Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Bankalar dizginlenecek

Bankalar dizginlenecek

Ekonomi yönetiminin aylardır hatta yıllardır kah açıktan kah kapalı kapılar ardından bankalara verdikleri mesajları alamadı bankalar. Bu mesajları almak istemediler açıkçası, menfaatlerine ters düştüğü için. Neydi ekonomi yönetiminin bankalara verdiği mesaj? Komisyonlarınız çok insafsız, haksız olduğunu düşündüğümüz ücretler alıyorsunuz, bazı ürünlerde gizli-açık faiziniz mazur görülemeyecek ölçüde abartılı, karlar içindeki ücret ve komisyonlardan gelen karı düşürün..

Bankalara karşı ekonomi yönetiminin hoşgörü sınırına geldiğini düşünüyorum. Bankalar ısrarla bildiklerini okumaya devam ediyorlar çünkü. Önümüzdeki zaman diliminde bankaların aldığı ücret ve komisyonlara, bazı ürünlerin faizlerine Merkez Bankası ve BDDK tarafından müdahale edilecektir.

Bunun ilk işaretini kredili mevduat hesapları (KMH) faizinde aldık sonunda. Tek haneli enflasyondan, negatif reel faizlerden bahsettiğimiz bir ortamda bankalar milyonlarca insanın kullandığı, kullanmak zorunda kaldığı KMH’lardan yıllık yüzde altmış gibi inanılmaz faizler alıyorlardı ve bu soyguna otoriteler de göz yumuyordu. Tefecilere gerçekten de rahmet okutan bu oranlar nihayet yıllık yüzde 25 civarına çekildi. Yeterli mi tabi ki değil ama başlangıç olarak bu fahiş oranlara müdahale edilmesi güzel bir işaret.

Yetkililerin son zamanlardaki açıklamalarından kaynaklanan beklentim bankaların artık nihayet dizginleneceği yönünde. Kredi kartlarında, alınan ücretlerde komisyonlarda, bazı ürünlerin faiz oranlarında, müşterilerin doğru bilgilendirilmesi konusunda bankalara bir sopa gösteren çıkmadıkça bankaların pervasız uygulamaları devam edecektir.

Bankalar ekonomi sistemi içinde önemli bir yere sahipler. Milyarlarca TL’lik mevduatın kredinin sirküle olduğu bir sistemi rehabilite etmek kolay değil, çok dikkatli adımlar atılması gerekiyor. Fakat bu adımların da mutlaka atılması gerekiyor. KMH faizleri ile başlayan bu dizginleme çabaları umalım da bankaların lobi çalışmalarına yenik düşmez..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi