Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Seçimlere Az Bir Zaman Kala

Seçimlere Az Bir Zaman Kala

CHP ve MHP, şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası sonuçlara ilişkin yapacakları açıklamalar üzerinde çalışıyorlar.. Evet, kendi tabanlarına ne diyecekler?

Onlar da biliyor ki, Erdoğan ilk turda %54.6 ile %58.9 arasında bir oy alacak..

BDP’nin oyu %4-6 arası olacak.. Çatının oyu CHP+MHP yani %28.87+.17= %44 de!

AK Parti 45.19 almıştı..

SP bu seçimde görüş belirtmedi. BBP, çatı adayına yakın dursa da, oylar bölünecek.

Söyleyeyim, CHP ve MHP’den seçime katılmama oranı çok yüksek olacak. Yurt dışında da katılım yüksek olmayabilir.. Son yerel seçimde seçimlere katılım %89.4 seviyesinde oldu. Bana kalırsa bu seçimlerde seçmen katılımı %70 civarında kalacak.. CHP+MHP ve Cemaat ortaklığının başını çektiği çatı en fazla %38.8 alır.. %35’e takılabilirler de..

CHP’lilerin taktiği şöyle: “Erdoğan cumhurun başkanı değildir” diyecekler.. Niye derseniz, seçime katılmayan bir %25-30’luk kütle var.. Çatı bu seçimde %35-40 alsa etti mi 65-70.. Erdoğan %60 da alsa , “hayır” diyecekler, “sen Cumhurun başkanı olamazsın..”

Yani minareyi çalmaya hazırlanan şimdiden kılıf uydurma telaşına düşmüşler sanki.. Akla ziyan yorumlarla, halkı kandırmaya çalışacaklar..

İlk önce şuna bakacaklar.. Eğer çatının oyları ile Demirtaş’ın oyları %45’in üstüne çıkıyorsa, sandığa gitmeyen ya da iptal edilen oyları da kendi hanelerine ekleyip yine yaygara çıkartacaklar..

Erdoğan’ın oyunu şöyle hesaplayacaklar.. Erdoğan  varsayalım %60 oy aldı. “Hayır” diyecekler. Sen %70’ini, %60’ını aldın.. Yani senin gerçek oyun %60 değil %42 diyecekler.. Ama kendi oylarını hesaplarken bizim oyumuz %45, BDP’nin oyu %5, bir de seçimlere katılmayan ya da iptal edilen oylar var, onlar da eder %25, Bu ülke halkının %75 i sana oy vermiyor diyecekler..

Bu hesabın matematik bilimi ile alakası yok.. Kullanılmayan oyların AK Parti’ye karşı olduğuna kim nasıl karar veriyor?

Zaten eğer çatı ve BDP’nin oyu, bu hesaba göre, Erdoğan’ın oyundan katılmayanların oranı kadar düşürüldükten sonra, zaten yine %50’nin altına düşecek..

Dertleri, hesapları şu, “bu memlekette sana oy vermeyenlerin sayısı verenlerden fazla, onun için sen cumhurun başı değilsin ve olamazsın..”

Aynı formülü çatıcılara uygularsak ne olur?. %60 AK Parti, % 5-6 BDP, etti mi %65.. Siz %40 alsanız, sandığa gitmeyen seçmenin oyunu düş bu hesaptan, yani %40’ın %25’ini düşün. Sizin karşınızda o hesaba göre , %70 var demektir.. Türkiye’de seçimlerde en düşük katılım % 64.3 12 Ekim 1969 genel seçimlerinde, en yüksek katılım % 90.9 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde alınmış..

Geçen seçimlerde ortalama 7 milyon kadar seçmen sandığa gitmedi. Bu sene bu rakam 10 milyonu aşacağa benziyor.. 

CHP’liler de MHP’liler de bu işten fevkalade rahatsız.. “Nereden bulduk bu adamı” diyor bir çoğu. Kimileri, Cemaat, CHP, TSİP, BTP ile kolkola girmenin ne alemi vardı” diyor.. “Bir düzineye yakın partinin desteklediği adayın aldığı oya bakın” diyecekler..

Zaten berbat bir seçim kampanyası yürüttüler.. Öfkeleri akıllarından büyük olduğu için de çuvalladılar..

11 Ağustos günü pişkin bir eda ile gülerek, o muhteşem zekası ve ikna kabiliyeti ile Kılıçdaroğlu buna benzer yorumlar yapacak.. Kazananın İhsanoğlu olduğunu söyleyecektir herhalde.. Devlet Bahçeli zaten şimdiden cepheyi terketti.. Cemaat açıkça ve doğrudan süreçte yer almıyor.. Ekmel İhsanoğlu için hava hoş. “Centilmence bir yarış oldu, herkese teşekkür ediyorum” diyecek, Erdoğan’a başarılar dileyip tatile çıkacaktır herhalde.. Sütten ağzı yandığı içinde, bundan sonra yoğurt üfleyerek yiyecektir.. Gelinen bu noktadan sonra bir daha kimsenin kendine görev teklif edeceğini ya da kendinin talip olacağını sanmıyorum.

Hani, gelecek milletvekili seçimlerinde bağımsız aday olacak olsa, bu tanışıklıktan sonra kendisine kimsenin kayda değer bir oy vereceğini de sanmıyorum.. Böylece Ekmel bey kısa süren siyasi kariyerini de hüzünlü bir biçimde noktalamış olacak. Eski döneme ilişkin ilişkileri ve bu ilişkilerin gelecekte de değerlendirilmesi gibi bir şey de artık hayal.. Zatı alilerinin torunlarına vakit ayırması gerekecek bundan sonra.. Belki bu noktadan sonra yapacağı en iyi şey, hatıralarını yazmak olacaktır..

Seçimler şimdiden sonuçlandı.. Seçim bitecek ama göreceksiniz bu tartışma bitmeyecek. Ekmel bey giderken, arkasında uzun sürecek bir kavga bırakacak.. AK Parti’yi dizayn etmek isteyenler, CHP ve MHP’yi yeniden dizayn etmek için düğmeye basacaklar.. CHP ve MHP’nin sınırları, rejimleri ve lider kadrosu yeniden şekillendirilecek..

Bu arada gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı ya, yurt dışında kullanılan oy sayısında ciddi bir seviyeye ulaşılamayacak.. Mesela 72.000 vatandaşımızın yaşadığı bir avrupa şehrinde, 35.000 civarında seçmen olduğu biliniyor.. Bunların yarısı şu anda Türkiye’de. Sürekli gidip geliyorsa, kaydı varsa ya kendi köyünde kullanacak, ya gümrük kapısında. Çalıştığı konsolosluk bölgesindekilerin 6066’sı konsolosluktan oy kullanmak için randevu almış. Konsolosluk, bu durum karşısında herkese otomatik randevu vermiş. 2-3.000’de öyle gelse, oy kullanan sayısı 9-10 bine ulaşacak.. Yani katılım %30’larda kalacak gibi. Tabi kendi memleketinde kullanacak olanlar ve gümrük kapılarında kullanacak olanlarla %50’ye çıkabilir..

Trajikomik olayların yaşandığı bu siyaset sahnesinde Perde! 

Yeni oyunlar, yeni sahnede, yeni bir eser ve yeni siyaset aktörleri ile oynanacak.. 

Selam ve dua ile. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi