Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Ve sözün bittiği tarih 11 Temmuz 1995 ...

Ve sözün bittiği tarih 11 Temmuz 1995 ...

Srebrenica, Bosna Hersek’in doğusunda Sırbistan sınırına 10 km uzaklıkta Müslüman Boşnakların çoğunlukta olduğu bir şehir. İsmini gümüş anlamına gelen “srebren” kelimesinden alan bu şehir çok bilinmezken, bugün tüm dünya tarafından hem biliniyor hem de vahşetin, acının, gözyaşının sembolü olarak anılmaktadır.

İçimizde dinmeyen acının adı oldu Srebrenica. Bundan tam 19 yıl evvel Bosna Hersek genelinde sürdürülen ve yakın tarihin en büyük insanlık faciası olarak tarihe geçen “Soykırım”ın finali bu şehirde gerçekleştirildi. 19 yıl geçmiş olmasına rağmen Srebrenica’da ağıtlar hâlâ dinmedi. Sırp caniler “Büyük Sırbistan” hayali uğruna ve uluslararası toplumun ihanetiyle bütünleşmesi sonucu beş gün içinde 8372 Müslüman Boşnağı işkenceyle katletmişti.  

Her yıl olduğu gibi bu yılda 19. yıl münasebetiyle yine 10 binlerce insan Srebrenica’ya doğru yollardaydı.  Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törende 175 soykırım kurbanı gözyaşları ve dualar eşliğinde defnedildi. Bu definle birlikte katledilen 8372 kurbandan kimlikleri tespit edilerek defnedilenlerin sayısı 6 bin 241’e yükseldi.

Her yaştan kurbanların gömülü olduğu Potoçari şehitliğinde yine hüzün ve gözyaşı vardı. Okunan Kur’an ve yapılan toplu dualarla şehitler rahmetle anılırken, bu facianın failleri ve onlara müsaade eden, seyirci kalan, ihanet eden…, siyasiler ve Uluslararası Toplum lanetlendi.  

 Srebrenica’da 19 yıl önce neler olmuştu?

Bundan tam 19 yıl önceydi ve takvim yaprakları 11 Temmuz 1995 tarihini gösteriyordu. Bu tarihte tüm Bosna Hersek genelinde devam eden katliamların bir soykırıma  dönüştüğü ve kelimenin tam anlamıyla bir insanlık faciası yaşanmıştı. Sırp canilerinin “Büyük Sırbistan” hayali uğruna ve uluslararası toplumun ihanetiyle bütünleşmesi sonucu, beş gün içinde 8372 Müslüman Boşnak işkenceyle katledilmişti.

Halbuki; 16 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşen olağanüstü toplantıda 819 ve 824 no’lu kararları alan BM- Güvenlik Konseyi, Saraybosna, Tuzla, Jepa, Gorajde ve Bihac ile Srebrenica’yı “Güvenli Bölge” ilan etmişti. Bu karara rağmen gerekli önlemleri almayan BM’ye bağlı “Barış Gücü” (UMPROFOR) Sırp Çetniklerin “SOYKIRIM” yapmasına engel olmadı.

Bosna-Hersek’te yaşanan ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan savaş hâlâ dünya kamuoyunun hafızalarından silinmemiştir. Avrupa’nın tam ortasında yaşanan bu insanlık faciasının failleri olan Sırp Çetniklerinden daha çok, görevlerini yapmamak ya da kötüye kullanmak suretiyle soykırımın işlenmesine müsaade eden, kışkırtan ve seyirci kalanlar suçludur.

Bu gerçeklerden hareketle altını çizerek ifade etmeliyim ki; Srebrenica SOYKIRIMI’nın baş sorumlusu Uluslararası Toplum adına BM ve AB ile NATO’dur.

Unutulmaması gereken bir önemli husus şudur; tüm bilgi ve belgelere rağmen Srebrenica’da yaşanan bu insanlık suçunun asıl sorumluları yani bu oyunun perde arkası hiç görüntülenmedi ve ‘Beynelmilel hukuk’ Srebrenica için hiç işletilmedi.

Önemle iki hususun altını çizmek isterim; Birincisi soykırım sadece Srebrenica’da yapılmadı. Bosna genelinde sürdürülen soykırımın finali Srebrenica’da yapıldı.

Diğer bir ayrıntı şu; Srebrenica Soykırımı Müslüman Boşnak halkına yönelik tarihten bugüne yapılan soykırımların 10’uncusudur.  

İçimizdeki dinmeyen acının adı;  SREBRENİCA... Seni unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız...

SREBRENİCA’DA SIRPLARIN YAPTIĞINI, FİLİSTİN’DE SİYONİSTLER YAPIYOR…

Acı ve hüzün dolu bir günde yeni acılar yaşıyoruz.  Srebrenica benzeri vahşet bu sefer Filistin’de gerçekleştiriliyor. İsrail’in geçen salı gününden bu yana devam eden hava saldırıları nedeniyle Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aştı. Saldırılar aralıksız devam ederken, İsrail, bu sefer bir kara harekatına hazırlandığını korkmadan ve dünyaya meydan okurcasına duyuruyor. Tıpkı 19 yıl önce Sırpların yaptıkları gibi.

Bundan 19 yıl önce 11 Temmuz 1995 tarihinde yer Srebrenica idi. Bugün 11 Temmuz 2014 bu sefer yer Filistin - Gazze oldu.

Srebrenica’da katledenler Sırplardı. Filistin de ise katledenler Siyonistlerdir. Srebrenica’da öldürülenler Boşnaklardı, Filistin’de öldürülenler Araplar oldu. Ama öldürülenlerin her ikisi de Müslüman.

Yerler ve katiller değişmiş olsa da, değişmeyen üç şey var. Biri bölgeyi kendi çıkarlarına göre şekillendiren emperyalist güçlerin tezgahladıkları siyasi oyunlar, bir diğeri ise Batılı emperyalist güçlerin güdümündeki  BM’nin ihanetleridir…

Bir diğer gerçek şu; Sırplar “Büyük Sırbistan”, Siyonistler ise, “Büyük İsrail” uğruna saldırıyor, öldürüyor ve de yakıp yıkıyorlar.

Kısacası; hem Sırplar hem de Siyonistler, işgalci ve soykırımcıdır… BM-Güvenlik Konseyi, AB ve NATO her ikisinin hamiliğini yaptıkları için suç ortaklarıdırlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Koçak Arşivi