Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altın'da "şok düşüş" görür müyüz?

Altın'da "şok düşüş" görür müyüz?

Son 30 yılın en keskin düşüşünü yaşadıktan sonra 1400 dolar altı alım fırsatı olarak değerlendirildi ve altında müthiş bir alım furyası görüldü. Bu fiyatlardan alım yaparken beklenti tabi ki fiyatların eninde sonunda yukarı gideceği beklentisiydi. Cılız da olsa acaba daha da düşer mi soruları eşliğinde özellikle 1200 dolar rakamı telaffuz edilerek buraya kadar hatta daha da aşağılara düşebileceği beklentilerini – öngörülerini paylaşanlar oldu. Altın 2009 ve 2008 fiyatlarına çekilebilir mi, yani bin dolar altı seviyeler gibi şok düşüşler de mümkün mü?

Dünya ekonomilerindeki gelişmeler bir yana, altın sonuçta doğal bir kaynak, yer altından çıkarılarak üretimi ve arzı yapılan bir meta. Fiyat oluşumunda arz miktarının ve arz fiyatlarının da etkisinin büyük olacağı bir gerçek. Bu açıdan bakınca altının üretim maliyetlerine göz atmakta büyük fayda var.

Bloomberg haberine göre altın üretiminde en büyüklerden olan Barrick Gold ve Goldcorp şirketlerinin verileri göz önüne alındığında geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 1 ons altın üretimi maliyeti 941 dolara çıktı. Hatta bu yüzden maliyet artışlarını öngörememesi-yönetememesi yüzünden Barrick Gold CEO’sunun işine son verilmişti. 

2013 yılı için dev altın madeni şirketlerinin 1 ons altın üretim maliyet öngörüleri, mevcut maliyetlerin daha da yukarılarında seyredeceğini gösteriyor. Newmont şirketinin bu yıl için 1 ons altın üretim maliyet tahmini 1100-1200 dolar bandında. Barrick ise daha önce 1100-1200 dolar olarak öngördüğü tahminlerini revize ederek 950-1050 dolar bandına çekti. Önemli üreticilerin öngörülerinin 1000-1200 dolar civarında olduğunu söylemek mümkün.

1 ons altının üretim maliyeti bu seviyelerde (hali hazırda 950 dolar, 2013 beklentisi 1000-1200 dolar) iken altının ons fiyatının bu seviyelere inmesi normal şartlar altında oldukça zor görünüyor. Son yaşadığımız periyotta gördüğümüz gibi, ekranlarda yahut kağıt üzerinde altın fiyatları “düşmüş gibi görünse de” fiziki altın fiyatlarının olabilecek en dip noktaları buralar olsa gerektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi