Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yalanla itibar kazanılmaz

Yalanla itibar kazanılmaz

Lisede okuyan bir genç kızımız, yaşadığı bir olayı bizimle paylaştı ve bu anekdotun yayınlanmasını rica etti:

“En değerli şey bir insanın sağlıklı bir aileye sahip olmasıdır. Hamdolsun ben bu konuda çok şanslı biriyim. Ailem sağlıklı bir şahsiyet kazanmam için bana ve kardeşlerime çok yardımcı oldular. Annemle babam bize dürüst ve adil olmayı, paylaşmayı insanlara yardımcı olmayı haramlardan kaçınmayı öğrettiler. Onlar benim ilk öğretmenlerim. Hayatı onlardan

öğrendim. Annem “ Sakın yalana başvurma, yalan insanlığından bir şeyler eksiltir” derdi. Annemin bu tavsiyelerinin önemini yaşım büyüdükçe çok daha iyi anlayabiliyorum. Ama bazen bu, arkadaşlarım arasında sorun haline gelebiliyor. Geçtiğimiz günlerde şöyle bir olay yaşadım. Sıra arkadaşımla hayat görüşlerimiz tamamen farklı ama arkadaş olarak anlaşabiliyoruz. Cuma günü son iki ders boştu bana “ bu akşam sevgilimle buluşacağım, anneme size gideceğimi söyledim, seni ararsa beni yalan çıkarma” dedi. Arkadaşım aslında benim, inancıma ve değerlerime ne kadar bağlı olduğumu biliyordu fakat pek çok konuda ona yardımcı olduğum için bu konuda da destek verebileceğimi düşünmüştü. Ona bu davranışını tasvip etmediğimi ve bu konuda yardımcı olamayacağımı söyledim.

Israr ediyordu, bu buluşmanın kendisine zarar getireceğini üstelik dinimizde yalana sadece birkaç yerde müsaade edildiğini ifade ettim ve annemin “Yalan insanlığımızdan bir şeyler eksiltir” sözünü onunla paylaştım. Ama beni anlamadı ve kırıldı. Arkadaşımla iyi giden ilişkimiz bu olaydan sonra bozuldu ve şu an benimle konuşmuyor. Arkadaşımı memnun edeyim derken inandığım şeylerden ödün vermeye kalktığımda Allahın rızasını kaybedebilirim bunu biliyorum. O nedenle karşımızdaki kişi ne düşünürse düşünsün Allahın emrettiği şekilde davranmalı ve bu konuda kararlı olmalıyız. Yoksa başkalarının hatırı için harama meyledersek bir süre sonra bambaşka biri olabiliriz…” (Suzan K)

Lise son sınıfta okuyan bir genç kızın, bu örnek davranışının, işimi kaybedebilirim, itibarım azalabilir, daha az maaş alabilirim, makam ve mevki yönünden yükselme şansım olmaz…gibi gerekçelerle Allah’ın emirlerini ayaklar altına alan bütün insanlara örnek olmasını diliyorum. Ne yazık ki günümüz insanı, küçük bir dünyalık elde edebilmek için bağlı kaldığı değerleri satmaktan ve yalanı çıkarcılığı karakter haline getirmekten kaçınmıyor. Oysa yalan ve çıkarcılık bir kişinin karakteri haline gelmişse artık bu kişi güvenilirliğini ve gerçek manada itibarını kaybetmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi