Faruk Köse

Faruk Köse

Milletvekili seçilme yeterliliği ve Meclis’in küfür dili

Milletvekili seçilme yeterliliği ve Meclis’in küfür dili

TBMM’nde yapılan “Bütçe görüşmeleri”nde bazı milletvekilleri yine “üslûpta seviye aşımı” yaptı. Meclis görüşmelerini az çok takip eden, “Meclis’in küfür dili” hakkında yeterli kanaate sahip olur zaten.

“Milletin nasıl yaşayacağının, devletin nasıl işleyeceğinin yasaları”nı yapan milletvekillerinin birbirlerine karşı kullandığı ifadeler ülkenin geleceği açısından endişe verici. Zira ağza alınmayacak öyle sözler söyleniyor ki, bunları okumak bile utanç veriyor.

Ne demek istediğim daha iyi anlaşılsın diye, aşağıda, “millet için yasa yapan” bazı milletvekillerinin “Meclis”te ve “yasa yaparken” söyledikleri küfürlerden birkaçını, bazılarını sansürlemek zorunda kalarak dikkatlerinize sunuyorum. “Sakın bunları çocuklarınıza okutmayın” diye uyarmaktan da kendimi alamıyorum.

“Öyle el kol hareketi yapma lan!”, “Kafanı kırarım lan!”, “S..tir ya!”, “Hangi hayvan verdi bu emri!”, “Terbiyesiz!”, “Sesin kı..nı s..erim!”, “Gaz çıkaran grup başkanı!”, “Şerefsiz!”, “O...pu çocuğu!”, “Gazdan uçuyor bu arkadaş galiba!”, “Yağcı!”, “Dangalak!”, “Piç kurusu!”, “Utanmaz!”, “Senin a...a koyarım!”, “Soytarı!”, “Fitneci!”, “Namert!”, “Satılık köpek!” “Senin ananı s.....m!”, “Öldürürüm seni pezevenk!”, “Yalancı!”, “Eşkıya!”, “Haydut!”, “O mikrofonu yedirirler sana!”, “P.. kurusu!”, “Avradına göster!”, “Çüş!”, “Yediririm o lafı sana!”, “Sahtekâr!”, “Sahtecisin sen, sahteci!”, “Kalpazan!”, “Get lan!”, “Konuşma lan!”, “Lan salak!”, “Yeter lan!”, “Sen fitneci misin be?”, “Onursuz!”, “Adi!”, “Küçük beyinli!”, “Ahlâksız!”, “Terbiyesiz herif!”, “Densiz!”, “Tükürdüğünü yalatırım!”, “Hırsız!”, “Tüh senin suratına!”, “Dansöz!”, “Lan salak!”, “Şark dansözü!”, “Hayvan!”, “İğrenç herif!”, “Terörist!”, “Otomatik yalan makinesi!”, “Çapsız!”, “Parazit herif!”, “Mazbata hırsızısın!”, “Utanmaz adam!”

Ve daha pek çoğu...

Hatırlarsanız, bu tür sözler öyle çok ki, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 26 Şubat 2013 tarihini taşıyan, “24. Dönem TBMM Genel Kurul Görüşmelerinde Kaba ve Yaralayıcı Sözler” başlıklı bir rapor bile hazırlamıştı.

Sadece “küfürler” değil, milletvekilleri arasında karşılıklı “laf atma”lar, “gürültü”ler ve birbirleri “üzerine yürüme”ler, “tekme-tokat” birbirine girmeler, “yumruklaşma”lar “olağan Meclis halleri”nden artık. İktidar ve muhalefet milletvekilleri sık sık kavga ediyor.

Sanırsınız, memleketin koca koca sorunlarına çare üretiyorlar; ama öyle değil. Bazı milletvekilleri “müzakere” yapmayı bilmiyor. “İstişare” usûlünden habersiz. Sürekli bağırıp çağırılıyor, kavga ediliyor. Milletin Meclisi’nde ağza alınmayacak küfürler, belden aşağı ifadeler kullanılıyor. Bunun adı da “yasama faaliyeti” ya da “Meclis görüşmeleri” oluyor!

Meclis İçtüzüğü’nün “Konuşma üslûbu”na ilişkin 67. maddesine göre, “Genel Kurulda kaba ve yaralayıcı sözler söyleyen kimseyi Başkan derhal, temiz bir dille konuşmaya, buna rağmen temiz bir dil kullanmamakta ısrar ederse kürsüden ayrılmaya davet eder. Başkan, gerekli görürse, o kimseyi o birleşimde salondan çıkartabilir.”

Başka?...

Başka bir şey yok. Oturum başkanının elinden gelen tek şey, önce uyarmak, yetmiyorsa İçtüzüğün “Gürültü ve kavga”ya dair 68. maddesi uyarınca, “oturuma en çok bir saat ara vermek”... Hepsi bu kadar.

Mesela, “edep dışı konuşanın milletvekilliğinin düşürülmesi” diye bir yaptırım yok!

Anayasa’nın “Milletvekilliğinin düşmesi”ne ilişkin 84. maddesine, “milletvekilliğiyle bağdaşmayan görevler”e ilaveten bir de “milletvekilliği ile bağdaşmayan söz, hal ve hareketler”e ilişkin hüküm eklenebilir. Böylece, çocuklarımızın duymasını istemediğimiz sözlerinde, görmesini istemediğimiz hallerinde ısrar edenlerin milletvekilliği düşürülebilir. Bundan da önce, daha “seçim”den önce gerekli tedbirler alınıp, “ahlâk ve edeb” gibi vasıflar, “milletvekili seçilme yeterliliği”nden sayılabilir.

Anayasa’nın “Milletvekili seçilme yeterliliği”ne ilişkin 76. maddesine göre; “25 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir.” Devamında, kimlerin milletvekili seçilemeyeceği sıralanıyor. Bunların neler olduğunu ilgili Anayasa maddesinden okuyabilirsiniz.

Ancak bu Anayasa maddesine bakıyoruz da;

“Küfürbazlar milletvekili seçilemezler” diye bir ibare yok!

“Ahlâksızlar ve edepsizler milletvekili seçilemezler” diye bir ibare yok!

“İstişare etmeyi, medeni bir şekilde konuşup görüşmeyi bilmeyenler milletvekili seçilemezler” diye bir ibare yok!

“Müzakere yapmayı bilmeyenler milletvekili seçilemezler” diye bir ibare yok!

“Milletin Meclisi”nin “küfür dili”nden mutlaka ve ivedilikle arındırılması lazım. Bunun için, “yaşantısıyla, hal ve hareketleriyle toplum içinde ahlâk ve edeb bakımından örnek olarak görülmek ve bunun hilafına bir durumu görülmemiş olmak”, milletvekilliği seçilme yeterlilikleri arasında sayılmalıdır.

Yoksa, Meclis tutanaklarının basında yayımlanmamasına, meclis görüşmelerinin de çocukların yat saatinden sonra yayımlanmasına özen gösterilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Faruk Köse Arşivi