Ersoy Dede

Ersoy Dede

Güçlü Mit

Güçlü Mit

Bazı işlerin hayırlı olup olmadığını anlamak için CHP’nin itirazına bakmak yeterli olur. Eğer bir işe CHP cepheden itiraz ediyorsa, bilin ki orada memleket menfaatine bir şey yapılıyor demektir.. MİT yasası bunun en tipik örneği. Bakın istihbarat teşkilâtı güçlü ve tamamen millî olan ülkeler ancak masaya yumruklarını vurabiliyorlar.. Bu güç, içeride başörtülülerin ya da Kürtler’in veya Aleviler’in peşine adam takarak olmuyor. Bu faaliyetler, bizim servislerimize tamamen dışarıdan verilmiş görevlerdi.. çok şükür bitti. Bunların bitmesinden rahatsız olanların seslerini de duyuyoruz..

İTİRAZLAR VE CEVAPLARI

Bakın yeni yasanın getirdiği ya da yasal teminat aldığı bazı uygulamalar güçlü istihbarat örgütü olan ülkelerde nasıl?. Örneğin deniyor ki yeni yasayla MİT eğer isterse, 70 milyon yurttaşın banka hesabına bilgisayardan tık tık girecek ve para hareketlerini kontrol edecek.. Birincisi zaten bu uygulamayı MASAK ya da BDDK yapabiliyor. Öyle transfer edilmiş paranın kaçırılabilmesi falan gibi bir durum söz konusu değil.. MİT’in da zaten terörün finansmanını takip noktasında yetkisi vardı.. Bu alanda daha rahat faaliyet yapabilmesinin önü açılıyor.. Ayrıca size bir şey arz edeceğim.  Çok ileri gitmeye gerek yok. Kiradaki evinizin üç-dört ay düzenli olarak aynı tarihte aynı hesaba kirasının yattığı görülsün, gelir vergisi için kapınıza kağıt geliyor.. Medyumlar sayesinde mi öğreniyorlar kirada eviniz olduğunu zannediyorsunuz?.. Herhangi bir ülkeyi referans vermeye gerek yok fakat söylemiş olalım.. En güçlü bilgi ağına sahip olan ABD’de; CIA, FBI ve NSA, kendi vatandaşı olsun olmasın herkesin, finansal bilgilerine, para hareketlerine, sosyal güvenlik hesaplarına erişim yetkisi var..

Deniyor ki; “telefonlar dinlenecek, yazışmalar izlenecek”.. “17 Aralık Darbe Girişimi” sonrası ortaya çıkan manzaradan sonra sadece gülebilirim bu kaygı için.. 1 milyon kişinin telefonlarının dinlendiği bir ortamda, MİT’in istediği yetkiyi diline dolayanları şaşkınlıkla karşılıyorum. Gelin bunun için bir başka referans ülkeye bakalım..  İngiliz gizli servisi, sadece telefon ve elektronik yazışma değil, doğrudan posta, kargo gibi gönderileri de açıp bakma hakkına sahip.. Hiçbir mahkeme kararı olmaksızın, istediği telefonu 48 saat dinleme yetkisi var..  Dahası bizde, MİT kimseyi izinsiz dinlemeyecek.. Ağır ceza mahkemesinden dinleme izni istenecek.. Sadece ulusal güvenlikle ilgili faaliyetler kapsamında Türk vatandaşı olmayanların dinlenmesine karar verebilecek. Bir de çok acil durumlarda, (24 saat içinde mahkemeye başvurmak kaydıyla) MİT Müsteşarı dinleme kararı verebilecek. Fransa’da ise istihbarat teşkilâtı, tüm iletişim veri trafiği ve içerik bilgilerine ulaşmaya yetkili.. İnternet servis sağlayıcıları, telefon şirketleri ve internet kullanımı sağlayan diğer tüm kuruluşlar, talep edildiği takdirde, müşterilerine ait tüm bilgileri vermek zorunda. Yine bir başka eleştiri.. “MİT kendi başına operasyon yapacak” deniyor..

Biliyorlar da kafa karıştırmak için söylüyorlar.. MİT’in operasyon izni Bakanlar Kurulu’na veriliyor.. Kendi başına bir şey yaptığı yok.. Böyle deyince de bu sefer; “MİT siyasallaşıyor” eleştirisi geliyor.. Pes.. MGK Kararlarını kim uyguluyor peki?.. Yaptıkları faaliyetler nedeniyle cezalandırılmaları vesairesi tartışılıyor bir yandan da.. Burada da dert başka..  OSLO üzerinden MİT’in üzerine gelmeye devam etmek istiyorlar. Sadece OSLO’yu değil, doğrudan İmralı Görüşmeleri’ni yargılatmaya çalışıyorlar.. İtalya örneğin bunun daha da beterini, hakikaten suç olanını, resmen yasasına koymuş.. “….Güvenlik ve istihbarat servisleri personeli görevleri ve operasyonları bakımından gereklilik arz eden ancak suç kapsamına giren faaliyetleri nedeniyle cezalandırılamaz...” demiş İtalya.. İngiltere MI6 üzerinden sürdürdüğü görüşmeler için hangi istihbarat görevlisini cezalandırdı..  (IRA)  Ayrıca buradan da şu sonuç çıkmasın. Yasayla hiçbir MİT mensubuna dokunulmazlık sağlanmaya çalışıldığı falan yok. Sadece yargılama usülleri bir koşula bağlanıyor.. Daha çok konuşacağız bu MİT meselesini.. Anlaşıldı ki, yeni başlıyoruz.. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi