Faruk Köse

Faruk Köse

Âkil Adamlar Şûrâsı’nın organizasyonu

Âkil Adamlar Şûrâsı’nın organizasyonu

Âkil Adamlar Şûrâsı, sadece “terör” meselesinin çözümüne değil, kurumsal ve hukuksal yapısıyla “devlet”i ve “devletli hayat”ı yeniden yapılandırmanın esaslarını belirlemez; raporları ve yenilik teklifleri TBMM’de öncelikle dikkate alınmazsa, kurulmasının anlamı olmaz.

Çalışma kapsamı dahilinde “Devlette yeniden yapılanma”yı sağlayabilmesi için, kapsamlı ve dinamik bir organizasyona sahip olması çok önemli. Bu organizasyona dair önerim şöyle: “Şûrâ Başkanı” ile “Komisyon Başkanları”ndan oluşan Başkanlık Divanı, komisyon çalışmaları Genel Kurul’a getirilmeden önce, birbiriyle ilgili ve bağlantılı hususlar arasındaki uyumsuzlukları giderir, son kontrolleri yapar. Şûrâ’nın tüm üyelerinden müteşekkil Genel Kurul, Komisyon çalışmalarını TBMM’ye gönderilmek üzere karara bağlar.
Komisyonlardan bazıları:

1- Eğitim Sistemi Komisyonu: Çağın icaplarını karşılayacak, toplumsal gereklere cevap verebilecek ve “üretici akıl”ı geliştirebilecek nitelikte eğitim sistemini, eğitim ilke ve metodlarını, eğitim müfredatını tesbit eder.
2- İdari Sistem Komisyonu: İdari teşkilatlanmayı revize eder. İdare ilke ve metodlarını, idarenin dayanaklarını, idari yapı ve yapılanmayı, idareye dair her şeyi; sivil ve askeri bürokrasinin yapı ve işleyişi ile dayanacağı çalışma ilkeleri ve prensipleri tesbit eder. İdari sistemleri araştırır, idari yapı ve işleyişin esaslarını belirler. Sivil, adli ve askeri bürokrasinin aksaklıklarını ve nasıl iyileştirileceğini araştırır.  
3- Sağlık Sistemi Komisyonu: Sağlık ve sağlık sistemine dair araştırmalar yapar, projeler üretir, genel ve özel ölçekli uygulama çalışmalarının esaslarını, ilkelerini, metodlarını, biçimini vb. durumları tesbit eder. Sağlık sistemine, ilaç ve tedavi usullerine, sosyal sigortaya vb. dair insani gereklere uygun olarak yeniden yapılanmanın esaslarını belirler.
4- Plânlama Komisyonu: Mühendislik, mimarlık, şehircilik, yatırım, üretim, tüketim vb. alanlarda plânlama, projelendirme, denetleme vb. işlerle ilgili hususları tesbit eder, mevcut durumu analiz edip yenileme, iyileştirme ve geliştirme yol ve yöntemlerini, ilke ve esaslarını hazırlar.
5- Ekonomi Komisyonu: Ekonominin yapı ve işleyişini tesbit ve ta’dil etme, ekonomi politikaları oluşturma ve ekonomi tezleri hazırlama, ekonominin gidişatı üzerinde alternatif tatbik biçimleri geliştirme ve ekonomiye ilişkin diğer bütün hususlarla ilgili çalışmalar yapar. İktisadi sistemleri araştırır, mali verileri analiz eder.
6- Hukuk Komisyonu: Hukuk ilkelerini belirler. Hukuk ve hukuki yapıya, devlet ve devletli hayata ilişkin çalışmalar yapar. Adli sisteme, yargılama usulleri ve ilkelerine ilişkin durumu tesbit edip yeniden yapılanmanın esaslarını belirler. Suç, ceza ve infaz kapsamını ve sistemini, toplumsal kimlik ve kişilik değerlerini ve toplumsal onay, hoşnutluk ve ihtiyaçları dikkate alarak yeniden biçimlendirecek esasları tesbit eder. Hukuk metinlerini ve adli sistemi analiz edip alternatiflerini üretir.
7- Kültür ve Kimlik Komisyonu: Hayatı toplumun kültür köklerine, kimlik ve kişilik değerlerine göre analiz eder; toplumun kültür, kimlik değerlerinin öncelenmesi için gerekenleri; inanç ilkelerini ve dini esasları, kültürel verileri, toplumsal kimlik değerlerini tesbit ve tasnif eder. Siyasi-idari sistem ile toplumsal değerlerin nasıl uyumlaştırılacağını araştırır. Toplumsal bilinçlenmeyi sağlar.
8- Sosyal Sistem Komisyonu: Sosyal sistemler, sosyal hayat, toplumsal yapı ve işleyiş; sosyal hayatı etkileyen, yönlendiren, geliştiren, değiştiren hususlar, insan ve hayat ile ilgili her türlü husus, bireysel veya toplumsal psikoloji ve buna ilişkin detaylar vb. çalışmaları yapar. Mevcut sosyal yapıyı analiz eder.Sosyal değerleri ve âdâb-ı muaşeret kurallarını tesbit eder. Ahlâki yozlaşmayı tedavi yollarını araştırır.
9- İletişim Komisyonu: İnsanlar, kümeler, toplumlar ve kurumlar arası; birey-birey, birey-küme, birey-kurum, birey-toplum, birey-devlet, küme-küme, küme-kurum vs arası iletişimin esaslarını, biçimini ve iletişime dair hususları araştırır, analiz eder, alternatif oluşturur.
10- Tarih Komisyonu: İstikbali köklerde arama anlayışı içinde, bugünün tahlilini ve geleceğin inşâsını temin bakımından tarihi temelleri, birikimleri, tarihten alınacak ibret ve dersleri tesbit eder. Toplumsal yapının tarihi temellerini ve birikimlerini araştırır ve geleceği inşâ için önerilerde bulunur.
11- Siyasi Sistem Komisyonu: Mevcut siyasi sistemin eksik ve aksak yönlerini araştırırır, siyasi sistemde yapılması gereken iyileştirme ve değişiklikleri, ya da devrimleri; Devlet-toplum hiyerarşisinde yapılacak tadilatın esaslarını ve biçimini tesbit eder.  
12- Düşünce Komisyonu: “Düşünce”nin ve “düşünme”nin önündeki engellerin kaldırılması, bireysel ve toplumsal aklın “üretici güç” olarak asli fonksiyonunu kazanması için gerekenleri tesbit eder.
Peki, Şûrâ üyelerinin vasıfları ne olmalı? Bu da yarınki yazının konusu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Faruk Köse Arşivi