Ersoy Dede

Ersoy Dede

İhsanoğlu hiç konuşmazsa şansı var

İhsanoğlu hiç konuşmazsa şansı var

Ekmeleddin İhsanoğlu, kendince dar bir seçim çalışması yürütmeye başladı.. Kendi parasıyla büro tutuyor, sınırlı Anadolu gezileri tertipliyor, CnnTurk’e çıkıp kendini ifade etmeye çalışıyor vesaire.. Ancak öyle anlaşılıyor ki, hiç kampanya yapmazsa, bir efsane gibi muhalefetin ortak-çatı adayı olarak sadece adından söz edilse, çok daha verimli bir kampanya yürütür gibi geliyor bana.. Zira ağzını açtıkça yeni çamlar deviriyor.. Başörtüsü için gelenektir diyor, Trabzonspor’un muhakkak dünya kupasını alması gerektiğini söylüyor.. Ve bir de zaten Türkçe’yi o kadar kötü konuşuyor ki, sahiden konuşmak kendisine puan kazandırmıyor bilakis kaybettiriyor.. Türkçesinin kötü olmasını anlıyorum. Zira ömrü yurtdışında geçmiş.. Hangi meseleyle ilgili bir anı paylaşmaya kalksa “ben yine bir gün bilmem neredeyken” diye başlayan cümleler kuruyor..  Türkiye’nin herhangi bir köşesiyle ilgili herhangi bir anısına daha denk gelebilmiş değilim.. Dolayısıyla bozuk ve aksanlı Türkçe konuşuyor olmasını yadırgamıyorum.. Buna itiraz edenler ise, “ama Ekmeleddin Bey 6 tane yabancı dil biliyor” gibi garip bir savunmaya giriyorlar.. Oysa sadece “one minute” diyecek kadar İngilizcesi olsaydı bize yeterdi..

**

Konuştukça adı etrafında kurulan projeyi berbat ediyor dedim ya.. Aslında o konuşunca şöyle bir hisse de kapıldım.. Aslında ortada ustaca kurgulanmış iyi planlanmış güzel bir proje yok.. Fakat varmış gibi Ekmel Bey’e bir pazarlanıyor.. Televizyon mülakatını dinliyorum.. Diyor ki Demokrat Parti bizimle birlikte.. Adnan Menderes’in partisi.. Bir de.. Bir de DSP bizimle birlikte. O da Ecevit’in.. Haydar Baş’ın partisi tam gelmiyor galiba aklına.. Biraz etrafında dolaştıktan sonra iki ismin referans olarak yeterli olacağına kanaat getiriyor sanırım.. Ancak Türk siyasetine o denli uzak ki, sahiden de Menderes’in ruhunun, adı DP olan o partide olduğunu söylemişler kendisine, yazık o da inanmış.. Ecevit ruhu ise, ben karışmam ama, Kılıçdaroğlu kendi liderliğiyle birlikte bugünkü “Yeni CHP”de olduğunu söylüyordu.. Sahiden öyleyse DSP’deki ruh kimin ruhu bilemiyorum.. Özetle tablo şu.. DP ve DYP diye iki parti var siyaset sahnesinde.. DYP Hak ve Hakikatler Partisi ile, DP ise Haydar Baş’ın BTP’siyle girdi son seçimlere... İkisi de bindelik değerlerle ölçülen oylar aldılar.. Aldıkları oyların yüzdelik dilimdeki yerleri değil önemli olan rakamsal karşılığıdır diyerek rakamları döktüm baştan aşağı.. Ne gördüm biliyor musunuz? Bazı seçim bölgelerinde bu partilere hiç oy çıkmadığı olmuş.. Yani partilerinin il, ilçe teşkilatlarında görevli kişiler bile inanıp oy vermemişler.. Daha ne diyeyim?..

**

Anket firmaları harıl harıl çalışıyor. Pek çoğunda tablo aşağı-yukarı aynı.. İlk turda Erdoğan Yüzde 54, İhsanoğlu Yüzde 35 civarı falan çıkıyor çoğunda.. Ancak bir anket özeti okudum önceki gün, gözlerime inanamadım.. Firmalardan biri bildiğin intihar dalışına geçmiş.. Özetle denmiş ki araştırmada; Seçmenlerin tamamının sandığa gitmesi halinde,

İhsanoğlu: Yüzde 48.9

Erdoğan: Yüzde 43.3

Demirtaş: Yüzde 7.9  

İntihar dalışı olarak tanımlıyorum bu sonucu zira anket dediğin eksi-artı yüzde 2 yanılma payıyla çıkar.. Son yıllarda Genar gibi, Anar gibi, Konda gibi, Konsensüs gibi pek çok araştırma firması sıfır yanılma payıyla sonuç tahmin etme yarışına girmişler.. Siz ise neredeyse 10 puanlık bir yanılgıyla sonuç açıklıyorsanız, firmanız adına intihar dalışındasınız demektir.. Yukarıda verdiğim rakamların ne anlama geldiğini izah edeyim sevgili dostlar.. Söz konusu rakamları kamuoyunun daha doğrusu seçmenin önüne koyan güç demek istiyor ki; “kapanmayacak bir fark yok. Eğer gelir de oy kullanırsanız biz bu Erdoğan’ı devirebiliriz”.. Böyle rakamlar üzerinden bir mesaj vermeye çalışıyorlar. Ama çok da öyle değil o işler.. Ne seçmeni kandırın ne de Ekmeleddin Bey’i.. Bakın Sonar Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı’nın verdiği bilgiye göre, MHP seçmeninin yüzde 25’i, CHP seçmeninin ise yüzde 67’si Ekmeleddin İhsanoğlu isminden memnun değilmiş.. Türkeş’e yakın olduğu söylenen, MHP tabanını en fazla kucaklayacağı zannedilen hatta bizzat MHP’nin adayı olduğu iddia edilen Ekmeleddin Bey’e, MHP’den bile tepki geliyorsa, iki üç puanlık anket oyunlarıyla gündüzü gece yapamazsınız.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi