Elif Nisa

Elif Nisa

Öğüt ve Uyarı!

Öğüt ve Uyarı!

Müslüman kardeşlerimiz; lütfen web sitenizde, bloglarınızda, sosyal paylaşım sitelerindeki profil ve sayfalarınızda Müslümanları, ahireti, ölümü hafife alan, dahası alay eden karikatür ve fıkralar paylaşmayınız. Dini konularda eğlence olmaz.

Kur’an ahlâkının getirdiği ruh derinliğinden yoksun olan insanların espri anlayışları basit ve yüzeyseldir. Genellikle basit şeylere güler, basit espriler yapar, tüm bunlardan cahilce bir haz alırlar. Bu son derece ilkel bir eğlence anlayışıdır. Vicdanlarının sesine kulak vermeyen bu kişiler, kimi zaman dini kendilerince alaya almaya, insanları güldürmeye çalışırlar. Anlattıklarıyla ve yaptıkları düzeysiz esprilerle çirkinleşen bu kimselerin arasında dindar olduğunu iddia edenler de vardır. 

Alaycı esprilerle eğlenen kişi o anda, eşsiz bir güç tarafından kuşatılmış olduğunu, Allah’ın dilediği anda canını alabileceğini düşünemez. Çünkü Rabbinin gizlinin gizlisini bildiğinin şuurunda olan kimsenin, kalbinde hissettiği saygı dolu korku sebebiyle alaycı bir söz söylemesi asla mümkün değildir.

Karikatüre bakarken gösterdiği keyfi, neşeyi, pervasızlığı, umursuzluğu ölürken gösteremez insan. Melekler canını alırken kanı iliği çekilir, yapamaz. Cehennemde diz çöktürüldüğünde yapamaz. Orada o eğlenceci kafa olmaz, alkışlayanlar da olmaz. Orada dalga geçmeye ekip de bulamaz. Allah, “Yapayalnız, teker teker çağıracağım” buyuruyor. O an, kişinin birlikte eğlendiği ekibi, etrafında arkadaşları olmayacaktır. Hiç kimse ona destek olmayacaktır. İnsan orada kabadayılık, dalgacılık, şımarıklık yapamayacaktır.

Ne büyük akılsızlıktır ki; kimileri, dini konularla alay etmenin kendilerine üstünlük kazandıracağını, etraflarındaki insanların gözünde büyüyeceklerini düşünürler. Oysa kendileri de çevrelerindeki insanlar da Allah'a muhtaç, ahirette sorgulanacak aciz varlıklardır.

Fıkralar anlatın, karikatürleri paylaşın ama bunlar ne özellikle elini taşın altına sokmuş Allah yolundaki Müslümanlar, ne ahiret, ne ölüm, ne melek, ne şeytan, ne cennet, ne de cehennem gibi konularda olmasın lütfen.

Samimi mümin asla bu tarz espriler yapmaz, bu esprilere gülmez, çok rahatsız olur. Farklı konularda yapılan espriler kaliteli ve zekice ise insanları etkilemesi doğaldır, ancak dinle alay ve şaka olmaz. Rabbimiz, "Böylece Biz onu (alayı), suçlu-günahkârların kalplerine sokarız. (Hicr Suresi, 12) buyurur ve dinî konularda alay etmenin, günahkârların işi olduğuna dikkat çeker.

Alaycıları bekleyen acı sona karşı ise şöyle uyarır:

Böylece işledikleri kötülükleri kendilerine isabet etti ve alaya aldıkları şey, kendilerini sarıp-kuşatıverdi. (Nahl Suresi, 34)

Yapmamız gereken; Allah’ın kendisiyle birlikte olduğunu, O’nun sonsuz gücü tarafından kuşatıldığını unutan ve Allah’ın dinini hafife alan kişileri helâke düşmemeleri için, merhamet ederek Kur’an’la uyarmaktır:

Dinlerini bir oyun ve eğlence (konusu) edinenleri ve dünya hayatı kendilerini mağrur kılanları bırak. Onunla (Kur'an'la) hatırlat ki, bir nefis, kendi kazandıklarıyla helake düşmesin; (böylesinin) Allah'tan başka ne bir velisi, ne bir şefaatçisi vardır; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. İşte onlar, kazandıkları nedeniyle helake uğrayanlardır; küfre saptıklarından dolayı onlar için çılgınca kaynar sular ve acıklı bir azap vardır. (En'am Suresi, 70)

Sen öğüt verip-hatırlat; çünkü gerçekten öğütle-hatırlatma, mü'minlere yarar sağlar. (Zariyat Suresi, 55)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Elif Nisa Arşivi