Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Panik atak tedavisinde yenilikler

Panik atak tedavisinde yenilikler

Değerli okuyucularım, uzun bir tatil molasından sonra yeniden “Yeni akit” ailesinde sizlerle birlikte olmanın sevincini ve gururunu taşıyorum. Bu sezonun ilk yazısına panik atak konusuyla başlıyorum. 

Binalardaki yangın alarmlarını bilirsiniz. Yangın olmadığı halde, binadaki yangın alarmının çalıştığını düşünün. Ne olur? Binada gereksiz bir panik ve telaş yaşanır değil mi? Aynen bunun gibi beynimizde de kontrol sistemleri, alarm mekanizmaları vardır. Beyindeki işte bu sistemler nedensiz olarak devreye girdiğinde panik atak başlar. Vücut sanki ortada tehlike oluşturacak bir durum varmış gibi tepki verir. Kısaca panik atak insanı öldürmez ama süründürür. Zaten genelde danışanlardan şu sözleri duyarım; “Kıvanç hanım panik atak geldiğinde, o kadar yoğun kaygı ve korku yaşıyorum ki sanki dünyam başıma yıkılıyor. 

Panik atak hastalığında gerçek neden tam olarak bilinmemektedir. Stresli yaşam olayları, panik atakların ortaya çıkışını tetiklemektedir. Yakın dönemde kayıp yaşamış  veya yakınlarından işinden veya bulunduğu çevreden ayrılmış kişilerde yaşamlarındaki bu değişikliklerle panik ataklarının başlangıcı arasındaki ilişki olduğu gösterilmiştir. Bu stresli yaşam olayı kişinin direncini düşürmekte ve bu dönem hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. 

Panik atakların üç çeşidi vardır;

-Beklenmedik panik ataklar: Panik duygusu birden sebep yokken ortaya çıkar. 

-Duruma bağlı panik ataklar: Panik duygusunun başlamasını tetikleyen bir durum vardır. Örneğin bir köpek görmek panik atak başlatabilir. 

-Durumsal yatkınlık gösteren panik ataklar: Daha çok tetikleyen bir durum olmasıyla ortaya çıkar. Örneğin, araba kullanırken olabilir. 

Panik atak geçiren bir yakınınıza nasıl davranmalısınız bu konuya değinelim; Eğer kişinin panik atak geçmişi varsa ve siz de o anda kişinin panik atak geçirdiğinden eminseniz ilk olarak o kişiyi rahat olabileceği ve etrafında onunla ilgilenen çok fazla kimsenin olmadığı bir yere götürün. O anda olabildiğince sakin ve soğukkanlı olmalısınız. Panik atak geçiren kişiye bunun az bir zaman sonra geçeceğini ve bu yüzden kötü bir şey olmayacağını, nefes egzersizi yapmasını söylemek doğru bir davranış olacaktır. 

Panik atak tedavisinde uygulanan yöntemler;

-Davranış terapisi: İstenmeyen davranışı değiştirmek ve kontrol altına almak danışana öğretilir. Güç durumlarla başa çıkmayı öğrenmek, genellikle de bunlara karşı kontrollü yüzleşme yoluyla etki eder. Danışan tüm yaşam boyu kullanabileceği iyileşme yetenekleri geliştirir. 

-Bilişsel terapi: Terapide, verimsiz düşünce şekillerini değiştirmek öğretilir. Duyguları incelemek, gerçekçi düşünce ile gerçekçi olmayan düşünceyi birbirinden ayırt etmeyi öğrenmek yoluyla etki eder. Danışan tüm yaşam boyu kullanabileceği iyileşme yeteneklerini geliştirir. 

-İlaçlar: Semptomları ve kaygıyı ortadan kaldırır. Ancak ilaç tedavisi ve terapi bir arada kullanıldığında hastalığın tekrar etme olasılığı azalır ve iyileşme daha hızlı olur. 

-Gevşeme teknikleri: Kaygıya eşlik eden stresin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Danışan tüm yaşam boyu kullanabileceği iyileşme yetenekleri geliştirir. 

- EMDR: (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) yöntemi sürekli geçmişiyle, suçluluklarıyla ve kızgınlıklarıyla uğraşan depresyondaki kişiye, bu olumsuz yaşantıların olumsuz duygusal etkilerine karşı duyarsızlaşmasında yardımcı olur. Beynin, otomatik olarak yapması gereken ama olumsuz bir çevre, olumsuzluklara ve travmalara maruz kalınan yaşın küçüklüğü, içinde bulunan durumun ya da yaşanan olayın şiddeti gibi faktörlerden dolayı zamanında yapamadığı, zihinsel işleme ve doğal iyileşme süreci psikoterapi ortamında EMDR yöntemi ile harekete geçirilir. Teknik, bilgi işleme modelini baz alır. 

Uygulamalarda travma anısını işlemekle başlar, yeni tutum ve davranışların yerleştirilmesi ile sonuçlanır. EMDR süreci tamamlandığında beyin, daha önceden hastanın başa çıkamadığı ve donmuş halde yerinde duran çarpık ve olumsuz deneyimlere üstün gelerek, bunları içinde bulunulan zaman ait pozitif bir bakış açısıyla değiştirir. EMDR süreci, birbirinden ayrı ve bağlantısız sinir ağlarını birleştirerek bunların gerçekle ilişkilendirilmesini sağlar. Böylece yeni ve doğru bilgiler, o ana dek kapalı bulunan bu yollardan hastanın bilincine doğru akmaya başlar. 

Dünyada 20 yıla yakın bir süredir uygulanmakta olan bu yöntemi günümüzde birçok sertifikalı psikoterapist kullanmaktadır ve bu yöntem psikolojik sorunların çözülmesinde son derece hızlı ve etkili sonuçlar vermektedir. Son zamanlarda migren, gerilim tipi başağrıları, cinsel işlev bozuklukları, öfke kontrolü, depresyon, panik atak, kişilik bozuklukları, duygu durum bozuklukları alanlarında da çalışmalar iyi sonuçlar vermektedir. 

Ayrıca panik atak  geldiğinde kaçmamayı, gelen atağı göğüslemeyi öğrenmeliyiz. Bunun için de;

Yavaşlayın ve durun, nefes egzersizleri yapın. Bedeninizin ağırlığını hissedin. 

Sağlığınız üzerine düşünün. Bunun sadece bir şartlanma olduğunu, aslında fiziksel hiçbir şeyinizin olmadığını düşünmeye çalışın. 

Sinirli olduğunuz zamanlarda öfkenizi bir başka objeye çevirerek rahatlayabilirsiniz. 

Ayrıca dua etmek, ibadet etmek, sevdiklerimizle beraber hoşça vakit geçirmek, yürüyüş yapmak, sporla uğraşmak da panik atak gibi rahatsızlıklara iyi gelir. 

Paniksiz, huzurlu günler dileğiyle... 

Dnş tel: 0212 503 79 95 -

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kıvanç Tığlı Arşivi