Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Ertuğrul Gâzi Solak Mıydı?

Ertuğrul Gâzi Solak Mıydı?

Osmanlı ile ilgili bir dizi yapılacağı zaman “Gene neyi çarpıtacaklar?” diye kaygılanmadan edemiyorum. Yakında, TRT’de, Diriliş-Ertuğrul başlayacak. Adı itibâriyle, Kuruluş-Osmancık dizisini çağrıştıyor.

Öncelikle, isme bir eleştiri getireyim. Diriliş, Osmanlı’nın hangi dönemini çağrıştırıyor diye sorsalar “1.Mehmed Han (Çelebi Mehmed) dönemi veya 2. Abdülhamid Han  dönemi” derim. Birincisi, fetret dönemini bitirdiği için; ikincisi, Ertuğrul ismine ve Söğüt’e yeniden itibâr ettiği için. Bakalım dizide, diriliş mefhûmu  nasıl anlatılacak?

Ertuğrul Gâzi’yi oynayayacak sanatçının karârı nasıl verildi bilmiyorum ama, kim olduğunu duyunca hayâl kırıklığına uğradım. Bana göre Engin Altan Düzyatan, cilâlanıp parlatılan bir isim. Ertuğrul Gâzi’nin hakkını nasıl verecek bilmiyorum.

Böyle düşünürken, son yayınlanan fragmanı görünce daha da endişelendim. Engin Altan Düzyatan, Ertuğrul rolünün öyle bir hakkını vermiş (!) ki diyecek bir şey bulamadım. Haçlılarla savaştığı fragmanı kastediyorum.

Fragmanda, Ertuğrul Gâzii, sol eliyle ok atıyor.  İşin garibi, dizi ile ilgili bir fotoğrafta sağ elle ok atarken bu fragmanda sol eliyle atıyor.

Eee bir karâr verin. Sağ mı sol mu?

Benim bildiğim Ertuğrul Gâzi, solak değil. Acaba  ben mi bilmiyorum diye biraz araştırdım. Bir kaç târihçi tanıdığıma sordum. Cevap aynı. Kırklareli Üniversitesi Târih Bölümü Öğretim Üyesi Yr. Doç. Dr. Râşit Gündoğdu “Zâten böyle bir şey olsa kaynaklarda yesârî diye bahis geçerdi. Osmanlı’da solak olanlar böyle anılırdı.” dedi.

Hâl böyleyken dizinin senaristi Mehmet Bozdağ bizi aydınlatırsa iyi olur. Zîrâ, kendisi târihçi.

Bu çok mu mühim derseniz elbette çok mühim.

Engin Altan Düzyatan’ın filmlerine şöyle bir baktım. Anladığım kadarıyla Düzyatan solak. Ama, iki elini de kullanıyor. Aylarca başrol için adam arayacaksınız; bulduğunuz adam  solak çıkacak ama,  önemsemeyeceksiniz. Mühim olan anlatacağınız târihi şahsiyet mi yoksa rolü üstlenen jön mü?

Başrol oyuncusu, bir zahmet sağ eliyle ok atmayı öğrenmeyecekse oynamak ne mânâya geliyor acaba?

Basında çıkan haberlere göre Mevlânâ rolü için Robert De Niro’ya teklif gitmiş. Günlüğü 100.000 dolardan. Çekimler bir hafta sürecekmiş. Toplam 700.000 dolar. Çok merâk ettim, sigorta, yol ve yemek dâhil mi? Aman mağdur olmasın.

Bu ne ya? Koskoca Türkiye’de, Mevlânâ rolü oynayacak adam yok mu?

Reyting uğruna bunca şey yapmaktansa Osmancık dizisi gibi aklı başında bir dizi çekilse olmaz mı? Varsın tek sezonluk olsun.

-------------------------------------------------------

OSMAN HAMDİ’NİN İZİNDE GİDENLER

Bir twitter kullanıcısının Kuran- Kerim’e hakâretini konu alan fotoğraf, bundan 113 yıl önce Türk müzeciliğinin kurucusu ve ilk arkeoloğumuz  olan  Osman Hamdi Bey tarafından resmedilmişti. Hem de 2. Abdülhamid zamanında. Bir Ermeni kızı, rahlede oturmakta; ayaklarının altında ise Kuran sayfaları...

Aslen Rum olan Osman Hamdi Bey, hayattayken bir cezâ almadığı gibi ölümünün yüzüncü yılında saygıyla anıldı.

Sanat eleştirmeni Sezer Tansuğ’a göre Avrupalı oryantalistler bile Osman Hamdi Bey kadar ileri gitmeye cesâret edemedi.

Bu sene CHP, Gebze’de Osman Hamdi Bey adıyla Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmasını istedi. Ak Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt “Mihrab” tablosu sebebiyle karşı çıktı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ise bu ismin fakülteye verilmesinde bir mahsûr olmadığını söyledi.

Eğer Osman Hamdi Bey’ in ismi bir  fakülteye verilirse  twitter kullanıcısını kadın hakkında Cumhurbaşkanı, Diyanet İşleri Başkanı ve diğerlerinin şikâyetçi olmasının ve bu kadının cezâ almasının ne anlamı kalır?

Bu ressamın ismini bir yere  ad vermek şöyle dursun, ismini taşıyan yerlerin adı değişmelidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi