Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Bosna’da Bir Güzel Bosna Kadar Güzel

Bosna’da Bir Güzel Bosna Kadar Güzel

Aliya İzzet Begoviç. Ona “Bilge Kral” diyorlar.

Yaşarken böyle bir isimle anılacağını bilseydi “Bilge”liğine belki itiraz etmezdi ama “Kral” kısmına itiraz ederdi gibime geliyor.

Tarihten ve günümüzden bilinen kral profilleri, “Hakk’tan ve Halk’tan” yana olmamış kimlik ve kişiliklere sahiptirler.

Mesela tarihten veya günümüzden bilinen hangi krallar, milletler nezdinde “birlik beraberlik, hak ve hukuk” gibi icraatlarıyla anılmaktadırlar.

İlk Müslümanlara kucak açan Kral Necaşi bilinir. O da Müslüman olduktan sonra Kral olarak anılmamıştır.

Ayrıca Müslüman bir lidere Kral yakıştırması batı sempatizanlığı değil midir?

Şu ayrıntıyı hemen belirtelim. Aliya’ya Kral yakıştırması Türkiye’den çıkmıştır. Bosna’da asla Kral olarak bilinmiyor ve anılmıyor.

Rahmetli Aliya, “Hakk” adına inandığı değerler çerçevesinde, halkının yanında olmuş, haklarının savunucu olmuş ve halk gibi yaşamış bir “bilgedir.”

“Bilge Hakan Aliya’nın” 11. Vefat yıldönümünde Bosna’da olmak varmış, Rabbimin nasibiyle oradaydım.

“Bosna’da bir güzel Bosna kadar güzel” olan Bosna Hersek’in ilk devlet başkanı Bilge Hakan Aliya’nın mezarını ziyaret etme ve Fatiha okuma fırsatı buldum.

Saraybosna’daki Kovaçi Şehitlik Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törene, devlet erkânıyla birlikte halktan katılanlar oldu ve gün boyunca Fatiha okumaları sürdü.

Aliya’nın insan hak ve özgürlükleri adına mücadelesini yürütmek üzere kurduğu parti olan SDA’nın mevcut genel başkan yardımcısı Şefik Caferoviç, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan’ın Aliya hakkındaki sözlerini aktardı ve şöyle dedi:

-“Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aliya’nın misyonunu, ‘insan onuru ve inanılmaz cesaret misyonu olarak nitelendiriyor. İşte böylesi değerli unsurlar, Aliya’nın tarihin içinde bıraktığı önemli izlerin göstergesidir.’

Aynı günün akşamında Bilge Hakan’a bir de ödül verildi.

Bilge Hakan Aliya, Saraybosna’nın kurucusu ünlü Osmanlı devlet adamı İsa Bey İshakoviç (İshakoğlu İsa Bey) adına verilen ödüle layık görüldü.

Aynı ödüle 2012 yılında da o zamanki Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan layık görülmüştü.

Saraybosna’nın kuruluşunun 550. yıldönümünün kutlandığı 2012’de Erdoğan’a verilen ödül, bu yıl da “Bosna’daki çok kültürlülük, barış ve istikrara yaptığı katkılar” nedeniyle, ölümünün 11. yıldönümünde Aliya İzzetbegoviç’e verildi.

Bağımsız 23 akademisyenden oluşan Ödül Komitesinin Başkanı Amel Sulyoviç törende yaptığı konuşmada, “Çalışmalarımız esnasında gördük ki rahmetli Aliya İzzetbegoviç, kendi toplumunda, kendi ülkesinde çok fazla ödül alamadı. Bu ödülü Aliya’ya vermekle toplumumuz da kendisini daha iyi hissedecek.

Aliya asla yaptıklarından dolayı övülmeyi sevmezdi. Onun gibi insanların başarılarını bizim verdiğimiz ödüller değil, arkalarında bıraktıkları izler gösterir” dedi.

Bu konuşmada gösteriyor ki, Aliya bir “Kral” değil, “Halk Hadimi” bir bilgeydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi