Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğun kuşa verdiği sır

Çocuğun kuşa verdiği sır

Çocuğuna kuş alan bir anne yaşadığı bir anekdotu şöyle anlatmıştı: Kuş eve geldiğinde kızımda büyük bir değişim oldu. Artık onun, yemini suyunu kendisini veriyor ve onunla konuşuyordu. Oyunlarını kuşun yakınına kuruyor ve bazen kafesin önüne geçip fısıltı halinde kuşa bir şeyler söylüyordu. Üç ay gibi bir süre onu izledim ve kuş ile paylaştığı şeyin ne olduğunu merak ettim. Bir gün, “ kuşunla paylaştığın bir sırrın var galiba” dedim. Gülümsedi “evet nerden bildin?” Dedi. Anneler anlar, bu sırrı sakıncası yoksa bana da anlatır mısın? Dedim. Hayır dedi. Neden dediğimde “bir kere ben arkadaşımın oyuncağını kırmıştım, sana anlattım ve babama söyleme demiştin. Bana söz vermiştin ama akşam babama anlattın. Ama kuşum verdiğim sırrı hiç kimseye anlatmadı…” Çocuğun verdiği sırrı saklamanın bu kadar önemli olduğunu anlayamamıştım. Ondan özür diledim ve mademki bu şey kuşunla aranda sır o halde bana anlatmayabilirsin” dedim…
Uzmanlar hayvanlarla kurulan bağın çocuğun duygusal ve toplumsal gelişimine katkı sağlayabileceğini ifade ediyorlar. Çocuk, kendisi gibi olmayan fakat canlı bir varlıkla iletişim kuruyor ve onun sorumluluğunu üstleniyor. Evdeki kuşun sorumluluğunu üstlenen çocuk, empati kurarak onun ihtiyaçlarını hissediyor ve yardımcı oluyor. Çocuk kuşun yemini suyunu veriyor ve açlığa terk edildiği takdirde hayvanın yaşamını sürdüremeyeceğini biliyor. Bu yaklaşım tarzı, çocuğun benmerkezciliğini ortadan kaldırıyor ve ona sorumluluk bilinci veriyor. Çocuk hayvanla iletişim kurarken onu seviyor, onun yaşamını sürdürebilmesi için yemini veriyor ve ona şefkatle yaklaşıyor. Bütün bunlar çocuğa diğer varlıkların yaşam hakkına saygı duymayı öğretiyor. Çocuk duygusal ve maddi anlamda verici olmayı sürekli alan taraf değil aynı zamanda veren taraf olmayı da bu vesile ile öğreniyor.
Çocuğun hayvanlarla kurduğu bağ, onun merhamet duygusunu geliştiyor ve çocuk bu şekilde paylaşmayı öğreniyor. Çocuk kuşla konuşuyor ve bu yolla gündelik hayatında ifade edemediği duygularını evde beslediği hayvanla paylaşarak deşarj oluyor. Eğer yaşadığınız ev ortamı müsait ise sizler de çocuğunuza bir kuş alabilirsiniz. Bu kararınızın çocuğunuzu çok sevindireceğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi