Faruk Köse

Faruk Köse

Türk vatandaşı yahudilere çağrı

Türk vatandaşı yahudilere çağrı

Türk vatandaşı yahudilere “samimi bir çağrı”da bulunmak istiyorum.

Ancak, çağrıdan önce aşağıdaki paragrafı dikkatlice okuyup üzerinde düşünmelerini, neler hissettiklerini not almalarını, yazının sonunda varacakları nihai hissiyatı, not aldıkları hissiyatla karşılaştırmalarını ve niçin böyle olduğunu iyice düşünmelerini öneriyorum.

“Keşke tüm İsraillileri öldürseler! İsrail’i tamamıyla yok etseler! Kur’an bize, savaşlarda nasıl muamele edeceğimizi öğretiyor! Onları yakaladığımız yerde boyunlarını vuralım! Her yahudi İsrail’i destekler. Madem destekler, o halde bütün yahudiler  bizim için düşmandır. Her birisini öldürmeliyiz! İsrail ile savaş halinde olduğumuz için yahudi halkına ambargo uygulamak, onlara her türlü zulüm ve baskıyı yapmak mübahtır! Onlar bunu hakediyor! İslam ülkeleri ordu kurup harekete geçmeli. İsrail’in yerle bir edilmesi şart. Çünkü eğer yahudiler yok edilmezse, Filistin halkının İsrail konusundaki şikayetleri bitmeyecek.”

Bu köşede 15.07.2014’te, “Türkiye Yahudi cemaatı adına” İsrail’in “Gazze katliamı”nı kınaması için“Hahambaşı’na çağrı”da bulunmuştum. Ama çağrıya cavap “Siyonistseverler”den, “yahudi düşmanlığı” suçlamaları şeklinde geldi. Hahambaşı, Türk vatandaşı yahudiler adına Gazze katliamını kınamaktan kaçındı, katliama sessiz kalarak zımnen destek vermiş oldu.

Madem öyle, ben de Türk vatandaşı yahudilerin her birine sesleniyorum:

Hemen, tevil edilemeyecek şekilde açık ve net ifadelerle, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımı, katliamı, operasyonu; çocukların öldürülmesini; camilerin, hastanelerin, ambulansların, okulların, sivil yerleşim yerlerinin vurulmasını, bombalanmasını “doğru bulmadığınız”ı, bunun “insani olmadığı”nı, “katliamın durdurulması” ve “İsrail’in operasyonlara son vermesi” gerektiğini, “İsrail’in operasyonuyla duygusal bir bağınızın bulunmadığı”nı, “tasvip etmediğiniz”i, “kınadığınız”ı, bu katliamın bir “yahudi” olarak sizi temsil etmediğini, “Siyonist politikalar”ı “benimsemediğiniz”i, “Gazze halkının yaşama hakkını sonuna kadar savunduğunuz”u açıklayın.

Bunu yapmanız, bu ülkedeki “Filistin duyarlı müslüman toplum”un size karşı menfi bir kanaat sahibi olmasının önünü alacak, yüzyıllardır devam eden “barış içinde bir arada yaşama süreci” kesintiye uğramayacaktır. Her şeyden önce bu, “insaniyet adına” sizin için bir “insanlık testi”dir.

Şimdi, yukarıda, “Keşke tüm İsraillileri öldürseler!” ile başlayan paragrafın başka bir versiyonunu vereceğim. Zira paragrafın aslı, şimdi aşağıda okuyacağınızdır:

“Keşke tüm Filistinlileri öldürseler! Gazze’yi tamamıyla yok etseler! “Tevrat bize, savaşlarda nasıl muamele edeceğimizi öğretiyor (‘onları tamamen yok edin’ diyor). Bu askerler (Kassam Tugayları) Gazze halkının içinden çıkmışsa bütün Gazze bizim için düşmandır. Her birisini öldürmeliyiz! Kassam ile savaş halinde olduğumuz için Gazze halkının elektriğini kesmek, onlara her türlü zulüm ve baskı uygulamak mübahtır. Onlar bunu hakediyor. İsrail Savunma Bakanı, orduya emretmeli. Gazze’nin yerle bir edilmesi şart. Çünkü eğer bu halk yok edilmezse, ordumuzun Kassam konusundaki şikayetleri bitmeyecek.”

Bunları söyleyen, Batı Şeria’da “Kiryat Arba” adlı Yahudi bölgesinde yaşayan İsrailli Haham Dov Lior. Ben, onun Gazzeliler için söylediği sözleri aynen alıp, bazı kelimelerin yerine karşıtlarını yazarak girişteki paragrafı elde ettim. Yani, aslında o sözleri bir müslüman Yahudiler için söylemiş değil.

Bu noktada Türk vatandaşı yahudilere sormak istiyorum:

Yazının girişindeki “Keşke tüm İsraillileri öldürseler!” ile başlayan paragrafı okuduğunuzdaki hissiyatınız ile yukarıda “Keşke tüm Filistinlileri öldürseler!” ile başlayan paragrafı okuduğunuzdaki hissiyatınız aynı mı?

Eğer, ilkini okuduğunuzda rahatsız olmuş, ama ikincisinde içiniz ferahlamışsa veya bundan rahatsız olmamışsanız, sizde “ciddi bir sorun” var demektir ve kusura bakmayın ama, bizim sizinle barış içinde bir arada yaşamamız biraz zor, hatta imkânsız gibi gözüküyor.

Yok, her ikisinden de aynı rahatsızlığı duymuşsanız, yani “Filistinlilerin toptan yok edilmesi” fikrini de, “sırf yahudi diye toptan yok edilmesi” fikri gibi “insani” ve “adil” bulmuyorsanız, o zaman sizi benimsemesek de sizinle bir arada ve barış içinde yaşayabiliriz.

Ancak, işte yazıyorum; suçlu olmadığı sürece, sırf yahudi diye kimseye düşmanlık yapılmasını tasvip etmiyorum. Sizden da aynını bekliyorum ve “terör Üssü” gibi hareket eden İsrail’in, sırf “Filistinli” diye herkesi toptan katletmesine karşı “açık ve net duruş”unuzu göstermenizi, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama karşı çıktığınızı, kınadığınızı, Gazzelinin yaşama hakkını savunduğunuzu ilan etmenizi istiyorum.

Takdir edersiniz ki savaş da, barış da tek taraflı olmaz ve sizin, bu ülkenin müslüman halkına bir “ahde vefa” borcunuz var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Faruk Köse Arşivi