Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Faizsiz Bireysel Emeklilik Sistemi

Faizsiz Bireysel Emeklilik Sistemi

Yine bir bireysel emeklilik sistemi (BES) yazısı. Sistemde değişen bir şeyler mi var ki yeniden bir BES yazısı diyeceksiniz… Sistemde değişiklik yok ancak oyuna yeni bir oyuncu giriyor.. Onu birazdan tanıtacağım ama, önce BES hakkında kısa bir bilgi sunmak istiyorum.

Ülkemizde bireysel emeklilik sistemine giren kişi sayısı 5 milyona, bu katılımcıların sisteme aktardıkları fonlar ise 30 milyar TL’ye yaklaştı. Bunlar ilk bakışta önemli rakamlar gibi görünse de, 70 milyonun üzerinde nüfusa sahip, bankalarda 1 trilyon TL’ye yakın mevduatın bulunduğu bir ülke için çok ciddi rakamlar değil.

BES’e katılmayı önerir miyim, kesinlikle evet. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, devlet garantili %25 getirisi olan bir sistemi elbette kesinlikle tavsiye ederim. Bu getirinin kaynağı, sisteme 100 lira koyana devletin 25 lira hediye vermesinden ibaret. Ayrıntılı bilgi içinhttp://www.egm.org.tr/?sid=69 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Faizle işleyen ekonomik sisteme tamamlayıcı bir unsur olarak faizsiz bir modelin de sunulması bir gereklilik. Faizin haram olduğuna inanan ve bu nedenle kaynaklarını sistem dışında tutan milyonlarca kişi, ekonomik sistem dışında milyarlarca lira var. Bankacılık sisteminde bu durum katılım bankaları modeli ile aşılmaya çalışılıyor. Bireysel emeklilik sisteminde ise şimdiye kadar Bank Asya’nın Asya Emeklilik’i vardı sadece. Katılım bankalarının diğerleri ağır aksak, kimisi Garanti Emeklilik ile kimisi Vakıf Emeklilik ile isteklilere faizsiz BES planları sunuyorlardı. Sunulan bu planlar istenen sonuçları elbette vermedi.

Şimdi, topladığı fonları tamamen faizsiz enstrümanlarla değerlendirecek müstakil bir bireysel emeklilik şirketi devreye giriyor, “Katılım Emeklilik”. Albaraka ve Kuveyt Türk’ün yarı yarıya ortaklığıyla kurulan Katılım Emeklilik, faiz içermeyen enstrümanlarla (döviz, altın, katılma hesapları, bazı hisse senetleri..) bireysel emeklilik sistemine girmek isteyenlere hizmet verecek. 

Doğru kanallardan hedef kitleye ulaşıp kendilerini anlatabilirlerse, vahim hatalar yapmadıkları müddetçe başarılı olmamaları için, kısa sürede ciddi bir katılımcı sayısına ve fon büyüklüğüne ulaşmamaları için hiçbir neden yok…       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi