Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Bankalardaki altınlar TCMB'nin altın rezervlerini geçti!

Bankalardaki altınlar TCMB'nin altın rezervlerini geçti!

22 tondan 255 tona... 2009 sonunda halkımızın bankalardaki altın hesaplarda sadece 22 ton altın mevcutken, geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla bu miktar 255 tonu aştı.

Altın hesaplara olan ilgi görüldüğü üzere çok büyük. Bankalardaki paralara verilen devlet güvencesinin altınlar için de geçerli olması bu ilginin sadece bir sebebi. Diğer önemli bir sebep de bankaların halktan fiziki altın toplama projeleri. Bunlardan başka pek çok nedenden ötürü altın hesaplar yıldan yıla artmakta. Bankalardaki bu altınların parasal değeri ise 20 milyar 912 milyon TL. İşin fevkalade ilginç yanı, bu meblağ Merkez Bankası'nın altın rezervlerini geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu itibarıyla altın rezervlerinin değeri 20 milyar 872 milyon TL. Dünyada eşi benzeri olmayan, bize mahsus bir durum olduğunu sanıyorum bu durumun.

Hemen hemen her bankada altın hesaplar mevcut. Bu hesaplara ilgi duyanların banka seçimini dikkatle yapmalarında fayda var. Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En önemlilerinden bir kaç hususu belirtmeliyim.

En başta geleni hesap işletim ücreti olmayan bir banka seçimi. Yatırım için seçilen bankanın müşterisine müteşekkir olması gerekirken, aksine, bankanın müşterisinden hesap işletim ücreti almasına müsaade edilmemeli.

Hesaplardaki altınları fiziksel olarak müşterisine teslim edebilecek bir bankanın tercih edilmesi önemli. Şu an her banka, hesaplardaki altınları müşterilerine altın olarak teslim edemeyebiliyor. Çoğu banka, hesaplarındaki altınlarını, bu altınların bir kısmını dahi isteyen müşterilerine bunların o anki parasal karşılıklarını verebiliyor sadece.

Yukarıdaki çok önemli iki husustan sonra dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus da altın alım satım fiyatları arasındaki fiyat farkının makul bir seviyede olması gerekliliğidir. Makul seviyeden kastım 50-80 kuruş arası bir rakamdır.

Otoritenin ve bankaların yapması gereken, bu altın hesaplar çığ gibi arttıkça bunların en verimli şekilde nasıl değerlendirileceğidir...   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi