Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Midori

Midori

Midori’yi duydunuz mu?
Savaşlar, terör, yoksulluk, çevre sorunları yanında hayat devam ediyor..
Yakında 3 sim kartlı, 3G’li, içinde VOİP de bulunan GSM’ler geliyor ve içinde bir de, mavi ışık, kırmızı ışıktan sonra GPS anteni olacak.. GPRS'i yeniden keşfedeceksiniz.. Türkiye'nin digital haritası üzerinde “Türkiye envanteri” geocode ediliyor! Yakında araçlarınızda navigasyon cihazlarını göreceksiniz. Şimdiden başladı zaten..
Şimdiden klasik GSM'lerin yerini alacak 3. kuşak GSM, Cordless, VOİP altyapısına sahip cihazlar yanında, melez, hibrid telefon cihazları üzerine çalışılmaya başlandı.. Yakında duyarsınız..
Midori Windows’un yerini alacak yeni bir işletim sistemi..
Homotelekominukus dönemi başlıyor yani..
Biz daha yeni yeni Internet 2 ile tanışmaya, IP Tv'den söz etmeye, ADSL 2 formatında internette sörf yapmaya çalışırken, dakikada 1000 Gigabayt ya da 1 Terabayt kapasite ile sörf yapacaksınız..
Şimdilik Int 2'nin maksimum kapasitesi dakikada 10 Gigabayt
Hemen sevinmeyin, bunun anlamı; şu elinizdeki cihazlar da yazılımlar da bu durumda çöpe gidecek demek.
Linux, Microsoft'a meydan okuyor derken ve biz daha yerli işletim yazılımı olan Pardüs'ü tanıtamamışken, bir de başımıza Midori çıktı..
Midori ile birlikte e-belediye, e-devlet, e-media da, Rd-Tv yayıncılığı, İnternet portalları hepsi yeniden yapılandırılacak..
Daha biz e-eğitim, e-iş'i bile tam kullanamazken, şimdi çok daha hızlı bir sistemle karşı karşıya kalacağız. Telekomünikasyon altyapısı radikal bir şekilde değişecek..
Bunun için Fiberoptik altyapı projeleri, ya da zeplinli role sistemleri konuşuluyor.. Yani uydu yayıncılığı, atmosferin içine taşınabilir..
Linux tecrübesi bize şunu gösteriyor, Başkasını taklit ederek, başkasının peşinden koşarak liderler liginde oynayamazsınız.
Lider perdeyi indirdiğinde siz dışarıda kalırsınız.
Şimdi de oturup Midori'nin taklitini mi yazacak bizimkiler!
Bakın Midori ile, dünyanın neresinde olursa olsun tuşlarına dokunup, şifrenizi girdiğinizde o bilgisayar sizin masa üstünüzle açılacak.. Global bir hosting marketi oluşuyor.
Ancak bir an evvel, kendi national database'ini ve bunların mirorlarını oluşturarak, intranetini oluşturup, yeni duruma göre ulusal bir dönüşüp programı hazırlamazsa, mevcut konvansiyonel sistem çökecek..
Geç kalıyoruz.. Türkiye e-devlet, e-belediye diye HW ve SW çöplüğüne, bilgi çöplüğüne dönüşüyor.. 2010 uzak bir tarih değil.. önce ağ bilgisayarlarda denenecek sistem daha sonra PC'lere de uygulanacak.. Bunun anlamı şu, satışta öncelik devlet ve yerel yönetimlerle, kurumlara verilecek demektir..
Bu geleceği görüp, YöK'ün koordinasyonunda üniversitelerimizin ilgili fakültelerinin bir ulusal eylem planı hazırlamaları gerek. TüBİTAK ve DPT'nin bu geleceğe dönük bir eylem planı olmalı.. Bu süreçten zarar gören değil, kârlı çıkan taraf olabiliriz..
Yazılım uzmanı Darren Brown, sanal sistemin öncelikle birden fazla server yönetiminde kilit nokta olacağını ifade ederek, "Sanal işletim sistemi bilindik problemleri yenmek için yeni yollar açacak" diyor..
Bana kalırsa şu Eskişehir'deki BİLTEK yazılım üssü projesi, hem eski yazılımların yeni sisteme konvert edilmesi, hem kamunun yeni pahalı yatırımlara yönelmesinin önlenmesi, mevcut yerli yazılımların yeni şartlara uyumlu hale getirilmesinde danışmanlık yapması ve yazılımlarımızın global markete pazarlanması anlamında bir şans olabilir. Bu projeyi sıradan bir tekno park projesi gibi görmemek gerek..
Tabii bu anlamda Pendik Bilişim Vadisi projesinin de daha fazla geciktirilmemesi gerek..
İnternet 3, G3 ve Midori, bu sektörde yeni bir milad olacak..
Ankara'nın bugün vereceği karar, bizim bu sürece tüketici olarak mı, yoksa üretici olarak kazanan taraf mı; bu süreçten kazançlı mı çıkacağımızı yoksa para ve zaman kaybeden taraf mı olacağımızı gösterecek..
Ankara'nın bu konuda şimdi, acil olarak bir karar vermesi gerek.. Bakın kamuda bu konularda bilgi sahibi çok değerli insanlar var.. TüRKSAT’ta, TüBİTAK’ta, mesela Sanayi Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut, Türkiye'den Avrupa'ya incelenmek üzere gönderilen projelerin, incelenmesi için exper kabul edilen, yabancıların danıştığı bir kişi. Ama biz kendi ülkemizdeki bu değerlerden yararlanamıyor, onları kırtasiye işlerine boğuyoruz.. Bunun gibi onlarca isim var aramızda.. Pardüs'ü yazanları çağırıp şimdi birilerinin yeni proje için masaya oturması gerekiyor.. Ama yazıp kullanmayacaksanız niye yazdıyorsunuz, o da ayrı bir konu. Pardüs'ün başına gelen yeni yazılımların başına gelmemeli..
Bilim ve teknolojiden sorumlu devlet bakanı Mehmet Aydın'ın belki de şimdiden ilgili bakanlık, devlet kurumları ve üniversiteleri bir araya toplayıp sektörle ilgili 10 yıllık bir perspektif ve acil eylem planı için düğmeye basması gerek.. Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Cyber Vadi için ne yapıyor? Neden projede bir ilerleme sağlanamıyor? Kim engel oluyor bu işe? Ergenekon mu yoksa! AK Parti İstanbul'dan Hulusi Şentürk bu konuyu yakından bilen biri.. Neden kimse bir şey yapmıyor bu konuda? Yarın deprem olursa, enkaz altında kalan mal ve candan ayrı, büyük ölçüde kurtarılabilecek bilginin kaybolmasının hesabını kim verecek?.
Bilişim ve iletişim sektörü, diğer tüm sektörler için etkinlik, maliyet tasarrufu, kalite, verimlilik, kontrol ve hız demektir..
Allah (cc) sadece yaptıklarımızdan değil, yapmamız gerekirken yapmadıklarımızdan da bizi hesaba çekecek..
Selâm ve dua ile..


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi