Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İmam Şamil

İmam Şamil

Rabbim Rabbim, bu işin bildim neymiş Türkçesi

Senin aşkın ateştirateşin gül bahçesi. Necip Fazıl

…………

Söze merhum üstad Necip Fazıl’ın, “Aşk” şiiriyle başladık. “Aşk,” içi kişilerin kendi mizaçlarına göre doldurdukları bir kavramdır.

Aşk, insanoğlunun fıtratında var olan “inanma zorunluluğunun,” başlangıçtan sona kadar olan yol arkadaşının adıdır.

İnanmayı kabullendirdikten sonra inanmaktan öte geçirip, iman etme noktasında vazifesini sürdüren aşk, insanın ömrü boyunca alıp verdiği her nefeste yaşayan, elle tutulmaz, gözle görülmez bir güçtür.

Tabi aşk üzerine bunları söyledikten sonra bir de ikin cins arasındaki aşktan söz etmemek olmaz. Söz ederiz ama bugünkü mevzumuz içerisinde yer almasa iyi olur.

Konumuz ve konuğumuz, bir hayli ağır bir aşk yolcusu çünkü. Ondaki inanmaktan öte geçip, iman eden aşkı anlatabilmek için üstad Necip Fazıl’dan yardım istedim.

“Rabbim Rabbim, bu işin  bildim neymiş Türkçesi,

Senin aşkın ateştir, ateşin gül bahçesi.”

İşte Kafkas Kartalı veya Dağıstan Aslanı Şeyh Şamil’in hayatı ve mücadelesi; “Senin aşkın ateştir, ateşin gül bahçesi” diyerek geçmiş bir İslam mücahididir.

……………..

Bizim nesil ve bir üstümüz belki bir altımız, Şeyh Şamil’in hayatını anlatan romanları okumuşlardır.

Özellikle bizim nesil, Şeyh Şamil’in romanlarını okumaktan öte konferanslarda, seminerlerde, tiyatro oyunlarında ayrıca seyretmiş ve fikri mücadelesine Şeyh Şamil’den çok şey katmışlardır.

Şimdiki üniversite gençliği ve hemen bir üstü olan genç neslin, Şeyh Şamil’i pek tanıdığını ve okuduğunu sanmıyorum.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Başbakanımız Davutoğlu ile Ak Parti kurmaylarının elinden bir Şeyh Şamil romanı geçmiştir ve 12 yıllık Ak Parti iktidarının başarısında Şeyh Şamil’deki azimden izler bulunmaktadır.

…………………

Bazı romanlar vardır ki, her vakit okunmalıdır. İşte başta bugünkü genç neslimiz olmak üzere, gevşeyen vidalarımızı sıkılamak için hepimizin okuması gereken romanlardan birisi,“Dağıstan Aslanı İmam Şamil” in romandır.

Sebil Yayınları’na ait romanın yazarı Tarık Mümtaz Göztepe’dir.

Romanın okunmasından kastımız, okuyup kahramanın kahramanlıklarıyla övünmek veya kendimize bir güç vehmet değildir elbet.

Okunmasından kastımız, Şeyh Şamil’in veya İmam Şamil’in nezdinde; “inanmanın ve iman etmenin inceliklerini öğrenmek, benimsemek ve benimsemekten öte o büyük aşkı hayatımıza dâhil edebilmektir.”

Roman okumak denilince akla gelen kitaplar çeşitli dünya klasikleri ve Rus yazarlarıdır. Aşağılık kompleksinden kurtulamayan memleketlerde hep böyle olagelmiştir.

Hâlbuki aynı Rusya’da öyle bir kahraman vardır ki, Rus yazarlarının hayal güçleri, onun inanmışlığı ve kahramanlığı yanında donup kalmıştır.

……………

Kısacası Şeyh Şamil’in kutlu mücadelesi, milli ve manevi duygularımızın kavileşmesi için okunması gereken bir eserdir. Sebil Yayınları; 0216 553 51 51

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi