Merve Kavakçı İslam

Merve Kavakçı İslam

“Şeytan diyor ki!..”

“Şeytan diyor ki!..”

İşte budur CHP. Şeytan diyor ki diye başlayan cümleler kurarak millete hükmeden bir zihniyet... CHPli milletvekili Ak Partililerin sırasına böyle seslenmiş... “Valla şeytan diyor ki çıkar şu ayakkabını fırlat! Ama bir ayakkabıma bakıyorum bir de sizlere. Değmez diyorum açıkçası”

Seviyeye bakınız... Zorbalığın dışa vurumuna bakınız... Otoriter zihine bakınız...

Şaşırıyor muyuz, hayır. Bu ifadeler, bu yaklaşım, bu siyaset yapış tabir-i caiz ise “Freudian slip” yani bir zihin kaçırması ile CHP’nin ne olduğuna ayna tutuyor. Tepeden bakıcı, ontolojik üstünlükten güç alan, kendini öteki üzerinden var eden, meşrulaştıran, mahalle baskısını fıtratının ta kendisi yapan, otoriter geleneği kuran, var eden, aralıksız işleten, olmadı şirretliği devreye sokan, olmadı şiddetten medet uman, yakıp yıkan, arsız bir zihniyet, at gözlüklü bir dünya görüşüdür bu.

Bütün bu özellikler vardır CHP’nin tarihinde. Bakın CHP’nin geçmişine, gidin 1930’lara, 1940’lara... Millete karşı...millete rağmen bir CHP bulursunuz. Halktan taraf değil de, kendinden, yani devletten taraf bir CHP görürsünüz. Milleti kendine hizmet etmek üzere ezen bir CHP’dir tarihin sayfalarındaki. Urgan elde şehir şehir dolaşan seyyar İstiklal Mahkemeleri canlanır hafızanızda mesela. Önce ipte sallandırıp sonra sebep üretenlerle doludur CHP’nin resmi tarihi.

Sopa elde sokak sokak dolaşan bir Tandoğan görürsünüz mesela. Bugün “şeytan diyor ki çıkar şu ayakkabını...” diyen CHP’li ile gurur duyacak bir Tandoğan... Gözü arkada kalmamıştır Tandoğan’ın zira... Azarlayan, hor gören, küçümseyen devlet zihninin ta kendisidir CHP. Bir taraftan köylü milletin efendisidir derken diğer taraftan köylü diye millete tepeden bakan zihniyettir CHP.

Bugün CHP’nin içini çatı yangını sarmış gözüküyor. Uğradığı son hezimetten sonra bir iç muhasebeye girmiş gözüküyor CHP. Ama ilginçtir, öyle gözüküyor ki bu muhasebeyi yukarıda ifade edilen tarihsel duruşunu eleştirmek adına yapmıyor CHP zihniyeti. Bilakis, özüne, başlangıcına dönmek yani otokratik eğilimlerini korumak amacıyla gündemine alıyor.

Çatı adayı “fazla Müslüman” geldi CHP’ye. CHP başkanı Kılıçdaroğlu’na bu anlamda isyan bayrağını açan bir CHP’li duyana, doğru dedirtecek bir şey söyledi: Aslı varken taklidine niye oy versin CHP tabanı? Çatı adayı ile dine, halka süregelen mesafesini acele içinde kapatıyormuş gibi yapma çabası içine giren CHP genel başkanı şimdi istifa etmeye zorlanıyor. Belki de bir miktar gelenekçi yenilikçi çekişmesi de ihtiva ediyor bu yangın. CHP’nin neresinden tutulur, neresi düzeltilir bilemiyorum, geçmişi sorunlu, bugünü sorunlu, yarını meçhul. İşleri zor vesselam. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Kavakçı İslam Arşivi