Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

SARAÇHANE’DEYİZ

SARAÇHANE’DEYİZ

6 Temmuz’a kadar Saraçhane Rabia nöbeti tutuyoruz..

Aradan bir yıl geçti ve şark cephesinde yeni bir durum yok..

Sisi ve Esed hâlâ yerinde duruyor.

Libya’da Bingazi bölgesinde bir general yönetime el koydu..

Irak’ta Arap aşiretlerinin ayaklanmalarının ardından Şii- Sünni gerginliği tırmanıyor..

Ve İsrail boş durmuyor.. Ramazan’da yine bir bahane buldular ve saldırıyorlar..

Sisi komik bir seçimle kendini Cumhurbaşkanı ilan etti.. Suudi kıralı da onu alnından öptü..

Darbenin yıldönümünde yine Mısır’da meydanlar ve caddeler hareketli idi..

Mısır’daki kukla mahkeme arkası arkasına idam ve ağır hapis cezaları vermeye devam ediyor..

Bölgedeki gelişmelere tepki sadece İstanbul’da değil elbette. Cuma günü ben Urfa’da olacağım. Pazar günü Bursa’da olacağız.. Urfa’da en büyük şehir meydanının adı Rabia Meydanı oluyor.. Artık Rabia’nın  yeni bir anlamı var.. Tarihten gelen bir isim olarak Rabiatül Adeviye’ye bir gönderme bu ad, aynı zamanda Mısır’da direnişin sembolü olan Rabia Meydanı’na bir atıf var.. Onun ötesinde evrensel farklı, yeni bir anlamı var. Adaletten, barıştan, özgürlükten yana yeni bir dünyanın mümkün olduğunu ifade ediyor..

İnsanlığın 4. evresini, Kızılderili, kara derili, sarı derili ve beyaz derilileri ile bütün renkleri ile insanlığı temsil ediyor..

4 evre derken, Hz. Adem’den Hz. Nuh’a 1. evre, Hz. Nuh’tan Hz İbrahim’e 2. evre, Hz. İbrahim’den Hz. Muhammed’e 3. evre ve Hz. Muhammed’den sonraki zaman dördüncü evre..

Bizler ahirzaman peygamberinin ümmetiyiz..

Rabia adı çok tutu. Sosyal mediada yüzmilyonlarca kez kopyalandı.. İnsanlar kız çocuklarına Rabia adını verdiler.. Rabia bir logo, bir marka oldu. R4bia şeklinde bir yazım şekli var.

Rabia Meydanı ve Tahrir Meydanı iki sembolik meydan adı Mısır’da. Ama artık dünyanın dört bir yanında bu isimle anılan meydanlar, caddeler, parklar, kültür merkezleri var..

İstanbul’da Esenler’de bir meydan adı mesela Rabia, Şanlıurfa da bunlardan biri. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde 100 dönümlük arazide inşaatına başlatılan parka, Rabia ismi verilecekti.

Rabia bugün İslam dünyasında vahdetin, diriliş, uyanış ve direnişin bir sembolü haline geldi.. Bu durumun kimilerinin canını sıktığını biliyorum.. İslam ve Müslümanlarla ilgili her olumlu şey birilerinin canını sıkmaya devam ediyor..

Ümid ederim diğer STK’lar ve Mediamız da bu günlerde bu konuyu gündemde tutarlar. Ramazan ayıdır, zaten her gün bir yerlerde bir takım etkinlikler oluyor.. Parti, platform, herkes bir şey yapabilir..

Unutmadan söyleyeyim, bu sene, tüm il ve ilçelerde, bayram namazı, kadın-erkek, çoluk-çocuk, en merkezi ve en büyük camilerde ve camilerden taşan cemaat meydanlarda eda edecek bayram namazını.. Derneklerimizin bu konuda şimdiden duyurularını yapması ve hazırlıklarını gözden geçirmeleri gerekir..

Bugün meydanlara toplanan insanlar aslında 3 Temmuz 2013 tarihinde, Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin darbe yaparak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesi ve yönetime el koymasını protesto ediyorlar..

Mısır’da seçimle iktidara gelen Muhammed Mursi yönetiminin, askeri bir darbe ile devrilmesi sonucu halkın, darbeye karşı başlattığı pasif direnişin ardından 16 Ağustos 2013 tarihinde darbeciler Rabia Meydanı’nda katliam yaptılar.. Binlerce kişi hayatını kaybetti..

Amerika ve Batılı ülkeler darbeye darbe, darbeciye darbeci diyemediler. Nobel Barış Ödülü verdikleri Baradey’i darbecilere müşavir atayan Batılı ülkeler, İsrail’in yanında yer aldılar. İsrail ve Suudi Arabistan ve bazı Arap emirlikleri Sisi darbesine destek verdiler.. İslam İşbirliği Konferansı gelişmeler karşısında sessizliğe bürünürken, ne Arap Birliği ve ne de Afrika Birliği ve tabi ne ABD ve ne de AB bu konuda sadra şifa bir adım attı..

Haksızlıklar karşısında susanlardan olmamak için, en azından zalimlere karşı dilimizle ve kalbimizle öfkemizi dile getirerek safımızı belirlemek için meydanlarda olmamız gerek..

Bugünlerde meydanlardayız, ama asıl Rabia katliamının yapıldığı 16 Ağustos’ta da, bayramdan ve Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra yine meydanlarda olacağız.. Onu da şimdiden not edelim..

Rabia artık sadece Mısır’la ilgili ve sınırlı bir olay değil.. Müslümanlar arası ittihad, erdemli insanlar ve mazlumlarla ittifak, yeryüzünde değer üreten herkesle meşru zeminde, nimet ve külfet dengesine dayalı bir itilaf ve müellefetül klûb hareketidir..

Bugünlerde bölgedeki krize ek, durumdan vazife çıkartan İsrail yeniden Kudüs’e, Gazze’ye ve Filistinli kardeşlerimize saldırmaya başladı..

Yine akıl karıştıran bir soru değil mi? Madem bu Arap aşiretleri ve IŞİD Irak’ta bunları yapabiliyor, dün neden Suriye’de Esed’e karşı başarılı olamadılar.. Suriye’nin arkasında İran varsa, Irak’ın arkasında yok mu? IŞİD Irak’ta Arap aşiretlerini, görmedikleri ve tanımadıkları bir halifeye biat etmeye çağırıyor.. Yakında Irak’taki muhalefet cephesi IŞİD’le çatışmaya başlarsa şaşmamak gerek.. Bunun anlamı şu, Irak’ta kriz derinleşecek.. Bu şartlar altında Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı hayati bir önem kazanıyor.. Görünen gerçeklerin ötesinde, görünmeyen gerçekleri anlamak için feraset sahibi olmamız gerekiyor. Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi