Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Altmış yıllık itibarınız bir anda yıkılır

Altmış yıllık itibarınız bir anda yıkılır

Bir şeyi bina etmek ile muhafaza etmek arasında hayati bir ilişki vardır. İnsanlar nazarında iyi bir intiba bırakmış olabilirsiniz, dişinizden tırnağınızdan arttırdığınız birikimleriniz ile bir bina yapmış olabilirsiniz. Ama yapmak tek başına yeterli değildir, bunun bakımını yapmak ve muhafazasını sağlamak için de çaba göstermek zorundasınız. Çünkü yapmak ve muhafaza etmek kolay iş değildir ama yıkmak kolaydır.

Mesela, bir binaya sahip olmak için, paraya, emeğe ve zamana ihtiyaç duyarsınız. İşe önce binanın yapımı için gerekli malzemeleri almakla başlarsınız. Bütün araçları bir araya topladıktan sonra binayı yaparsınız. Ama bir gece ansızın yer sallanır ve bina birden çöker… Onca zaman emek verdiğiniz bir bina birkaç dakikada yıkılıverir.

Bir çocuk büyütürsünüz. Sabır, sadakat sevgi ve emeğinizin ürünü olan çocuk artık genç bir birey olmuştur… Bunun için epey zaman emek vermiş ve yorucu bir yolcuğun sonuna gelmişsinizdir… Gerçi dünyanın en güzel işini yapmaktasınızdır ama yapılan her işin bazı zorlukları vardır ve bu zorlukları aşmadan sonuca ulaşamazsınız. Bir çocuğu büyütürken de uykunuzdan, rahatınızdan paranızdan fedakarlık yapar ve bütün hayallerinizi çocuk üzerine kurarsınız. Ama bir gün yaptığınız küçük bir hata onu sizden koparır ve çocuğunuz evi terk eder. Onca yıl emek verdiğiniz bir çocuğu bir hatanızla kaybedebilirsiniz… Çünkü yapmak zordur ama yıkmak kolaydır. Bir dostunuz vardır, sever ve güvenirsiniz, birlikte vakit geçirir özel sırlarınızı dahi onunla paylaşırsınız. Ama bir gün ağzınızdan sorumsuzca bir laf çıkar ve yirmi yıllık dostluğunuzu bir anda bitirirsiniz.

İtibarınız yüksektir. Mahallenizde herkes sizden saygı ile söz etmektedir. Mahallenin en sevdiği en güvendiği kişisinizdir. Ama bir gün bir hata yaparsanız ve bu hatanız sizi gözden ve gönülden düşürmeye yeter. Artık bundan sonra kimse sizi itibarlı biri olarak göremez. Gözden düşmek, merdivenden ya da attan düşmek gibi değildir. Eğer gözden düşmüşseniz, alaşağı edildiğinizi değersizleştirildiğinizi ve artık adamdan sayılmadığınızı hissedersiniz.

Bir şeye emek vermişseniz, emeğinizin sonucu ile birlikte itibarınızı da kazanırsınız. Fakat bunu kazanmak kadar koruyabilmek de önemlidir. Küçük bir hatanız yıllardan beri kazandığınız her şeyi bir anda yerle bir edebilir. O yüzden bir şeyi yapmak için verdiğiniz emeği o şeyi korumak ve kollamak için de vermelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi