Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Trende kitap okuma

Trende kitap okuma

Yoğun siyasî gündemden biraz uzaklaşıp kitap okumalı bir tren yolculuğuna var mısınız?

Varsanız, buyurun okumaya...

Trenler hepimiz için onulmaz bir sevdadır. Kavuşturan trenler de vardır; hasretlere gark eden trenler de... Biraz modernleşme, biraz tedirginlik, biraz da heyecandır trenler.

Trenleri sadece ulaşımda kullandık ama kültürümüze tren kadar derinlemesine giren başka taşıt yoktur.

Hele o eski kara trenler. Büyük gövdeleriyle düz yolda ceylanlaşan, yokuşlarda güçlü birer boğa olan kara trenler....

Metinbilim Enstitüsü Derneği olarak, geçen sene tren yolculuğunda “Tren Edebiyatı Sempozyumu” gerçekleştirmeyi planladık ama henüz proje aşamasındayız, İnşallah en kısa zamanda bu projeyi gerçekleştiririz.

İşte bu trenlerden biri, kara tren olmasa da, geçen hafta başka bir amaca hizmet etti. Trende kitap okundu.

Türk Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi, Manisa-Alaşehir arasında “Trende Kitap Okuma” projesini hayata geçirdi. Manisa’dan trene binen 50 civarında tren ve kitap sevdalısı, iki buçuk saat süren yolculuk esnasında kitap okudu; kitap tartıştı.

Manisa Garı’ndan kara tren düdüğü ile yola çıkan tren Turgutlu ve Salihli istasyonlarını geçerek Alaşehir’e ulaştı. Baharın kendini bütün renkleriyle gösterdiği bir günde, bereketli Gediz Ovasını baştan başa geçen trende, Demirci’de doğmuş olan bir yazarın, Bahaeddin Özkişi’nin kitapları okundu.

Köse Kadı, Sokakta ve Uçtaki Adam romanlarıyla beraber Göç Zamanı adlı hikâye kitabıyla da bilinen ama Türk edebiyatından hak ettiği şöhreti yakalama imkânı bulamayan Özkişi’nin eserleri, Manisa-Alaşehir arasında trende okundu.

Özkişi ve tren... Ve kitapları okuyup tartışan güzel insanlar. Yani pek çok güzellik bir arada.

Faaliyete katılanlar, yol boyunca kitapları okuyup tartıştılar. Kitapları ilk gençlik yıllarında okuyanlar, kitaplarla ilgili görüşlerini aktardılar. Trenin nostaljik sıcaklığı, Özkişi’nin insanî  derinliği ve samimiyeti, okuyucuların muhabbetiyle birleşince, ortaya çıkan manzara, harika ötesi bir şeydi.

Yolculuğa, Türk Dil ve Edebiyat derneği Manisa Şube Başkanlığını üstlenen ve aynı zamanda Ak Parti Manisa Milletvekili olan sayın Doç. Dr. Selçuk Özdağ başkanlığında, Manisalı aydınlar katıldı. Dernek yöneticisi ve Manisa İl Sağlık Müdürü yardımcısı olan Erdal Çil başta olmak üzere, Avukat-Yazar Bahadur Yenişehirlioğlu, Avukat Ümit Rona, Uz.Dr. Sabriye Kafesçiler, Volkan Layık, Bilal Demir, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç.Dr. Erbil Kalmış, Yunus Öztürk, Ali Bankoğlu ve TDED Gençlik Komisyonu Başkanı Nurettin Karabulut, Yasemin Aras, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Kenan Tokgöz, İşadamı Nihat Batu, Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü Yüksel Ülker, Manisa Kamu Hastaneler Birliği Uzmanlarından Tuncay Özer, Halk Sağlığı Müdürlüğünden Zerrin Sezer, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sibel Görgün, grubun en küçüğü Bilal Demir’in kızı Berrak Rana Demir ve Celala Bayar üniversitesinden öğrenciler, trenin yolcuları arasındaydı.

Alaşehir’de biten tren yolculuğundan sonra, otobüsle Bahaeddin Özkişi’nin doğum yeri olan Demirci’ye gidiş ve orada şehir protokolünün karşılaması... İlçeye yeni yapılan spor salonuna Bahaeddin Özkişi’nin adının verilmesi... Kitaplar... Sohbetler...

Manisa’dan trenle başlayan yolculuk Özkişi kitaplarıyla dolu dolu geçmiş ve Özkişi’nin doğum yerinde sona ermişti ama trende kitap okumalı seyahatin tadı herkesin damağında kalmıştı.

Türkiye’de ilk defa yapılan böyle bir faaliyeti gerçekleştiren Sayın Doç. Dr. Selçuk Özdağ ve sevgili Erdal Çil’e; seyahate katılanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağ olun sayın vekilim; sağol sevgili Erdal. Sizlerin olduğu yerlerde fark ve bereket vardır. Allah sizlerden razı olsun.  

Böyle güzel bir faaliyette Badaeddin Özkişi ve kitaplarının konuşulması ayrı bir mutluluk oldu.

Manisa, Turgutlu, Gediz Ovası, Alaşehir, Demirci...

Bahaeddin Özkişi, Sokakta, Göç Zamanı, Uçtaki Adam, Köse Kadı...

Memleketim...

Şarhoş olmak üzereyim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi