Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Amerika’da ne oldu?

Amerika’da ne oldu?

Amerika’da ne oldu biliyoruz, ama bu olayın arkasında kim var, onu bilmiyoruz..

Obama intikam sözü verdi..
11 Eylül saldırılarından sonra topraklarında yeni bir organize terör saldırısına maruz kalan ABD’de terör şaşkınlığı devam ediyor.
İlk akla gelen elbette El Kaide gibi “İslamcı terör örgütleri”nin olayın faili olduğu yönünde bir kanaat sözkonusu. Bir başka komplo iddiası ise, “bir yerlere saldırmak için ABD derin devletinin harekete geçip”, bu saldırıyı düzenlediği iddiası.
Bu saldırının ülke içinden mi, yoksa dışından mı tertiplendiği sorusu da cevabını arayan bir başka soru.. Bu saldırının bir Amerikan yurttaşı tarafından düzenlenmiş olması da uzak bir ihtimal değil..
ABD-Çin rekabeti böyle bir saldırının gerekçesi olabilir mi? Bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olmak kolay..
Boston Maratonunda meydana gelen iki patlamada en az üç kişi ölürken 176 yaralıdan 17’sinin durumunun ciddi olduğu bildirildi..
Eğer saldırganların kimlikleri bir an evvel bulunmayacak olursa bu işin sorumluluğu Müslümanların üzerine yıkılabilir. Bu durumda İslamifobia yeniden güç kazanabilir.. Daha şimdiden İslam karşıtları “Müslümanlara ölüm” sloganları atmaya başladılar bile. Hatta “Gördüğünüz ilk Müslümanı öldürün” gibi hezeyanlar kusanlar da var. İşin kötü yanı bunları sıradan insanlar değil. Kimileri yazar - çizer takımından insanlar..
Suçluların tesbiti yönünde bir gelişme olmazsa, İslam’a ve Müslümanlara yönelik saldırılar konusunda da dikkatli olmak gerekir..
Saldırıyı kimsenin üstlenmemiş olması, hükümetin geçen zamana rağmen bir sonuca ulaşmamış olması da önemli.. ABD açısından bu bir istihbarat zaafı olarak görülebilir ve zevahiri kurtarmak için hayali suçlular icad edilip onlar infaz edilebilir. Ya da bu işin bir ruh hastasının işi olduğu ileri sürülebilir. Böyle bir ihtimal de hiç de yok değil aslında..
Ya da bu ABD derin devletinin bir operasyonu ise bir şekilde bu işin üstü örtülebilir.
Bir başka cevabını arayan soru ise, bu cinayetin niçin işlendiği.. Gerçek hedefin ne olduğu?
Sonuç ne olursa olsun, bu olayın ABD’nin imajına zarar verdiği çok açık! Sonuç ne olursa olsun, geniş halk kitleleri ulaşılan sonucun doğruluğu konusunda hep kuşku duyacak. Bu da Amerikan halkının, Amerikan hükümetine duyduğu güvenin azalmasına neden olacaktır.. ABD kamuoyunda yeniden komplo patlaması yaşanacaktır.
Yine bu işin ABD’deki bir başka etkisi, ABD’deki azınlık grubları üzerinde kendini gösterecektir. Ötekiler, risk grubları üzerindeki baskılar ve yabancı düşmanlığı daha da artacaktır.
Mesela saldırgan eğer bir zenci ise ırkçılık daha da yükselecektir diyebiliriz.
Risk grublarının tümü, kendi grubunu potansiyel suçlu olarak görecekir.
Eğer bu iş sürüncemede kalırsa, birileri birilerini suçlu ilan ederek onlara saldırabilir.. Saldırı altındaki grublar savunma refleksi ile saldırganlara karşı tepkilerinin dozunu kontrol edemezler ise bu yeni saldırılara zemin hazırlayabilir..
Amerikan toplumu bu konuda çok kırılgan bir toplum..
Eğer Boston saldırısının failleri bulunmadan, başka yerlerde benzer, aynı paralelde saldırılar olacak olursa, bu iş çok daha tehlikeli bir hal alabilir..
Zaten ABD’de istihdam, piyasanın büyüme beklentisinin altında kaldı.. Bu arada kaçak göçmenler konusu zaten gündemde.. Öte yandan Amerikan senatosunda silahların kontrol altına alınması tartışılıyor..
ABD zaten büyük bir ülke. Her gün ülkenin birçok yerinde bir sürü olay yaşanıyor.. Mesela hemen bu olaydan sonra Teksas’da başka bir olay yaşandı. Teksas eyaletindeki bir üniversitede bir kişi kampusta 14 kişiyi bıçaklayarak yaraladı. Saldırgan yerli olunca bu işe siyasi bir gömlek giydirilmedi.. Amerikan Haberler Merkezinin haberine göre, Houston’daki Lone Star College’da yaralananlardan durumu ağır olan iki kişi, helikopterle hastaneye sevk edildi. Polis 21 yaşında bir erkek olduğunu belirttiği şüphelinin gözaltında olduğunu açıkladı. Lone Star College, ocak ayında da silahlı şiddet olayına sahne olmuş, üç kişi silahla vurularak yaralanmıştı.
Şimdi bundan sonra, bu olaylar hep Boston’daki bombalı saldırı ile ilişkilendirilecek..
Şimdi merak edilen sorular şunlar:
-Bu saldırıyı kim gerçekleştirdi?
-Bu saldırı niçin gerçekleştirildi?
-Saldırgan ve saldırının maksadı ortaya çıkarsa ve saldırının kökü dışarıda ise, ABD bu saldırıya nasıl bir cevap verecek?
Bir iddiya göre de, bombanın tarzı, beyaz Amerikan ırkçılarının işi olduğuna işaret ediyor.
Gerçek ortaya çıkmayacak olursa potansiyel suçlular sırasında Müslümanlar ilk sırada yer alacak.. Bu da ABD’de Müslümanlar üzerindeki baskının, saldırıların artması demek. Bu da ABD’nin İslam dünyasında itibarının daha da azalması anlamına gelecektir..
Selâm ve dua ile..
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi