Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Esed sonrası için hazırlıklar başladı mı?

Esed sonrası için hazırlıklar başladı mı?

Haberlere bakıyor musunuz? Suriye’de ilginç gelişmeler yaşanıyor..
Esed rejimi, şimdiden kaçış yollarını hazırlıyor ve Nuseyrilerin yaşama alanları ile ilgili “temizlik hareketleri” yanında stratejik noktalarda üstünlük sağlamaya çalışıyor..
ABD bölgeye girmek için sabırsızlanıyor.. Hatta bu konuda ABD’ye davetler gelmeye başladı bile. Ülkenin gittikçe kötüye gittiğini ifade eden Suriye Devlet eski Başkanı, Hafız Esed’in yardımcısı Abdulhalim Haddam, ABD yönetimine, muhaliflere askeri destek verme çağrısında bulundu. Haddam ayrıca Esed’i etnik temizlik yapmakla suçladı.
Haberlerden izlemiş olmalısınız: “El Arabia televizyonuna konuşan Abdulhalim Haddam, Suriye’de her gün ölen kişi sayısının kimyasal silahtan çok daha büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Haddam, ‘Son olarak yönetimin Tartus’un el Beyda köyünde gerçekleştirdiği katliamda, 700’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Esed yönetimi, oluşturduğu Şebbiha milisleri ile sahil bölgesini Sünnilerden temizlemek istiyor’ ifadelerini kullandı.”
Uluslararası güçler, Suriye sonrası için birkaç güvenlik endişesi yaşıyor
-İsrail’in güvenliği,
-Lübnan’daki dengeler ve güvenlik sorunu, Hizbullah’ın durumu
-Suriye’deki gerilla grublarının Suriye askeri depolarındaki silahları ele geçirmesi,
-Ürdün’ün güvenliği,
-Türkiye’nin güvenlik kaygıları,
-Irak’ın güvenlik sorunu,
-Bölgedeki Kürt oluşumu,
-Esed ailesi ve üst yönetiminin, askeri komutanlar ve istihbarat elemanlarının güvenliği,
-Nuseyrilerin güvenlik kaygıları,
-Hıristiyanların güvenliği..
Tabii sorular ve sorunlar bununla sınırlı değil,
-Yeni kurulacak rejimin niteliği
-Rusların Akdeniz sahilindeki ikmal üssünün geleceği
-Mülteciler ve diaspora sorunu
-İç güvenlik, terör ve ülkenin yeniden imarı
-Şiiler için kutsal sayılan merkezlerin güvenliği ve Suriye’deki İran ve Hizbullah varlığı
-Fransa’nın garantörlük hakları ve beraberinde Suriye’deki Hıristiyan, Dürzi toplulukların geleceği..
Daha temel bir sorun var; Suriye’den sonra sıra kimde olacak?
Lübnan ve Ürdün Esed sonrası için özellikle de paramiliter gerilla toplulukları ile ilgili ciddi, güvenlik sorunu yaşıyor.. İsrail ise hem İhvan’a ve hem de Hizbullah’a karşı bu süreçte zarar verme çabasında. Aynı şekilde Suriye’de savaşan gerilla unsurların Esed sonrası ellerindeki silahlarla İsrail’e saldırmasından ciddi bir şekilde kaygı duyuyor..
Aslında ABD’nin elini çabuk tutmasının asıl sebebi bu.. Esed de bana kalırsa artık yolun sonuna geldiğinin farkında ve halkı, kendine destek verenler adına güvenli geri çekilme hazırlığı içinde..
Suriye Rusya’yı kaybettikten sonra artık daha fazla direnemeyeceğini gördü. İran’daki iç hesaplaşmalar da İran’ın Suriye’ye desteğini ciddi şekilde engelledi. Irak’taki belirsizlik, İran’dan Suriye’ye geçişleri kolaylaştırıyor gibi gözükse de, genel dengelerdeki bozukluk evdeki bütün planları altüst etti..
Şimdilik en büyük sorun, ülkedeki gerilla unsurlarının tasfiyesi ve kontrol dışı silahların toplanması.. Ve tabii kurulacak hükümetin nasıl bir hükümet olacağı ile ilgili..
Nuseyriler için önce güvenli bir bölge oluşturulup, daha sonra özerk bir federasyon halinde yönetime katılmaları gündeme getirilebilir.. Hıristiyanlar için de, Dürziler için de benzer bir metot düşünülebilir ancak bunların hayata geçirilmesi ve halkın böyle bir işe razı edilmesi pek kolay olmayabilir..
Şimdi belki de en acil cevap bulunması gereken soru, bugüne kadarki cinayetlerin asıl failleri olan siyasi otorite, bürokrat, asker ve istihbarat elemanlarının nereye gidecekleri sorusu.. Bunların güvenli dedikleri bölgede bile tutulmaları ciddi sıkıntılara yol açabilir..
Suriye işi bana kalırsa, rejimin askerleri için Uluslararası Ceza Mahkesi’nde biter.. Bütün şanlarını kaybettiler.. İnsanlık suçu, savaş suçu işlediler.. Aksi takdirde ölene kadar gittikleri ülkelerin de başlarına bela olurlar..
Esed için yolun sonu.. Esed giderken arkasında kan ve gözyaşı, enkaza çevrilmiş bir ülke bırakıyor.. Bir adım gerisinde ise İran’ın silüeti beliriyor.. Acı olan ise, İmam Humeyni’nin manevi mirasının ve kardeşlik mesajının, bir katil uğruna harcanmış olması.. Yazık!
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi