Ayhan Demir

Ayhan Demir

Kosova’da, Almanya ve Soroz kazandı

Kosova’da, Almanya ve Soroz kazandı

İşsizlik, enflasyon ve düşük maaşlar gibi ekonomik sıkıntıların yanı sıra eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlarla da boğuşan Kosova halkı, parlamentodaki yeni temsilcilerini belirlemek üzere, 08 Haziran’da sandık başına gitti.

Partilerin seçim kampanyaları, yerel seçimlerde olduğu gibi, iş, istihdam, üretim ve sağlık sistemine yönelik vaatler etrafında şekillendi. Kamu kurumlarındaki başörtüsü yasağının anayasal düzenleme ile kaldırılması ve vize muafiyeti gibi konular da partilerin seçim vaatleri arasında yer aldı.

Kosova’daki erken genel seçim sürecinde, sadece siyasi partiler ve vaatleri değil, bu ülkede temsilciliği bulunan yabancı misyonlar da açıklamalarıyla sık sık gündeme geldiler. Amerika ve Fransa, mevcut iktidara tam destek verirken, Britanya ve Almanya’nın başı çektiği bazı ülkeler de değişimin gerekli olduğunu savunarak, fiilen muhalefetin yanında yer aldılar. Bu sebeple, ülkenin siyasi partileri kadar, Amerika, Almanya ve Saros’un da iktidar mücadelesi verdiğini söylemek hiç abartılı olmaz.

Gelelim siyasi partilerin seçim vaatlerine ve neticelere…

Başbakan Hashim Thaci liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi-PDK, bu seçimlerde Adalet Partisi-PD, Birleşme Hareketi-LB, Kosova Arnavut Hıristiyan Demokrat Parti-PSHDK, Kosova Muhafazakâr Parti-PK ile ittifak yaptı.

Başbakan Thaci, seçim kampanyasını ekonomik kalkınma ve istihdam odaklı ‘Yeni Misyon’ isimli seçim programı üzerine inşa etti. Başbakan Thaci, 200 bin yeni işyeri sözü de verdi.

PDK, yüzde 30,71 oy oranıyla, seçimin galibi oldu. Adalet Partisi'nin, PDK listesinden aday gösterdiği Labinote Demi Murtezi de Kosova'nın ilk başörtülü milletvekili oldu.

Kosova Demokratik Birliği-LDK ise seçim kampanyasını “Değişimin Bir Parçası Olun” sloganı etrafında şekillendirdi. LDK lideri İsa Mustafa, Kosova bütçesini 2,5 milyar Euro artırmayı, tarım ve üretime ağırlık vermeyi, yerli üretimi güçlendirmeyi ve 120 bin yeni işyeri açmayı vaat etti. Ancak LDK, yüzde 25,75 oy oranıyla, ana muhalefet partisi olmaktan kurtulamadı.

Seçim sürecinde, “Almanya Başbakanı Merkel, LDK’nın elde edeceği zaferi kutladı” açıklamasını yapan ve kazanamaması durumunda görevi bırakacağını ifade eden LDK lideri İsa Mustafa, sessizliğini korumaya devam ediyor.

Son yerel seçimde Priştina’yı kazanarak büyük sükse yapan Kendi Kaderini Tayin Hareketi-VV, seçim kampanyasını ‘Şimdi Umut Var’ sloganı etrafında şekillendirdi. VV lideri Albin Kurti, az maaş alandan vergi alınmamayı ve temel gıda maddelerine uygulanan vergiyi kaldırmayı vaat etmişti. VV, yüzde 13,51 oy oranıyla, üçüncü sırada yer aldı.

Eski Başbakan Ramush Haradinay’ın liderliğini yaptığı Kosova’nın Geleceği İçin İttifak Partisi-AAK, seçim kampanyasını ‘Yeni Liderlik’ sloganı etrafında şekillendirdi. AAK, yüzde 9,61 oranında oy alarak, parlamentonun anahtar partilerinden birisi oldu.

Seçim kampanyasını ‘Biz İş Yaparız’ sloganı üzerine inşa eden Yeni Kosova İttifak Partisi-AKR, işsizlik ve vize muafiyeti sorununu gündeme getirdi. Kosova halkı, AKR lideri Behgjet Pacolli’nin vaatlerini inandırıcı bulmamış olmalı ki, yüzde 4,70 oy oranı ile parlemanto dışında bıraktı.

Seçimin sürprizi, Başbakan Thaci ile 20 yıl sonra yollarını ayıran milletvekili ve eski bakan Fatmir Limay ve Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniqi’nin birlikte kurdukları Nisma (Girişim) Partisi’nden geldi. Nisma, yüzde 5,24 oy oranı ile bir diğer anahtar parti oldu.

Kosovalı Sırplar, Belgrad’dan gelen “seçime katılın” direktifi sonrasında, sandık başına gittiler. Srpska Listesi etrafında seçime giren Kosovalı Sırplar, yüzde 4,17 oy oranına ulaştılar.

Kosovalı Türkler, biri Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP ve diğeri Kosova Türk Adalet Partisi-KTAP olmak üzere, iki siyasi partiyle erken genel seçime katıldılar. Mahir Yağcılar liderliğindeki KDTP, seçim kampanyasını “Şimdi Tek Yürek Olma Zamanı..” ve “Bir olalım, KDTP olalım” sloganları etrafında şekillendirdi. Oyların yüzde 1,05’sini alan KDTP, parlamentoya iki temsilci gönderme hakkı kazandı. Arif Bütüç liderliğindeki KTAP ise yüzde 0,33 ile yerel seçimlerdeki oy oranının çok gerisinde kaldı.

Son aldığımız duyumlara göre, muhalefet partileri PDK’ya karşı birleştiler. Seçimi kaybeden LDK, AAK ve Nisma arasında bir koalisyon anlaşmasına varıldı.

Özetle, Kosova’da sandıkta kazanan PDK, masada kaybetti. Türk partisi KDTP koalisyon dışında kalacak. Daha doğrusu, Ukrayna’da kaybeden Almanya ve Saros, Kosova’da kazandı. Amerika ve ne yazık ki Türkiye kaybetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi