D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Madem yüzme bilmiyordun...

Madem yüzme bilmiyordun...

Gecikmiş etnitise mavalları arasında “Rojava devrimi” de girdi!

Suriye-Türkiye sınırında yeni dalga: Rojava devrimcilerinin mağdur ettiği Kürt kitleler... Eğer konton-danton masalları ile bölge halkı esir alınmasa, Esed yandaşlığı ile özerklik kazanma hırsına kapılınmasa böyle olur muydu?

Eskiler boş konuşmuyor: Kem âletle kemalat olmaz! 

Söylemek istediğimiz açık: Suriye’de Esed karşıtı muhalefet Kürtçülük hırsı ile bölünmese idi, bugün manzara başka olurdu. Suriye’nin kuzeyi en azından Haleb’e kadar, Esed’in asla nüfuz edemediği bir bölge olur, Türkiye bu bölgeyi her bakımdan beslerdi. Fakat bir çıkıntı oldu: Stratejik akıldan yoksun etnikçilik muhtariyet hevesine kapıldı. İşte bunun Türkiye’de dillendirilen adı: Rojava devrimi!

İktidarı Kürtlere münhasır kılalım! Bin yıllık beraberliği Kürtlük aşkına yıkalım. Arabı, Türkmeni hiçe sayalım...

Tamam o zaman çık kavağa! Atla suya!

Bugün Rojava aymazları yüzme bilmediklerini tescillediler. IŞİD karşısında bu saatten sonra onlardan bir zafer beklenmiyor her halde! Mesele ne kadar direnebilecekleri! Bu arada da binlerce masum insanın kanı sebil edilecek...Yüz binlercesi hayatını kurtarmak için Türkiye sınırına dayanacak. Küstah etnikçilik, Türkiye’nin açık sınır siyasetine rağmen sağı solu yağmalayacak, yakıp yıkacak ve askere saldıracak!

Pabucun pahalı olduğunu ilk fehmeden peşmerge taifesi. Onlardan bir komutan safderun bir açıklama yapmıştı: “Biz dağda savaşmaya alışkınız, çölde tecrübemiz yok!”

IŞİD kapıya dayandı, Musul’u aldı, Erbil’e yaklaştı... Bunun dağı ovası yok, savun bölgeni... ABD’nin hava desteği olmazsa, bu mümkün mü? “Mümkün” diyen beri gelsin! Sonra “PKK figüranları da peşmergeyle IŞİD’e karşı savaşıyor!” havası yayıldı. Hatta “ortak Kürt askeri gücü” kurulacağı iddia edildi. 

Görüntüyü bırak, esasa gel! Erbil yönetimi PKK’yı içine alabilir mi? Kılıcının altından geçirse, evet. O nasıl olur? Teşkilatı lağvedersin, kişiler peşmergeye katılır! Farklı lider, ideoloji oldukça, Kürtlük ortak şuur olamaz!

Şimdi Rojava’yı kim kurtaracak? Demirtaşgiller mi? Kaşınaklar mı?

Aklı olan savaş istemez. Baştan savaşa ayarlı olmayan bölgeyi güç kullanarak kontrol altına alabilirsiniz. Peki, gücünüzün sınırını biliyor musunuz? 

Suriye’de kim kazanırsa kazansın, sonuç değişmeyecek. Bütün Şam hükümetlerinin koyacağı kural belli: “Onlarla savaşırız, otoritemizi kabul ettiririz!”

Orası dağlık bölge değil, nasıl savaşacaksın? Hangi askerle, hangi silahla? En önemlisi hangi akılla? 

Rojava, etnik aklın kısa hamlesi. Bağdat’a kadar gitmeye gerek yok! Musul yeter! Nitekim Musul’dan döndü!

Bölge halkı ortak yaşamanın bin yıllık kuralını biliyor, yeni kural koyan sonucuna katlanır. Şimdi ağıt yakmakla sonuç değişmez!

Senin devletin muhabbeti!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi