Yener Dönmez

Yener Dönmez

Başbakan Davutoğlu ile Konya’da

Başbakan Davutoğlu ile Konya’da

Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı olarak son röportajını bize vermişti.

9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son mitinginin yapıldığı gün Konya Meram’daki konutunda ailesiyle birlikte bizleri ağırlamış, diğer aile fertleriyle tanışma, geniş geniş sohbet etme imkânımız olmuştu.

Önceki gün ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak yine aynı mekânda Konya Meram’daki konutunda ilk röportajını bize verdi.

Cumartesi günü 62. Hükümet’in Başbakanı olarak TBMM’deki güven oylamasından sonra ‘Ana’ Uçağı ile Selçuklu’nun payitahtı, ‘Mevlana Diyarı’ Konya’ya hareket ettik.

Memleketi Konya’da Davutoğlu’nu muazzam bir kalabalık bekliyordu. Açılış ve temel atma programları daha hava limanında başladı. Başbakan Davutoğlu ilk önce yapımı tamamlanan 3 milyon yolcu kapasiteli havalimanının açılışını gerçekleştirdi. Ardından Başbakanlık otobüsüne binen Davutoğlu yol boyunca hemşehrilerini selamladı, sevgi gösterileriyle karşılandı. Havalimanından merkezdeki fuar alanına ulaşmak için biz seçim otobüsünde Davutoğlu başbakanlık otobüsünde konvoy eşliğinde şehre doğru hareket ederken görsel şöleni andıran muhteşem görüntüler ortaya çıktı.

Hiçbir virajı olmayan dümdüz 15 km. uzunluğundaki güzergâh boyunca konvoya havadan Kobra’lar, karayoluna paralel uzanan demir yolunda da ilk test sürüşleri gerçekleştirilen saatte 300 km. hıza sahip olacak Yüksek Hızlı Tren eşlik etti.

Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’dan, Başbakan Davutoğlu’nun önümüzdeki günlerde açacağı Konya-İstanbul yüksek hızlı tren seferlerine çok yakın zamanda başlanacağını öğreniyoruz.

‘Mavi Tren’ olarak adlandırılan, Konya-İstanbul arasını 3,5 saate düşürecek bu trenler ile ilk etapta günde 8 sefer gerçekleştirilecek.

Eskiden “Konya-Ankara, git gel 6 saat” denilirdi. Şimdi bu sürede neredeyse İstanbul’a gidilip gelinebilecek. Böylece Mevlana ile Eyüb el-Ensari’nin buluşması, Selçuklu ile Osmanlı payitahtlarının arasındaki mekân ve zaman farkının minimize edilmesi sağlanmış olacak.

Ne büyük bir nimet…

Bu duygularla miting alanına ulaşıyoruz.

9 Ağustos’taki kalabalığı platform üzerinden izlemiştik. Tıpkı o günkü gibi yine muhteşem bir kalabalık Davutoğlu’nu dinlemek üzere meydanı doldurmuş. Miting boyunca yağan yağmurun altında Davutoğlu’na desteklerini esirgemeyen Konyalılar coşkulu sloganlar eşliğinde Başbakanı dinlediler.

Başbakan iddialı, idealleri var… Fuar meydanındaki konuşmasında Konya’nın 31 ilçesini tek tek sayarak selamlamada bulundu, yine manifesto niteliğinde bir konuşma yaptı, hemşehrilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

Davutoğlu’nun bütün konuşmalarında selam, dua ve vefaya özel olarak yaptığı vurgu burada da dikkat çekti.

Özel sohbetimizde de, ‘Kongrede 81 ilimizin her birini ayrı ayrı selamlayacaktım ama çok vakit alır diye vazgeçtim. Bunu haritayı gözümün önüne getirerek yapıyorum” dedi.

Konuşmalarını irticalen yapıyor.

Mitingin ardından Mevlana’nın huzuruna çıkıldı, dualar edildi. Külliye içerisindeki Sultan Selim Camii’nde cemaatle birlikte akşam namazı kılındı.

Akşam Konya Ticaret Odası’nın yeni fuar alanının açılışında da işadamlarına seslendi... Aynı gün 4 ayrı mekânda 4 farklı kalabalığa hitap etti.

Son olarak Davutoğlu’nun konutuna geçtik. Burada da mahalleliler, komşuları bekliyordu Başbakan’ı… Onlara da kısa bir konuşma yaptı...

Ardından Eşi Sare hanımla birlikte bizi ağırladılar.

Sare hanım o doğal haliyle müthiş bir ev sahipliği sergiledi. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Çok önemli ve keyifli bir sohbet oldu. 

İç politikadan dış politikaya, ekonomiden güncel gelişmelere sorular yönelttik kendisine. İçtenlikli cevaplar aldık. Bizimle sohbet ederken bir taraftan da memleketteki gelişmeleri takip ediyordu… Mecidiyeköy’deki asansör kazası faciasını yakından takip etti. İçişleri Bakanı Efkan Ala ile devamlı irtibat halindeydi. Çalışmalara ilişkin konutundan yönlendirmelerde bulundu, ilgili bakan ve bakan yardımcılarının olay yerine gitmeleri talimatını verdi.

Sohbetimizin ayrıntılarını haber sütunlarımızdan takip edeceksiniz.

Otelimize geldiğimizde saatlerimiz 02’yi gösteriyordu. Haberlerimizi hazırlamamız saat 04’ü buldu.

Ertesi gün Başbakan Davutoğlu’nun doğduğu Toroslar’ın eteğindeki Taşkent’e hareket ettik…

Taşkent’teki coşku ve karşılama da görmeye değerdi.

Başbakan’ı coşkuyla karşılayan Taşkentliler ilçeyi bayram yerine çevirmişler… İlçe meydanı tıklım tıklım dolu idi… İnsanların mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Taşkentlilerle, Başbakan’ın hemşehri ve akrabaları ile sohbet ettik... Birlikte doğduğu eve gittik…

Bu arada Başbakan’ın ailesine ilişkin ‘özel’ bazı bilgilere de ulaştık. ‘Taşkentli Davutoğlu’nun ailesinin de ‘dava’ya çok büyük katkıları olmuş. Henüz ilçe bile değilken, 80’li yıllarda Taşkent’te ilk İmam Hatip Lisesi’nin açılmasına öncülük edenlerden birinin de Başbakan’ın merhum babası Mehmet bey olduğunu öğreniyoruz… Mehmet beyin vefatı da bu hizmet esnasında gerçekleşmiş… İmam Hatip’e öğrenci kazandırmak için gittiği köylerden birinden Taşkent’e dönüşte araç içerisinde kalp krizi geçirerek ruhunu teslim etmiş. Hak yolda hayırlı bir hizmet üzerinde son nefesini vermiş.

Allah Rahmet eylesin, mekânı cennet olsun…

İzlenimleri yansıtmayı sürdüreceğiz inşallah.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yener Dönmez Arşivi