Bilal Şahan

Bilal Şahan

Tohum

Tohum

Mükellef bir sofra olmasa da yenilenin tadına doyumsuzluğundan dolayı unutulmayacak bir yemeğin sonrasında buzz gibi karpuz geldi önümüze.

Yerli tohumdan, “katkısız” eğri büğrü sebze ve meyveleri görünce “Biz eskiden su içerdik testiden” esprisini yapamadan “ben bu karpuzu yemem” tepkisi geldi beş yaşındaki kızımdan.

Sebebini sordum “kocaman ve çok çekirdekli” cevabını aldım.

Koca koca adamların yıllardır anlamadığını çocuğa anlatmanın bir anlamı yoktu ama  yine de maziye  bir atıf yapmadan geçemedim.

“Eskiden karpuz çekirdeklerinde Allah yazardı” dedim…

Oğlumdan hemen soru geldi “şimdi niye yazmıyor?”

Kestirmeden gidiverdim “sütü bozuklar tohumları da bozdular, karpuzdan çekirdek çıkmıyor ki.”

Evladın bana bakışlarından “baba bir şey anladıysam ‘arap’ olayım”  dediğini anladım.

İyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş ya bana da davet geldi. Ailecek  Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin geleneksel Bayramoğlu Buluşmasına gittik.

Hem iş hem tatil türünden…Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan coğrafi işaretli tarım ürünlerini ve ekonomiye kazanımlarını anlattı da tarımdaki gelişmelerden haberdar olduk.

Çin sarımsağının, sarımsağın başkenti Taşköprü’de bile dikimine başlanması karşısında ortaya konulan ortak tavrı alkışlamamak mümkün değil. Reis Gıda ile Metro, Taşköprü’nün orijinal sarımsağını yetiştirtip satın alıyorlar ve ihraç ediyorlar. Yerli ve orijinal tohumdan üretip para kazanan çiftçi başka tohuma döner mi?

Şimdiye kadar coğrafi işaret tescili almış 178 ürün var, belgeyi almayı bekleyen ise 204. Çalışılırsa, üstüne düşülürse Türkiye’nin coğrafi işaretli ürün sayısı 2 bin 500’e çıkabilir. Yoksa…Birçok değer gibi, damak zevki gibi  yok olup gidecekler.

Metro, yerelden global pazara ürün satmak için çiftçiye her türlü desteği veriyor, raflarında da ürün bulunduruyor. Darısı  fiyat rekabetinden öteye gidemeyen marketlerin başına.

Oğlumun önüne koydum sunum metnini, yanına organik çay ve coğrafi işaretli Ege Sultani Üzüm kurusunu. Hem ye hem iç hem de “oku bakalım” dedim ve çıktım odadan…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi