Ayhan Demir

Ayhan Demir

Balkanların AP Seçimi

Balkanların AP Seçimi

AB üyesi dört Balkan ülkesi arasında yer alan Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan ve Slovenya, Avrupa Parlamentosu’ndaki yeni temsilcilerini belirlemek üzere, 22-25 Mayıs tarihleri arasında sandık başına gittiler.

AP’ye aday olan üç başörtülü adaydan ikisi Balkan ülkelerinden idi. Ancak, İsveç’ten aday olan Anwahr Athahb gibi, Yunanistan’dan aday olan Anna Stamou ve Slovenya’dan aday olan Faila Paşiç Bişiç, sandıktan çıkamadılar. Bir başka ifadeyle, Avrupa’nın o meşhur kriterlerinin sadece laftan ibaret olduğu bir kez daha görüldü.

Gelelim neticelere...

Yunanistan’da, koalisyon ortakları, sandıktan küçük sıyrıklarla çıkmayı başardı. Muhalefet ise iktidarı sendeleten seçim yumruklarından memnun görünüyor. Sol görüşlü SYRIZA ipi önde göğüsledi. SYRIZA, oy oranını ve temsilci sayısını altı kat artırdı. Yüzde 26,60 ile 6 milletvekili elde etti.

İktidarın büyük ortağı Yeni Demokrasi-ND, on puanlık düşüşle, yüzde 22,71’e geriledi. Temsilci sayısı da, beş de kaldı. İktidarın küçük ortağı PASOK, ELIDA DA oluşumuyla, beklenin üzerinde oy aldı. Yüzde 8,02’lik oy oranına karşılık, iki sandalye kazandı.

Ülkedeki tüm ırkçı ve aşırı milliyetçi faaliyetlerin odağı haline gelen Altın Şafak, yüzde 9,38 oy oranı ile üç temsilci elde etti. To Potami yüzde 6,61 ve Yunanistan Komünist Partisi-KKE yüzde 6,07 oy oranları ile ikişer, BağımsızYunanlılar-ANEL ise yüzde 3,47’lik oy oranı ile bir sandalye kazandı.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Yunanistan’ın 33 yıllık AB üyelik sürecinde ilk kez, rahmetli Dr. Sadık Ahmet’in emaneti olan Dostluk Eşitlik Barış Partisi ile seçime katıldı. DEB Partisi, Rodop ve İskeçe şehirlerinde birinci parti olarak, Müslüman Türk Azınlığın varlık mesajını, tüm Avrupa başkentlerine ulaştırdı.

Bulgaristan’da, ana muhalefet konumundaki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi-GERB, oyların yüzde 30,66’sını alarak, 6 sandalye kazandı. Popülist siyaseti benimseyen Sansürsüz Bulgaristan Partisi-COG da, yüzde 10,64’lük oy oranı ile iki temsilci elde etti.

İktidar ortaklarından Bulgaristan Sosyalist Partisi-BSP, önemli ölçüde oy kaybetti. Yüzde 18,98’lik oy oranıyla, 4 milletvekili elde edebildi. Üyelerinin çoğu Türklerden oluşan, iktidarın diğer ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi-HÖH ise yüzde 17’lik oy oranıyla, 4 sandalye kazandı.

Üyelerinin çoğu Türklerden oluşan Hürriyet ve Şeref Partisi’nin de yer aldığı Reformcu Blok-RB, yüzde 6,36 oy oranı ile bir milletvekili kazandı. Irkçı ve aşırı milliyetçi, ATAKA ve Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi-NFSB ise barajı aşamadılar.

Bulgaristan muhalefeti, bu neticelerin ardından, erken seçim talebini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Çiçeği burnunda AB üyesi Hırvatistan’da, merkez sağ koalisyon ipi önde göğüsledi. Hırvat Demokratik Birliği-HDZ ve Dr. Ante Starçeviç Hırvat Haklar Partisi-HSP AS öncülüğündeki merkez sağ koalisyon, oyların yüzde 41,42’sini alarak, AP’ye altı temsilci gönderdi.

Son genel seçimde yüzde 54,80 oy alan Kukuriku koalisyonu ise tam bir hezimet yaşadı. Sosyal Demokrat Parti-SDP, Hırvat Halk Partisi-HNS ve Hırvat Emekliler Partisi-HSU öncülüğündeki merkez solkoalisyon, oyların yüzde 29,93’ünü alarak, dört temsilci kazandı.

Hırvat Sürdürülebilir Kalkınma Partisi-ORaH da, yüzde 9,42’lik oy oranıyla, bir sandalye kazandı. Slovenya ve Baranja Hırvat Demokrat İttifakı-HDSSB, Hırvat Büyümesi-HRAST ve Hırvat Haklar Partisi-HSP öncülüğündeki koalisyon ise yüzde 7’lik oy oranıyla, baraj altında kaldı.

Eski Yugoslavya’nın müreffeh ülkelerinden biriyken, yolsuzluk ve ekonomik sorunlar ile baş başa kalan Slovenya’da, Sloven Demokratik Partisi-SDS ipi önde göğüsledi. Fakat hem oy oranı, hem de temsilci sayısı azaldı. SDS, yüzde 24,88’lik oy oranıyla, üç temsilci elde etti.

Sloven Halk Partisi-SLS ile seçim ittifakına giden Yeni Slovenya Partisi-NSİ, kayda değer bir oy artışı elde edemese de, temsilci sayısını artırdı. NSİ-SLS koalisyonu, yüzde 16,56’lık oy oranıyla, iki sandalye kazandı. Verjamem Partisi ise yüzde 10,46’lık oy oranı ile bir temsilci elde etti.

Slovenya’da seçimin kaybedenleri, koalisyon ortakları oldu. Sosyal Demokratlar-SD, on puandan fazla oy kaybetti. Yüzde 8,02’lik oy oranıyla, bir temsilci elde edebildi. Slovenya Emekliler Demokratik Partisi-DeSUS, yüzde 8,14’lik oy oranıyla, bir temsilci hakkı kazandı.

Koalisyon hükümetinde direksiyonu idare eden Pozitif Slovenya-PS de, yüzde 6,61’lik oy oranıyla, baraj altında kaldı.

Özetle, AP seçimleri, Balkan siyasetinin önemli dönüşümlere ya da krizlere gebe olduğunun sinyallerini verdi. Elbette anlayanlara...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi