Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

KKB'nizi mutlaka kontrol edin

KKB'nizi mutlaka kontrol edin

Kaybedilen kimlik kötü amaçlı birilerinin eline geçtiğinde kimlik sahibinin hayatını mahvedebilir.

En yaygın kötüye kullanım şekli kimlik sahibi adına bankadan kredi kullanmak yahut kredi kartı almak şeklinde gerçekleşiyor.

Bankaların işlem yaparken dikkate aldığı 3 tür kimlik var, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport. Bunların kaybı halinde hemen karakola gidip kaybı rapor ettirmek, kayıp ilanı vermek ve vergi dairesine yazılı bildirimde bulunmak asla ihmal edilmemesi gereken işlemler.

Bu kimlikler kayıp olmasa dahi bilgileri çalınarak sahte kimlik yapımında kullanılabilir. Bu daha da tehlikeli. Yapılan sahte kimliklerle bankalardan kredi almak, kredi kartı çıkarmak adınıza şirket kurmak vb gibi tehlikeli işlemler mümkün.
 
Sahte kimlikler üzerinden şirket kurulması da görülen bir durum ancak bankalardan kredi ve kartı alımı çok daha sık görülen sahtekarlıklar arasında. Bu yüzden herkesin en azından 3 ayda bir KKB kayıtlarını kontrol etmesini kesinlikle tavsiye ederim.
 
KKB nedir? Kredi Kayıt Bürosu isimli, bankaların ortak olduğu, bankaların kurduğu bir kuruluştur. Bu kuruluşa bankalar tüm müşterilerinin borç ve ödeme bilgilerini bildirirler. Yakın bir zamana kadar bu bilgileri sadece bankalar görebiliyordu. Bir süredir KKB, bu bilgileri herkesin kullanımına açtı. Yani şu an herkes kendine ait bilgileri görüntüleyebiliyor.

Bankaların internet şubelerinden veya direkt olarak kkb.com.tr sitesine üye olarak kendinize ait bilgileri zaman zaman kontrol etmenizde fayda var. Buradan alacağınız raporda size ait tüm bankalardan kaç tane ne kadar limitli kredi kartı var, adınıza açılmış bir kredi var mı, bankalara borcunuz var mı vb gibi tüm bilgileri kontrol edebilirsiniz, etmelisiniz. Bu kontrolü ayda bir, üç ayda bir yapıp çok geç olmadan, bilginiz haricinde adınıza çıkarılmış bir kredi kartı, kredi var mı öğrenip tedbir almakta kesinlikle fayda var.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi