini kazandılar. Cizvitlerin tarihinde İstanbul’un özel bir yeri vardır. Mesela İstanbul’daki Saint Benoit koleji bir Cizvit okuludur..    

Ayrıca Cizvitler 1583 yılında İstanbul’daki  St. Benoit adlı bir Fransız kurumunun yönetiminde yer aldılar. 18 Kasım 1583’de Fransa Kralı III. Henri’nin isteğiyle Papa XIII. Gregorius, manastırı Benedikten tarikatından alıp Cizvit (Jésuites) rahiplerine Verdi. Jules Mancinelli’nin yönetiminde ikisi Fransız ve ikisi İtalyan toplam dört Cizvit rahip, kurumu devraldı. Saint-Benoît’da ilk eğitim kurumu, manastıra bağlı olarak yine Cizvit rahiplerin çabası sonucu 1583 senesinde kuruldu.

1586 yılındaki veba salgını sırasında görevli Cizvit’lerin tamamının ölmesi üzerinde okulu Kapusen rahipleri devralmıştır. Ancak bu rahiplerden Aziz Joseph de Leonessa’nın Topkapı Sarayı’na giderek Sultan III. Murad’a Hıristiyan olma çağrısında bulunması üzerine, Kapusen rahipleri tutuklanıp sınırdışı edilmişlerdir. Bu nedenle okul kapanma tehlikesi yaşamış, ancak Cizvitler kısa süre sonra okula geri dönerek kurumu yaşatmayı başarmışlardır. Saint-Benoît bu dönemde, Osmanlı topraklarındaki Cizvit faaliyetlerinin merkezi (maison-mère) olmuştur. Evet, hikaye böyle.. Şimdi Papa’nın önceliklerini görmek için beklemek gerek. Bakalım kendi memleketi dışında ilk ziyaretini nereye yapacak? İslam ve İsrail konusunda ne düşünüyor.

Protestan ve Ortodoksluğa bakışı ne? Yolsuzluklar ve cinsel taciz olayları hakkında ne düşünüyor? Cevabını bekleyen birçok soru var. Bekleyecek ve göreceğiz.. Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi