Yener Dönmez

Yener Dönmez

PKK’nın cilası döküldü

PKK’nın cilası döküldü

Çözüm Sürecini zaten eninde sonunda bozacağı belli olan PKK’ya, IŞİD iyi bir fırsat vermiş oldu. Türkiye’yi öyle bir konuma itmek istiyorlar ki, kendi sınırları dışındaki Kürtleri hatta PYD gibi terör örgütlerini korumak zorundaymış gibi. 

 Her türlü savaşma kabiliyetine sahip, istediği zaman en şiddetli gerilla savaşını yapacak örgüt olarak kendini sunan PKK’nın, gerilla savaşında IŞİD’in karşısında nasıl tel tel döküldüğünü gördük. 

IŞİD’in Kobani’ye geleceği belli. Hadi yollara mayın döşeseler, pusular atsalar, tuzaklar kursalar, çarpışsalar da IŞİD’i engelleselerdi.

PKK ancak hukuk kuralları içinde kalarak kendisiyle savaşan yapılara karşı bir varlık gösterebilir. IŞİD gibi oyunu terör örgütlerinin kurallarıyla oynayan yapılar karşısında dağılıp gittiler.  Sokakları savaş alanına çevireceklerine gitsinler de Kobani’de savaşsınlar bakalım. Kobani’yi komple boşalttılar, göstermelik küçük güçlerle mücadele ediyorlar. Çoğu da Türkiye tarafına kaçmaya başladı bile. 

PKK bir an için Suriye ve Irak’ta parçalar inşa edip, Türkiye’den de özerklikle bir parça koparıp fedaratif bir yapı kurabileceği hayaline kapıldı. Bu hayal Ortadoğu’nun büyük oyuncularının devreye girmesiyle buhar oldu. 

Şimdi tekrar döndüler Türkiye’ye. Yeniden burada şiddeti körüklemek ve tekrar eski nizamlarını inşa etmek durumundalar. Sokakları savaş alanına çevirmek, can kaybı vererek mazlum durumuna düşmek, gençliği ateşlemek, hatta küçük çaplı işgaller yapmak kolay. 

Çünkü güvenlik güçleri hukuk sınırları içinde hareket ediyor. Sayın İçişleri Bakanımız Efgan Ala kararlı biçimde jandarma güçlerini ve jandarma özel harekatı, bu sokak çapulcularının üzerine  gönderecek gibi duruyor. 

Kararlı duruş her şeyi çözer.  

Türkiye IŞİD’le mücadelenin bir parçası olarak PKK’yla mücadeleyi de koalisyon güçlerine kabul ettirmek durumunda. 

PKK, sırtında dereyi geçtiği kurbağa arkadaşını sokup sonra da “karakterim bu” diyen akreptir. PKK’nın karakteri bu. Türkiye’den bir parça kopartıp, orayı tek parti tipi bir yönetimle sömürecek düzen kurana kadar devam edecekler. 

Kamuoyu açısından çözüm sürecini bitiren taraf olmak istemiyorlardı. IŞİD istedikleri bahaneyi verdi. PKK bölgeyi hem toptan istikrarsızlaştırıp güvenlik açıkları oluşacak hale sokma hem de Türkiye’yi karıştırma fırsatını birlikte yakaladı. 

Suriye için ise büyük kayıptalar.

Kimse Suriye’de fırsat bu fırsat deyip, aklındaki yapıyı kuramadı. Aslında kimsenin kurmasına da gerek yok. Suriye’nin kaderini Suriyelilerin belirleyeceği bir ortam oluşmalı. 

Bölgedeki istikrarsızlık uzun yıllar Türkiye’nin de bölge halklarının da başını ağırtacak. Esad devrilse de IŞİD diye bir gerçek kalacak. Bizi yine birbirimize kırdırıyorlar.  İhtiyacımız olan vahdete ne kadar uzağız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Yener Dönmez Arşivi